România - RD Congo
România - RD Congo

Amical: România-RD Congo 1-1. Antrenament util în Italia

România a încheiat la egalitate, scor 1-1, meciul amical disputat cu Republica Democrată Congo, în vederea pregătirilor pentru Campionatul European 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu
25 mai 2016

Echipa naţională a României şi-a continuat pregătirile în vederea Campionatului European 2016 de luna viitoare printr-un meci amical cu Republica Democrată Congo, disputat în cadrul cantonamentului pe care oamenii lui Anghel Iordănescu îl efectuează în Italia.

Stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como a fost locul de desfăşurare a partidei de pregătire, împotriva unei reprezentative africane care venea după o serie de două victorii consecutive în campania de calificare la Cupa Africii pe Naţiuni şi care suferise un singur eşec din ultimele opt partide sub comanda selecţionerului Florent Ibenge. A fost prima confruntare directă dintre cele două selecţionate şi un meci de pregătire util pentru echipa naţională a României înainte de participarea la Euro 2016, unde adversarii din faza grupelor vor fi Franţa, Elveţia şi Albania.

Anghel Iordănescu a ales să înceapă cu Costel Pantilimon în poartă şi o linie defensivă formată din Cristian Săpunaru şi Răzvan Raţ pe cele două benzi, respectiv Valerică Găman şi Vlad Chiricheş pe zona centrală. Adrian Ropotan şi Mihai Pintilii au evoluat la închidere, cu un compartiment ofensiv alcătuit în totalitate din jucători din campionatul intern, cu trei reprezentanţi de la Steaua Bucureşti, Adi Popa, Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu aflaţi în sprijinul atacantului Astrei, Denis Alibec.

Fazele fixe au fost principalele momente în care ‘tricolorii’ au pus probleme la poarta lui Mulopo Kudimbana în prima jumătate a reprizei, mai întăi printr-o lovitură de cap a lui Săpunaru din centrarea lui Stanciu, reluată puţin peste, iar apoi în urma unei serii de cornere la care Chiricheş şi Chipciu nu s-au dovedit precişi la finalizare. Pe un gazon departe de a fi unul perfect, România a încercat să impună ritmul jocului în faţa unei reprezentative africane care nu a avut la dispoziţie mai mulţi jucători de bază şi care nu a părut să dispună de o organizare foarte bună. Lipsa de siguranţă a defensivei congoleze a fost evidenţiată de imensa greşeală din minutul 27, ceea ce i-a permis lui Nicușor Stanciu să recupereze un balon şi se regăsească singur în faţa portarului advers. Finalizarea sigură a jucătorului Stelei i-a adus acestuia al doilea gol pentru echipa naţională. Acelaşi Stanciu şi-ar fi putut trece în cont o dublă cu şapte minute înainte de finalul primei reprize, însă execuţia sa din lovitură libera de la 25 de metri a fost respinsă excelent de portarul lui Royal Antwerp. Nicio emoţie în careul lui Costel Pantilimon, nevoit să intervină decisiv la un singur şut din lovitură liberă, trimis de atacantul celor de la Chievo Verona, Paul-José M’Poku.

Partea secundă a debutat cu o modificare efectuată de către selecţionerul Anghel Iordănescu (Andrei Prepeliţă în locul lui Adrian Ropotan) şi o nouă ocazie pentru Stanciu, la capătul unei frumoase acţiuni de atac colective a ‘tricolorilor’. Treptat Alexandru Maxim, Gabriel Torje şi Ioan Hora şi-au făcut apariţia pe teren, dar fără a avea un impact semnificativ asupra jocului, într-o repriză în care selecţionata pregătită de Florent Ibenge a reuşit să pună în dificultate naţionala României, astfel că portarul celor de la Watford a fost întrebuinţat în două rânduri de Cédri Bakambu, atacantul în vârstă de 25 de ani al lui Villarreal. Mult mai puţine momente de posesie în dreptul oamenilor lui Anghel Iordănescu, care au preferat să facă un pas în spate pentru a încerca să gestioneze avantajul la limită de pe tabelă obţinut în prima repriză. O abordare a meciului care în cele din urmă i-a costat pe jucătorii României, egalaţi cu doar trei minute înainte de ultimul fluier, când Jeremy Bokila, fostul atacant al echipei Petrolul Ploieşti, a profitat de o neatenţie a defensivei noastre şi a restabilit egalitatea. Un rezultat poate sub aşteptări, dar care poate oferi indicaţii clare pentru selecţionerul Anghel Iordănescu în tentativa de a pune la punct ultimele detalii înainte de Euro 2016.

Scor final 1-1, iar pentru România urmează acum un ultim meci amical în cadrul stagiului de pregătire din Italia, cu Ucraina, care va avea loc duminică, 29 mai, pe stadionul Olimpico din Torino. ‘Tricolorii’ vor reveni apoi în ţară şi vor disputa o partidă amicală cu Georgia (pe 3 iunie, la Bucureşti), înainte de a face deplasarea în Franţa pentru debutul oficial al Campionatului European 2016.

ROMÂNIA: C. Pantilimon, C. Săpunaru, V. Chiricheş, V. Găman, R. Raţ (89′ A. Toșca), A. Ropotan (46′ A. Prepeliță), M. Pintilii, A. Chipciu (59′ A. Maxim), N. Stanciu (78′ C. Keseru), Ad. Popa (59′ G. Torje), D. Alibec (68′ A. Hora)

RD CONGO: N. Kudimbana, M. Issama, G. Zakuani, M. Tisserand, L. Mutambala, B. Bompunga, J. Maghoma, C. Mabwati (75′ J. Botaka), P. M’Poku (78′ J. Bokila), N. Mubele (90′ A. Issoko), C. BakambuComentarii