Spania - Anglia 2-0 într-un meci amical disputat la Alicante
Spania - Anglia 2-0 într-un meci amical disputat la Alicante

Amical: Spania – Anglia 2-0. Mario şi Cazorla fac diferenţa pentru iberici

Spania a câştigat amicalul cu Anglia, în care Vicente del Bosque a experimentat un nou sistem de joc. Mario Gaspar a marcat al doilea său gol la naţională.
Articol scris de Florin Codreanu
14 noiembrie 2015

Vicente del Bosque a depăşit suta de meciuri pe banca tehnică a naţionalei Spaniei şi încă nu şi-a găsit un înlocuitor perfect pentru David Villa. A încercat de-a lungul acestei perioade cu Munir, Alvaro Morata, Alcacer, Rodrigo, Nolito, Adrian, Juanmi, Michu, Llorente, Soldado, Fernando Torres şi bineînţeles, Diego Costa. Probabil că doar Morata şi Alcacer au corespuns criteriilor selecţionerului până acum, care selecţioner nu pare încă edificat. A încercat totul, dar singura idee care pare să fi funcţionat aproape mereu a fost cea a numărului 9 fals. Unul dintre cele mai bune jocuri ale Spaniei în era Del Bosque a fost finala Campionatului European din 2012 în faţa Italiei, iar în acel meci rolul de fals 9 i-a aparţinut lui Cesc Fabregas. De Diego Costa, Alcacer şi Morata depind multe pentru La Roja în ceea ce priveşte formula ideală pentru Campionatul European din Franţa. În amicalul de gală contra Angliei nici atacantul lui Cheslea şi nici Paquito Alcacer nu au rupt gura târgului.

Selecţionerul Spaniei a surprins, între căutările sale remarcându-se şi folosirea unui nou sistem de joc, diferit de ceea ce se aşteptau mulţi. Ibericii au început cu Diego Costa şi Paco Alcacer în ofensivă, sprijiniţi de un mijlocaş pur defensiv, Sergio Busquets (care este intangibil) şi de o linie de trei orizontală, Thiago, Iniesta şi Cesc Fabregas. Au avut în faţă o naţională puternică, verticală şi directă, din care a lipsit Wayne Rooney, dar care a folosit un mijlocaş ofensiv foarte interesant (Barkley) şi doi oameni aflaţi în prim planul Premier League, Harry Kane şi Raheem Sterling.

Spania a controlat, a impus legea nescrisă a La Roja şi a câştigat poate cel mai interesant amical al serii, fără a lăsa însă o impresie atât de puternică. E drept însă, progresul a existat, iar victoria adusă de Mario Gaspar şi Santi Cazorla confirmă perioada bună a reprezentativei spaniole. Fundaşul dreapta Mario Gaspar pare să fi atins o verigă magică: al doilea meci pentru echipa reprezentativă şi… al doilea gol. Şi ce gol! Servit de liftul de vrăjitor al lui Cesc Fabregas, Mario a reluat absolut superb dintr-o întoarcere acrobatică, fără speranţe pentru Joe Hart. Răspunsul Angliei a venit timid de la Sterling şi Kane, dar Casillas n-a avut emoţii reale la cel de-al 100-lea meci în care păstrează imaculată poarta Spaniei. Anglia, singura naţională care a câştigat toate meciurile din preliminarii, n-a corespuns statisticii la Alicante, iar Spania a detonat fără emoţii orice tentativă de atac englez. Costa putea să marcheze al doilea sau gol pentru naţionala Spaniei în minutul 31, dar şutul său a trecut alături. Kane a oferit replica oaspeţilor, fără a-l intimida pe Casillas, iar meciul plăcut şi electrizant a continuat şi în partea secundă.

Intrat şi el pe teren în partea a doua, Mata a impresionat, reuşind câteva acţiuni care au ridicat în picioare fanii alicantini. Duelul interesant dintre Alba şi Walker precum şi lupta pentru viaţă parcă dintre Costa şi Smalling au fost alte două elemente de referinţă ale reprizei secunde. Rooney a intrat şi el în partea a doua pentru a trezi naţionala lui Hodgson, însă cel care a găsit poarta a fost Santi Cazorla în minutul 84, „tunarul” majorând avantajul echipei sale reprezentative.

Spania s-a impus cu 2-0, dar, în ciuda acestui succes statistic important, nu pare încă aproape de ceea ce-şi doreşte Vicente del Bosque. E drept, nu trebuie să fii perfect pentru a câştiga un Campionat European, dar Del Bosque caută încă perfecţiunea, aşa cum a făcut-o toată viaţa.

Spania: Casillas, Mario, Piqué, Bartra (Azpilicueta, m.82), Jordi Alba, Busquets (Koke, m.78), Thiago (Cazorla, m.27), Iniesta (Nolito, m.46), Cesc, Paco Alcácer (Pedro, m.74), Diego Costa (Mata, m.63).

Anglia: Hart, Walker, Bertrand, Carrick (Shelvey, m.90), Jones, Smalling (Cahill, m.85), Lallana (Dier, m.63), Delph (Alli, m.63), Barkley (Rooney, m.73), Kane,  Sterling.Comentarii