Preliminariile EURO 2016, Grupa F, 04 septembrie 2015, ora 21:45
Ungaria
Ungaria
0 - 0
România
România
Ungaria Romania preliminarii EURO 2016
Ungaria Romania preliminarii EURO 2016

Ungaria – România 0-0. Cuvântul de ordine a fost precauţia

O remiză după un meci care a avut puţine de oferit, dar scopul scuză mijloacele, ambele selecţionate păstrând şanse de calificare la EURO 2106.

România a jucat la Budapesta după o reţetă puţin generoasă cu fotbalul şi cu suporterii. Partida de pe Groupama Arena din Budapesta, contând pentru grupa F a preliminariilor EURO 2016, a început furtunos. În doar cinci minute ambele echipe au irosit câte o lovitură liberă, Keșerü şi Dzsudzsák neprinzând spaţiul porţii. După un prim sfert de oră mai intens, meciul s-a aşezat după nişte parametri aşteptaţi. România a dominat la capitolul posesie, a controlat meciul, dar explicaţia vine mai degrabă din atitudinea selecţionatei gazdă. Ungaria şi-a asumat fără ruşine inferioritatea fotbalistică, dar nu a renunţat la spiritul arţăgos, la intrările energice, uneori chiar cu o forţă disproporţionată.

Singurele probleme pe care le-au avut tricolorii au fost generate doar de greşeli individuale proprii, pentru că ideile tactice ale maghiarilor s-au rezumat la mingile lungi aruncate spre Ádám Szalai şi încercările în flancul stâng ale lui Balázs Dzsudzsák. Prea puţin în contextul ordinelor pe care trebuie să le fi primit jucătorii români de la generalul Anghel Iordănescu, orientate mai degrabă spre prudenţă şi pragmatism.

Acesta din urmă se referă însă mai mult la calculele calificării decât la atitudinea în faţa porţii adverse. Golaverajul ultimelor trei partide de naţionala noastră este de 1-0, singura reuşită venind în faţa Insulelor Feroe, pe teren propriu. Emblematică pentru ineficienţa tricolorilor din ultima vreme a fost partida făcută în această seară de Claudiu Keșerü: una lipsită de „bulan şi precizie”, aşa cum a declarat chiar el la interviul de final.

România a avut împotriva Ungariei o singură ocazie cu adevărat bună de a înscrie, aceasta venind cu 15 minute înainte de final la şutul bine plasat al lui Gabriel Torje. El a părut a fi singurul jucător dispus să ofere ceva în afara scenariului gândit pentru această partidă de ambii selecţioneri, acţiunile sale individuale generând pericolul la poarta lui Gábor Király.

Rezultatul de egalitate înregistrat la final, corelat cu ceea ce s-a întâmplat în celelalte două partide ale grupei F a preliminariilor Campionatului European de Fotbal 2016, ne coboară pe poziţia secundă, în urma selecţionatei nord-irlandeze. Cu toate acestea, o victorie obţinută luni în faţa Greciei, „cea mai bună echipă din grupa noastră”, după declaraţia hilară a lui Anghel Iordănescu, va însemna o calificare aproape sigură la turneul final de anul viitor din Franţa.Statisticile meciului

 
42
Posesie
58
 
 
8
Total şuturi
12
 
 
3
Pe poartă
3
 
 
5
Afară
6
 
 
0
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
1
Cornere
2
 
 
3
Offside
1
 
 
3
Galbene
4
 
 
0
Roşii
0
 
 
17
Faulturi
16
 
 
188
Total pase
334
 
 
131
Completate
280
 

Filmul meciului

 
21'
Adrian Popa
Richard Guzmics
(Roland Juhász)
24'
 
Dániel Tőzsér
48'
 
 
50'
Vlad Chiricheş
Ádám Szalai
62'
 
 
63'
Claudiu Keşerü
Leandro
68'
 
 
68'
Alexandru Chipciu
(Adrian Popa)
Krisztián Németh
(Nemanja Nikolić)
70'
 
 
73'
Alexandru Chipciu
 
78'
Constantin Budescu
(Lucian Sânmărtean)
Tamás Priskin
(Zoltan Stieber)
88'
 
 
90'
Alexandru Maxim
(Gabriel Torje)

Echipele de start

1
3
4
23
5
7
8
6
18
17
9
13
22
17
11
18
5
2
21
6
3
12

Comentarii pe marginea meciului Ungaria - România