Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 13 octombrie 2015, ora 21:45
Ţara Galilor
Ţara Galilor
2 - 0
Andorra
Andorra

Aaron Ramsey 50
Gareth Bale 86
 
 
Ţara Galilor - Andorra 2-0
Ţara Galilor - Andorra 2-0

Ţara Galilor – Andorra 2-0. Andorienii, invitaţi speciali la sărbătoarea galeză

Ţara Galilor a terminat pe locul 2 grupa preliminară şi a obţinut prima sa calificare la un turneu final de campionat european.

58 de ani de nereuşite, alungaţi de generaţia lui Gareth Bale. Ţara Galilor a sărbătorit calificarea la Euro 2016 în faţa Andorrei la Cardiff pe ecourile muzicii celor de la Super Fury Animals, trupa invitată să cânte înainte de ultima partidă din grupa B pe Cardiff City Stadium. Preliminariile se încheie fosforescent pentru băieţii lui Chris Coleman, calificaţi în premieră la un turneu final de Campionat European, dintr-o grupă în care galezii nu porneau cu prima şansă la calificare. Un strigăt de uşurare a ţâşnit din paginile ziarelor galeze: „Voi sunteţi eroi”, cuvinte adresate unei generaţii menite să şteargă o reputaţie proastă.

Într-o rafală de articole care glorifică experienţa lui Bale et comp din grupa B, ziarele din Ţara Galilor au semnat un act de constatare care se sprijină pe un munte de fapte. 58 de ani de nereuşite alungaţi de o generaţie supervalorică, o generaţie care se îngraşă din miezul ideii de fotbal. O generaţie cu sânge proaspăt în care Bale este un „one man country” ce joacă rol de Superman, Joe Ledley pare asamblat la timp pentru lansări extraordinare, iar diamantele Ramsey şi Allen au ieşit din montura veche şi ruginită, alegând o montură strălucitoare şi potrivită momentului. Şi poate înaintea tuturor, Chris Coleman, selecţionerul cu alură de jucător de poker, cunoscut de mulţi drept soţul lui Charlotte Jackson, crescut în simplitatea regiunii Glamorgan şi cizelat ca jucător de Swansea, iar ca antrenor de Fulham. Coleman este azi eroul unei naţiuni şi urmaşul natural al lui Jimmy White, omul care a dus Ţara Galilor la Mondialul din ’58. O cifră de care se leagă multe în această perioadă pentru „dragoni”.

Meciul contra Andorrei a fost unul de gală, după ce galezii bifaseră cinci victorii şi trei remize în primele nouă meciuri ale grupei. Considerată de bookmakeri a patra favorită după Belgia, Bosnia şi Israel, naţionala pregătită de Chris Coleman a distrus toate calculele posibile, luând câte patru puncte Belgiei şi Israelului şi şase puncte reprezentativei cipriote. Cea mai dulce înfrângere din cariera băieţilor lui Coleman a fost cea de pe 10 octombrie, când deşi au pierdut primul meci din grupă în Bosnia, galezii s-au calificat prin jocul rezultatelor la turneul final. În faţa Andorrei, Ţara Galilor putea chiar să câştige grupa B, în cazul în care Belgia nu reuşea să treacă de Israel.

N-a fost să fie, dar nimeni n-a oprit bucuria naţiunii galeze. A fost sărbătoare tot meciul pe Cardiff Stadium, fanii răsplătindu-şi favoriţii chiar şi în momentele în care jocul echipei n-a strălucit. Prima şansă reală de gol a venit la finalul primului sfert de oră, când Gareth Bale a fost blocat excelent de portarul Ferran Pol. Andorra s-a baricadat în defensivă şi a făcut faţă, odată cu trecerea timpului, tot mai greu atacurilor galeze. Lovera a fost foarte aproape de autogol câteva minute mai târziu, apoi galezii au trecut prin clipe mai puţin plăcute. Dar nu din pricina jocului oaspeţilor ci a accidentărilor pe bandă rulantă: David Edwards, intrat în teren în minutul 23 în locul accidentatului Robson-Kanu a fost şi el schimbat din cauza unei accidentari cu Lawrence, jucător aflat la debutul în echipa reprezintativă. Golurile au venit abia după pauză, iar primul a purtat semnătura lui Ramsey, care a reluat mingea în poarta andorezilor, după ce lovitura de cap a lui Ashely Williams fusese respinsă.

Andorra a continuat să se apere solid, însă cu patru minute înainte de final, starul lui Real Madrid, Gareth Bale, a marcat al şaptelea său gol din preliminarii şi a stabilit rezultatul final al jocului de la Cardiff. Belgia a învins însă Israel şi galezii s-au mulţumit cu locul doi. Un loc doi care însă a permis că sărbătoarea splendidă a localnicilor să continuie. Ţara Galilor merge la turneul final şi îşi propune să se autodepăşească în Franţa, aşa cum selecţionerul Coleman a promis după meciul din această seară.Statisticile meciului

 
75
Posesie
25
 
 
28
Total şuturi
1
 
 
11
Pe poartă
0
 
 
13
Afară
1
 
 
4
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
13
Cornere
1
 
 
2
Offside
0
 
 
3
Galbene
7
 
 
0
Roşii
0
 
 
14
Faulturi
17
 
 
532
Total pase
105
 
 
486
Completate
45
 

Filmul meciului

 
12'
Gabriel Riera
(Victor Moreira)
 
15'
Ildefons Lima
David Edwards
(Hal Robson-Kanu)
23'
 
David Vaughan
33'
 
Tom Lawrence
(David Edwards)
46'
 
 
49'
Ivan Lorenzo
Aaron Ramsey
(Ashley Williams)
50'
 
 
51'
Aaron Sánchez
 
57'
Marcio Vieira
Chris Gunter
57'
 
Ashley Williams
57'
 
 
65'
Ferran Pol
 
70'
Josep Ayala
(Óscar Sonejee)
 
78'
Adriàn Rodrigues
 
81'
Marc Garcia
(Ivan Lorenzo)
 
82'
Josep Ayala
Simon Church
(Ashley Williams)
86'
 
Gareth Bale
(Ben Davies)
86'
 

Echipele de start

1
5
18
6
2
20
10
13
11
15
9
10
19
15
8
4
17
3
6
5
23
13

Comentarii pe marginea meciului Ţara Galilor - Andorra