Kane şi Vardy, în amicalul Anglia - Turcia, înainte de EURO 2016
Kane şi Vardy, în amicalul Anglia - Turcia, înainte de EURO 2016

Amical: Anglia – Turcia 2-1. Dubii pentru englezi, speranţe pentru turci

Anglia a câştigat norocos meciul cu Turcia înainte de EURO 2016, în care nu i-a putut folosi pe fotbaliştii de la Liverpool şi ManUnited.
Articol scris de David Petre
22 mai 2016

O echipă de moral, lipsită de organizare – aşa a părut Anglia în amicalul cu Turcia disputat pe stadionul lui Manchester City, primul joc de pregătire după reunirea lotului pentru EURO 2016. Este adevărat că englezii au fost lipsiţi de aportul fotbaliştilor de la Manchester United şi Liverpool, dintre care cel puţin Rooney, Milner şi fundaşul dreapta Nathaniel Clyne vor fi, în mod normal, titulari la turneul final, dar chiar şi aşa Anglia a trimis în teren o echipă solidă şi totuşi nu a reuşit să îşi impună jocul în faţa Turciei lui Fatih Terim, o echipă care promite o impresie frumoasă după 10 iunie.

Anglia a defilat în grupa preliminară în care a câştigat toate cele 10 meciuri, iar explozia unor jucători cu profil ofensiv precum Kane, Vardy, Dele Alli sau Marcus Rashford a făcut ca entuziasmului privind participarea echipei naţionale la turneul final din această vară să ajungă la cote înalte. Baza largă de selecţie a devenit însă o problemă pentru selecţionerul Roy Hodgson, care dintr-odată are prea mulţi jucători buni şi prea multe posibilităţi de a-i combina. Contra Turciei a ales să joace într-un 4-3-3 (declarase deja că se bazează pe acest sistem dar că nu este bătut în cuie), cu Sterling şi Vardy pe flancuri şi cu Kane vârf împins. După cum observau însă jurnaliştii de la The Guardian, Anglia ar putea fi în situaţia de a repeta greşeala făcută atunci când încerca să-i joace simultan pe Lampard şi Gerard, doi jucători cu profiluri apropiate şi care nu se complementau. Dacă astăzi nu este mare lucru de spus despre Raheem Sterling (cum de altfel au fost puţine lucruri notabile în ceea ce îl priveşte de-a lungul întregului sezon), rămân semne de întrebare privind conlucrarea dintre Kane şi Vardy, care în multe momente au părut să se stingherească reciproc deşi, în cele din urmă, ei au fost cei care au adus victoria pentru gazde. În absenţa lui Rooney, Kane şi-a asumat şi executarea tuturor loviturilor libere şi le-a irosit pe cele mai multe, una singură provocând ceva emoţii în careul turcilor.

Anglia a început ca din tun, iar lui Vardy i-au lipsit doar câţiva centimetri în primul minut pentru a prelua corect mingea trimisă de Kane care l-ar fi lăsat singur cu portarul. Deschiderea scorului s-a produs însă repede, în minutul 3, când Alli l-a deschis pe Kane şi acesta a punctat fără probleme. Golul a fost validat în ciuda unei uriaşe poziţii de ofsaid, iar vulcanicul Fatih Terim s-a dus glonţ la arbitrul de rezervă cu un dispozitiv mobil ca să-i arate dovada gafei impardonabile a tuşierului.

Pe cât de repede au deschis englezii scorul, pe atât de repede au egalat turcii. Era minutul 11 când Erkin a profitat de poziţia avansată a lui Rose şi a pasat în spatele acestuia pe un spaţiu liber, Sen a întors pentru Calhanoglu şi acesta a finalizat simplu pentru primul gol marcat vreodată de Turcia în poarta Angliei. La 1-1 englezii au părut să îşi piardă lucididatea şi au mai avut o singură oportunitate până la pauză, la un corner bine bătut de Vardy din partea dreaptă la care Dyer la reluat periculos cu capul, peste poartă.

În schimb Turcia a stat ordonat în teren şi nu a ezitat să se apropie de poarta lui Hart, chiar dacă nu a putut conta pe playmakerul Arda Turan, implicat în aceeaşi zi în finala Cupei Spaniei. Atacantul Cenk Tosun s-a achitat onorabil de sarcinile numărului 9 şi a fost aproape de gol în la două faze consecutive după pauză, întâi la o lovitură de cap ce nu a prins cadrul porţii, apoi la un superb şut din întoarcere ce a trecut milimetric pe lânga bara din stânga lui Hard.

După ce marcaseră din ofsaid în startul meciului, englezii au primit şi un penalty în minutul 71 după un umăr la umăr în careu între Vardy şi Mehmet Topal care nu ar fi fost niciodată fluierat într-un meci de Premier League. Kane a ţinut însă să fie continuatorul unei lungi tradiţii de penalty-uri ratate de naţionala Angliei şi a şters partea exterioară a barei, irosind şansa preluării avantajului.

Anglia avea totuşi, cu multă şansă, să câştige jocul. Cahill a reluat cu capul mingea trimisă dintr-un corner cotestat de turci, portarul Babacan şi noul intrat Ismail s-au incomodat reciproc, iar Vardy a apărut oportun lângă bară şi a trimis în poartă. Oaspeţii s-au aruncat în atac şi au sperat să primească un penalty când Cenk Tosun a căzut în careu, însă jocul a fost oprit în mod eronat pentru un ofsaid inexistent. Turcii au dominat copios finalul de joc dar intervenţie in extremis a lui Joe Hart a împiedicat înscrierea golului egalizator.

Fatih Terim a terminat nervos un meci în care echipa sa a plătit preţul unor greşeli serioase de arbitraj, însă modul în care a arătat Turcia chiar şi fără Arda Turan promite mult spectacol într-o grupă echilibrată din care mai fac parte Spania, Croaţia şi Cehia. De partea cealaltă, Hodgson nu are prea mult timp la dispoziţie să readucă ordinea în jocul Angliei, eliminând dubiile apărute încă de la precedentul amical, pierdut acasă în faţa Olandei.

Anglia: Joe Hart, Kyle Walker, Gary Cahill, John Stones, Danny Rose, Eric Dier, Jack Wilshere (Jordan Henderson 67), Dele Alli, Raheem Sterling (Danny Drinkwater 74), Harry Kane, Jamie Vardy (Leicester City).

Turcia: Volkan Babacan, Hakan Kadir Balta, Hakan Calhanoglu (Olcay Sahan 78), Gokhan Gonul, Secuk Inan, Cenk Tosun, Oguzhan Ozyakup (Mahmut Tekdemir 70), Mehmet Topal, Ozan Tufan (Mevlut Erdinc 87), Caner Erkin (Ismail 70), Volkan Sen (Yasin Oztekin 86).Comentarii