Theo Zagorakis
Theo Zagorakis

Theodoros Zagorakis, căpitanul şi liderul Greciei la Euro 2004

Theodoros Zagorakis, căpitanul campioanei europene din 2004, a rămas în istoria fotbalului grec drept un simbol al performanţei şi leadershipului total.
Articol scris de Florin Codreanu
3 iunie 2016

Pentru fotbalul grec, numele lui Theodoros Zagorakis înseamnă enorm. Fostul căpitan al reprezentativei Greciei, campioană europeană în 2004, a rămas în istoria fotbalului din această ţară drept un simbol al performanţei şi leadershipului total: „În Dicţionarul nostru explicativ, în dreptul cuvântului lider, merită ataşată o poză a lui Theo. Niciun fotbalist din istoria acestei ţări nu a avut atâta pasiune, viziune, inteligenţă, profesionalism, spirit, entuziasm, energie şi dragoste precum el”, mărturiseşte Ioannis Poulopoulos, un foarte cunoscut jurnalist sportiv grec.

Zagorakis a fost cel mai important jucător al Greciei la turneul final din 2004, turneul care a aşezat în premieră, dar definitiv, fotbalul din această ţară pe harta calităţii sportului rege. Triumful îndârjit, nemilos şi pur al grecilor a avut la bază o formă de stăruinţă şi luciditate nemaintâlnită în fotbalul european, iar blindajul eroic asigurat de prezenţa lui Theo Zagorakis s-a demonstrat a fi decisiv. Pentru greci, Zagorakis a fost unic, iar mijlocaşul născut la Kavala şi-a dezbrăcat echipamentul de joc după finala cu Portugalia, pregătit fiind să îmbrace hainele de erou. Acel erou care a reuşit să-şi folosească capacitatea de a utiliza realitatea după bunul plac şi a o schimba în interes naţional. Acel gen de erou pe care îl întâlneşti doar în poveştile bine scrise de acum câteva sute de ani. Acel erou care a promovat eroismul ca o ştiinţă în care viziunea, voinţa şi pasiunea prind contur mai uşor şi mai corect ca oricând.

120 de meciuri a strâns mijlocaşul grec pentru echipa reprezentativă, însă jocurile de la turneul final din Portugalia sunt cele care l-au propulsat în memoria colectivă a tuturor microbiştilor. Căpitanul Greciei şi-a condus maiestuos echipa spre o medalie de aur meritată deşi aparent imposibilă. La finalul duelului cu Portugalia, Theo a fost declarat cel mai bun jucător al competiţiei. Grecia s-a impus în faţa ţării gazdă cu scorul de 1-0, după golul lui Charistheas, dar laurii au fost culeşi de Căpitan, omul care avea să ridice deasupra capului primul mare trofeu continental din istoria acestei ţări.

După turneul final din 2004 a ajuns în Italia la Bologna, apoi a revenit acasă pentru a se retrage în tricoul lui PAOK. În prezent, la 43 de ani, a îmbrăţişat o interesantă carieră în politică. Numele şi mai ales, importanţa numelui său, l-au transformat pe Zagorakis în mai 2014 în parlamentar european. Încă o şansă să-şi reprezinte ţara cu succes, de această dată într-un domeniu diferit, dar care îi va solicita de asemenea calităţile sale cele mai importante: inteligenţa, profesionismul şi leadershipul.

Articole pe aceeaşi temă

Comentarii