Preliminariile EURO 2016, Grupa F, 07 septembrie 2014, ora 19:00
Ungaria
Ungaria
1 - 2
Irlanda de Nord
Irlanda de Nord

Tamás Priskin 75
 
Niall McGinn 81
Kyle Lafferty 88
Irlanda de Nord a început preliminariile EURO 2016 cu o victorie în Ungaria
Irlanda de Nord a început preliminariile EURO 2016 cu o victorie în Ungaria

Ungaria – Irlanda de Nord 1-2. Debut de excepţie al nord-irlandezilor în preliminariile EURO 2016

Irlanda de Nord a furnizat prima surpriză a grupei F din preliminariile EURO 2016, câştigând la Budapesta în faţa Ungariei cu 2-1 după ce gazdele deschiseseră scorul.

Puţini s-ar fi aşteptat la deznodământul primei partide contând pentru Grupa F a preliminariilor Campionatului European de Fotbal 2016. Până la acest meci Ungaria se bucura de un bilanţ consistent în partidele oficiale de pe teren propriu, în ultimii trei ani fiind învinsă doar de către Olanda, în două rânduri. De cealaltă parte, Irlanda de Nord nu mai câştigase în deplasare din 2010, de la meciul împotriva Sloveniei din preliminariile Euro 2012. Cele patru partide anterioare dintre maghiari şi nord irlandezi se încheiaseră cu victorii ale gazdelor din această seară.

Prima repriză a meciului de pe Ferencváros Aréna a fost echilibrată, dominarea Ungariei neînsemnând şi punerea în mare pericol a porţii apărate de veteranul Roy Caroll. Irlanda de Nord a arătat, aşa cum era şi de aşteptat, ca o echipă forjată în spirit britanic. Dispoziţia la efort şi spiritul lor de luptă le-ar fi putut aduce jucătorilor lui Michael O’Neill beneficii încă din prima repriză, dar lipsa de rafinament tehnic şi-a spus cuvântul. În ultimele faze ale primei jumătăţi Jamie Ward a şutat în forţă, dar Corry Evans nu a putut relua în plasă mingea respinsă de portarul gazdelor Péter Gulácsi, aflat în imposibilitatea de a interveni încă o dată.

A doua repriză a continuat în nota de dominare a gazdelor, dar cu toate acestea golul nu a venit decât în minutul 75, după un corner. Liderul maghiarilor, Balázs Dzsudzsák, a executat perfect faza fixă iar Tamás Priskin, intrat la pauză, a marcat pe lângă un Caroll fără reacţie. Entuziasmul din tribune avea însă să dispară destul de repede. După doar şase minute atacantul oaspeţilor, Kyle Lafferty, a luat pe cont propriu o acţiune în flancul stâng, a şutat spre centrul porţii de unde colegul său Niall McGinn nu a avut altceva de făcut decât să împingă mingea în poarta goală.

Imediat după golul egalizator maghiarii au fost loviţi de ghinion. Zoltán Lipták s-a accidentat şi cum Attila Pintér efectuase deja cele trei schimbări regulamentare Ungaria se vedea nevoită să joace pentru ultimele şapte minute în inferioritate numerică. O’Neill, sesizând oportunitatea ce i se oferă naţionalei pe care o conduce, şi-a împins jucătorii în atac. Cu două minute înainte de final rolurile de la golul egalizator al oaspeţilor s-au inversat. McGinn a centrat de pe flancul drept iar Lafferty l-a presat pe Vilmos Vanczák şi mingea a ajuns în plasă.

Până la final Ungaria nu a mai reuşit nimic, această înfrângere fiind departe de ceea ce şi-ar fi dorit de la acest prim meci. Irlanda de Nord, pe de altă parte, a reuşit cu acest rezultat să intre în jocul calificării, mai ales că modul în care au jucat ar trebui să fie un semnal de alarmă către adversarele din grupă.Statisticile meciului

 
53
Posesie
47
 
 
13
Total şuturi
8
 
 
4
Pe poartă
4
 
 
3
Afară
3
 
 
6
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
9
Cornere
2
 
 
0
Offside
1
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
19
 
 
357
Total pase
278
 
 
316
Completate
250
 

Filmul meciului

Vilmos Vanczák
35'
 
 
44'
Oliver Norwood
Tamás Priskin
(Nemanja Nikolić)
46'
 
Gergő Lovrencsics
(Ádám Gyurcsó)
58'
 
 
66'
Niall McGinn
(Jamie Ward)
István Kovács
(Gergely Rudolf)
70'
 
 
72'
Craig Cathcart
(Gareth McAuley)
Tamás Priskin
(Balázs Dzsudzsák)
75'
 
 
79'
Billy McKay
(Oliver Norwood)
 
81'
Niall McGinn
(Kyle Lafferty)
 
88'
Kyle Lafferty
(Niall McGinn)

Echipele de start

12
23
5
3
14
11
8
15
7
17
10
19
10
13
8
16
6
2
4
18
11
1

Comentarii pe marginea meciului Ungaria - Irlanda de Nord