Adam Nawalka, selecţionerul Poloniei la EURO 2016

Adam Nawalka, selecţionerul Poloniei
Adam Nawalka, selecţionerul Poloniei
Articol scris de Florin Codreanu

Adam Nawalka s-a născut pe 23 octombrie 1957 la Krakovia, în Polonia. Un fost mijlocaş de travaliu, Nawalka şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de fotbalist în tricoul Wislei Cracovia, pentru care a strâns 190 de meciuri şi a marcat de cinci ori. Este fiul unui fost internaţional polonez, Adam.

Nawalka a făcut de altfel junioratul la cea de-a treia echipă ca importanţă a Poloniei, debutând la prima echipă a Wislei pe 21 mai 1975. Zece ani a rămas Adam Nawalka la „alb-roşii”, perioada sa în tricoul echipei din Cracovia reprezentând oportunitatea perfectă pentru a bifa primele selecţii în echipa reprezentativă. Nawalka a strâns 34 de meciuri în tricoul naţionalei poloneze pentru care a marcat o singură dată. A făcut parte din lotul Poloniei pentru turneul final al Campionatului Mondial din Argentina 1978.

Ultimii ani ca jucător şi i-a petrecut în tricoul unei echipe modeste din Statele Unite ale Americii, Polish-American Eagles, echipă în tricoul căreia s-a şi retras în 1988 din activitate. Opt ani mai târziu, Adam Nawalka şi-a început cariera de antrenor pe banca tehnică a grupării Swit Krzeszowice, după care au urmat două mandate la Wisla Cracovia. În 2002 a pregătit-o pe Zaglebie Lubin, iar în sezonul 2003-2004 a preluat gruparea Sandecja Nowy Sacz.

A revenit la Wisla Cracovia pentru un sezon, după ce reuşise să construiască o echipă frumoasă între 2004 şi 2006 la Bialystok, pe banca Jagielloniei. A urmat o experienţă nu foarte reuşită la GKS Katowice, pentru ca în următoarele trei sezoane să înceapă proiectul numit Gornik Zabrze.

Din 2013, preşedintele Federaţiei Poloneze de Fotbal, Zgibniew Boniek l-a anunţat pe Adam Nawalka drept succesor al lui Waldemar Fornalik. În acel moment echipa sa, Gornik Zabrze, domina sezonul în prima ligă poloneză.

  • Data naşterii: 23 octombrie 1957
  • Naţionalitate: polonez
  • Cariera de jucător: Wisła Kraków, PAAC Eagles
  • Antrenor la echipe de club: GKS Świt Krzeszowice, Wisła Kraków, Zagłębie Lubin, MKS Sandecja Nowy Sącz, Jagiellonia Białystok, GKS Katowice, Górnik Zabrze

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016