Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 13 octombrie 2015, ora 21:45
Turcia
Turcia
1 - 0
Islanda
Islanda

Selçuk İnan 89
 
 
Turcia s-a calificat la EURO 2016 după 1-0 cu Islanda
Turcia s-a calificat la EURO 2016 după 1-0 cu Islanda

Turcia – Islanda 1-0. Turcia se califică la EURO 2016 de pe locul 3

Turcia s-a calificat la EURO 2016, fiind cea mai bună ocupantă de loc 3 din preliminarii. Turcia a câştigat meciul cu Islanda în minutul 89 dintr-o lovitură liberă

Dacă victoria lui Liverpool în faţa lui AC Milan în finala Ligii Campionilor din 2005 a rămas în istorie ca „Miracolul de la Istanbul”, de astăzi se va putea vorbi şi de „Miracolul de la Konya” după ce Turcia a obţinut calificarea directă la EURO 2016 ca cea mai bună ocupantă a locului 3. Puţini ar fi dat şanse Turciei să prindă măcar barajul de calificare după un start de campanie cu 0-3 în Islanda, 1-2 acasă cu Cehia şi 1-1 în Letonia, dar multe circumstanţe favorabile fac ca echipa lui Fatih Terim nu doar să depăşească Olanda în clasamentul grupei, dar şi să evite emoţiile unui play-off, ducând-o direct la turneul final de vara viitoare.

Trei victorii consecutive în ultimele trei meciuri cu un bilanţ de şase goluri marcate şi niciunul primit ar putea induce în eroare pe cei care nu au urmărit echipa Turciei. Din luna septembrie, după ghinionul unui egal nedrept cu Letonia acasă, şansa şi-a întors faţa spre echipa lui Terim, ca şi cum această echipă trebuia să meargă cu orice preţ în Franţa. Turcii au scos-o la capăt în Cehia, unde au câştigat cu 2-0 după un meci şters, dar era de aşteptat să mănânce pământul în jocul decisiv cu Islanda, echipă ce arătase în urmă cu trei un nivel nu foarte înalt ce concentrare. Şi totuşi Turcia a făcut din nou un meci modest în care a fost multă tensiune şi puţine reuşite fotbalistice, însă o lovitură liberă transformată magistral de Selçuk İnan în minutul 89 i-a adus toate cele trei puncte şi o calificare ce mult timp a părut improbabilă.

Meciul a început, surprinzător, cu Islanda la timonă. Abia după un sfert de oră turcii au reuşit să preia controlul ostilităţilor, dar până la pauză au avut o singură ocazie mare, un şut pe lângă poartă al lui Oğuzhan Özyakup, venit fără marcaj în marginea careului la o minge bine întoarsă de Tufan. În schimb Islanda putea marca pe contraatac în minutul 33, când o minge aruncată în faţă de Bjarnason l-a găsit pe Bödvarsson în careu dar acesta a fost încurcat în momentul preluării şi portarul Volkan a reuşit să reţină.

Dacă o primă repriză fără orizont din partea turcilor nu a fost ceva neobişnuit în actuala campanie, modul în care a evoluat echipa lui Terim după pauză a avut darul să irite publicul de la Konya. Islanda s-a bucurat neaşteptat de mult de posesia mingii şi, chiar dacă nu şi-a creat ocazii importante, nici nu au avut emoţii în apărare. S-a aşteptat o reacţie măcar după ce Kazakhstanul a deschis scorul în Letonia, situaţie în care Turcia era sigură de prezenţa la EURO în cazul unei victorii, însă jocul a continuat după acelaşi scenariu, rătăcit la centrul terenului. Prima ocazie importantă a reprizei a aparţinut nordicilor la lovitura de cap a lui Sigthórsson din minutul 74, apoi Turcia a rămas şi în inferioritate numerică după un fault criminal comis la centrul terenului de Gökhan Töre, intrat de doar zece minute pe teren.

Şi totuşi a fost seara Turciei. Zece minute ceva mai bune au urcat jocul în apropierea careului islandez, iar golul a picat în minutul 89 dintr-o lovitură liberă bătută magistral de Selçuk İnan în vinclu. Islandezii nu au aruncat prosopul şi au avut la rândul lor o lovitură liberă din poziţie favorabilă, însă defensiva turcă a rezistat şi meciul s-a terminat 1-0.

În urma acestui rezultat Turcia merge direct la turneul final şi trimite Ungaria la barajul de calificare din luna noiembrie. Islanda pierde locul 1 în grupă, dar prestaţia sa solidă la Konya, într-un meci fără miză, confirmă opinia că nordicii ar putea face o impresie frumoasă vara viitoare la prima lor participare la o competiţie de anvergură.Statisticile meciului

 
54
Posesie
46
 
 
8
Total şuturi
5
 
 
3
Pe poartă
0
 
 
4
Afară
4
 
 
1
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
4
 
 
2
Offside
3
 
 
1
Galbene
1
 
 
1
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
13
 
 
420
Total pase
304
 
 
349
Completate
249
 

Filmul meciului

 
23'
Johann Gudmundsson
Gökhan Töre
(Oğuzhan Özyakup)
62'
 
Cenk Tosun
(Hakan Çalhanoğlu)
72'
 
Umut Bulut
(Volkan Şen)
75'
 
Gökhan Töre
78'
 
 
82'
Vidar Orn Kjartansson
(Jón Dadi Bödvarsson)
Cenk Tosun
86'
 
 
88'
Alfred Finnbogason
(Kolbeinn Sigthórsson)
Selçuk İnan
89'
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Turcia - Islanda