Patrick James McCourt, Irlanda de Nord
Patrick James McCourt, Irlanda de Nord

Veste şocantă înainte de Irlanda de Nord – Germania: „Am refuzat Euro 2016 ca să fiu alături de soţia mea bolnavă!”

Patrick James McCourt a renunţat la şansa de a evolua la Euro 2016 pentru a fi alături de soţia sa, diagnosticată cu tumoare la creier
Articol scris de Florin Codreanu
20 iunie 2016

Nord irlandezii i-au spus „Pele din Derry”. Extrem de talentat, dar fără seriozitatea tipică britanicilor de a lupta pentru orice, oricum, oricând. Patrick James McCourt este un nume popular între iubitorii fotbalului din această ţară, dar mai puţin cunoscut între iubitorii fotbalului european. Ajuns la 32 de ani, „Paddy” are multe regrete în cariera sa. A fost la un moment dat pe radarul celor de la Arsenal, apoi a refuzat prin teribilismul caracteristic puştiului de 19 ani oferta lui Manchester City. Astăzi, se pregăteşte să spună adio carierei de fotbalist undeva în apropiere de Luton. Aţi crede că niciunul dintre aceste regrete nu se compară cu ratarea unui turneu final de Campionat European. Dar regretele care i-au dominat cariera nu înseamnă nimic în prezent. Tot ceea ce contează astăzi pentru Paddy este Laura.

Laura McCourt este soţia sa. S-au cunoscut chiar în Derry, oraşul de care-i leagă cele mai frumoase amintiri. De ce Euro 2016 nu se regăseşte în lista de regrete a lui McCourt? „Am primit cu căldură ideea lui Michael (n.r O’Neill, selectioneul Irlandei de Nord). Mă bucur că s-a gândit la mine şi la experienţa mea. Eram entuziasmat, de ce să mint. Apoi…apoi ceva în mine s-a rupt. Nu regret nicio clipă că n-am ales Euro. N-aş fi putut să fac asta niciodată” mărturiseşte Paddy.

„Avionul abia aterizase la Gatwick. Pasagerii s-au urcat în autobuz, când Laura a suferit o criză. Am fost sunat chiar de paramedicii care ajunseseră imediat acolo. Vorbisem cu ea, cu două ore înainte şi totul era absolut normal. Am fost întrebat dacă eu sunt soţul ei. Următoarea întrebare m-a amuţit: <soţia dumneavoastră este epileptică?>. Le-am răspuns că nu. M-au anunţat că o vor trimite la East Surrey Hospital. Habar n-aveam ce se întâmplă, nu manifestase niciun fel de probleme până atunci. M-am pierdut. Eram un bărbat în toată firea de 32 de ani pe care dacă îl întrebai cum îl cheamă nu ştia” povesteşte cu lacrimi în ochi, copilul rebel al fotbalului nord-irlandez.

„În 48 de ore de la primele investigaţii au venit analizele. M-am prăbuşit: verdictul era tumoare la creier. Mi s-a comunicat că o vor programa pentru o operaţie care nu suportă amânare. Data…9 iunie”. McCourt continuă: „L-am sunat imediat pe Michael şi i-am povestit ce s-a întâmplat. A fost nervos, s-a răstit la mine, apoi a realizat ce se întâmplă şi mi-a zis: <Dă-l dracului de Euro, Pad! Nu te mai gândi la asta. Fii alături de Laura, vreau să aud că sunteţi bine amândoi. Mă sună aproape zilnic de-atunci, chiar dacă e în pragul meciurilor, nu uită să facă asta” mărturiseşte emoţionat McCourt.

Uriaş talent al Irlandei de Nord, Paddy a cunoscut vârful carierei sale abia în 2008 când a semnat cu Celtic. A jucat cinci ani în Scoţia, apoi a revenit în Anglia la Barnsley, Brighton şi acum Luton Town. Vrea să se retragă însă în Derry. Ştie că nu va mai avea vreodată şansă să joace la un astfel de turneu final, dar repetă obsesiv: „Nu regret nimic. Pentru că nimic nu se compară cu privirea soţiei mele”. La 33 de ani, Paddy McCourt a devenit în sfârşit bărbat. Copilul super talentat al fotbalului nord-irlandez, debutant la nici 18 ani la echipa reprezentativă vrea să se întoarcă acasă, în Derry, să mai joace un an şi să-şi dedice fiecare zi soţiei sale. Fără regrete, fără probleme, fără frică, fără presiune. Doar ei doi şi restul lumii…Comentarii