Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 12 octombrie 2015, ora 21:45
Ucraina
Ucraina
0 - 1
Spania
Spania

 
 
Mario Gaspar 22
Ucraina - Spania 0-1
Ucraina - Spania 0-1

Ucraina – Spania 0-1. Golul lui Mario şi miracolele lui De Gea îngroapă Ucraina

Spania a câştigat cu 1-0 şi trimite Ucraina la baraj după un meci în care Cesc Fabregas a şi irosit un penalty. David de Gea a făcut minuni în poarta Spaniei.

Ucraina avea nevoie de o victorie în faţa Spaniei pentru a păstra şanse reale de calificare directă la Euro 2016. Deja calificată, naţionala iberică nu mai putea pierde prima poziţie în clasament, în timp ce Slovacia lui Jan Kozak avea o misiune extrem de uşoară în Luxemburg. Ţinută în cărţi pentru locul doi de victoria Belarusului în Slovacia, Ucraina ştia că e foarte greu să prindă această poziţie, fiind dezavantajată la meciurile directe (0-0 şi 0-1 cu Slovacia). În schimb elevii lui Fomenko sperau într-un miracol în Luxemburg, dar mai ales în posibilitatea de a deveni cea mai bună echipă care merge direct la Euro de pe poziţia a treia.Spania, pierduse teren la sfârşitul anului trecut în această grupă, însă armada spaniolă s-a redresat rapid şi de la înfrângerea cu Slovacia, nu doar că a câştigat toate meciurile, dar nici măcar n-a mai încasat vreun gol în preliminarii. Mai exact, 633 de minute fără gol încasat de Iker Casillas, cea dea doua perioadă de imbatabilitate din istoria fotbalului spaniol, după cea din perioada iunie-octombrie 2012, un record deţinut tot de legendarul portar iberic. Istoria întâlnirilor directe nu părea să avantajeze vreun pic gazdele, pentru că Ucraina şi Spania se întâlniseră în trecut de patru ori, iar ucrainienii nu reuşiseră să obţină nicio victorie. Egalul de la Kiev din 2003 a fost cel mai bun rezultat al Ucrainei în confruntările cu La Roja, în timp ce la Mondialul din 2006, Spania administrase un categoric 4-0 reprezentativei galben-albastre.

Vicente del Bosque s-a ţinut de cuvânt şi a aliniat un unsprezece inedit în Ucraina. Etxeita şi Nacho au alcătuit cuplul de fundaşi centrali, Alcantara şi San Jose au fost surprizele de la mijloc în timp ce Nolito şi Isco au fost titulari lângă Alcacer în ofensivă. Chiar şi cu această echipă, Spania a avut posesia, chiar dacă ocaziile mari au fost ale gazdelor. 27 de acţiuni la poarta lui De Gea au avut ucrainienii şi 11 intervenţii decisive a avut portarul lui United în faţa atacanţilor lui Fomenko. N-a fost de ajuns, pentru că Ucraina n-a reuşit să marcheze Spaniei vreun gol în această grupă.

Gazdele au început în forţă, dar Kravets şi mai apoi Rotan au ratat incredibil deschiderea scorului în minutul 3. Replica Spaniei a venit de la Fabregas, după o recuperare a lui San Jose şi o combinaţie între Isco şi Thiago, însă şutul lui Fabregas a şters transversala şi a trecut peste. În minutul 15, De Gea are o primă intervenţie senzaţională în faţa lui Kravets, pentru ca un minut mai târziu să-l blocheze spectaculos şi pe Rotan. În ciuda atacurilor dezlănţuite ale gazdelor cei care au marcat au fost spaniolii. Şi au făcut-o decisiv în minutul 22 prin Mario Gaspar, care l-a învins printr-o execuţie cu capul pe Pyatov, după centrarea lui Alcantara. Un minut mai târziu totul se putea încheia pentru ucrainieni mult mai devreme, dar Fabregas a ratat lovitura de la unsprezece metri obţinuta după faultul în careu al lui Kucher. Artem Kravets a trecut apoi în minutul 34 pe lângă golul egalizator când reluarea sa cu capul a trecut peste poarta spaniolilor.

Repriza secundă a început tot în nota de dominare a gazdelor, care au căutat cu disperare să înscrie în poarta lui De Gea. Konoplyanka a ţintit bara în minutul 52, pentru ca în minutul 58 portarul iberic să salveze senzaţional la lovitura de cap a lui Garmash. Trei minute mai târziu a fost rândul lui Konoplyanka să iasă în evidenţă cu o nouă acţiune personală, însă încă odată, incredibilul De Gea a fost salvatorul spaniolilor. Elevii lui Del Bosque s-au apropiat foarte greu în partea secundă de poarta gazdelor, însă până spre final au rezistat eroic printr-o defensivă bine organizată şi un portar imbatabil. În minutul 89, Ucraina a ratat ultima şansă de gol a partidei, când Serghei Rybalka a şutat din şase metri, dar miraculos, De Gea a reuşit cumva să respingă din nou.

1-0 pentru La Roja la Kiev, iar Ucraina este condamnată să joace barajul de calificare pentru a spera la Euro 2016. Spania se califică meritat şi fără prea mari emoţii la turneul său preferat. În Franţa, elevii lui Del Bosque vor din nou coroana.Statisticile meciului

 
42
Posesie
58
 
 
27
Total şuturi
11
 
 
11
Pe poartă
7
 
 
11
Afară
3
 
 
5
Blocate
1
 
 
1
Bare
0
 
 
8
Cornere
5
 
 
4
Offside
1
 
 
3
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
15
Faulturi
14
 
 
242
Total pase
461
 
 
201
Completate
418
 

Filmul meciului

 
22'
Mario Gaspar
(Thiago Alcántara)
Olexandr Kucher
23'
 
 
25'
Cesc Fàbregas
 
36'
Thiago Alcántara
 
53'
Mikel San José
Serhiy Rybalka
(Denys Garmash)
58'
 
Taras Stepanenko
61'
 
 
64'
Juan Mata
(Cesc Fàbregas)
 
75'
Jordi Alba
(Nolito)
Artem Fedetskiy
77'
 
 
85'
Sergio Busquets
(Paco Alcácer)
Yevhen Seleznyov
(Artem Kravets)
87'
 
Olexandr Zinchenko
(Ruslan Rotan)
87'
 
 
88'
David de Gea

Echipele de start

12
13
20
5
17
6
14
10
19
7
22
433
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Comentarii pe marginea meciului Ucraina - Spania