Suedia - Ţara Galilor 3-0
Suedia - Ţara Galilor 3-0

Suedia – Ţara Galilor 3-0. Evoluţie solidă a suedezilor înainte de Euro 2016

Emil Forsberg, Mikael Lustig şi John Guidetti au înscris pentru Suedia în meciul amical cu Ţara Galilor, ultimul înainte de Campionatul European 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu
5 iunie 2016

Friends Arena din Solna a găzduit în această după amiază ultimul meci amical înainte de Campionatul European 2016 atât pentru echipa naţională a Suediei, cât şi pentru Ţara Galilor, una dintre surprizele plăcute din cadrul campaniei de calificare la Euro 2016, însă care în absenţa vedetei Gareth Bale nu a reuşit o evoluţie deloc convingătoare în acest ultim test de verificare.

Duelul de la Solna a reprezentat cea de-a şaptea confruntare directă dintre cele două selecţionate, cu un bilanţ net favorabil suedezilor: cinci victorii şi un sigur rezultat de egalitate. De altfel Ţara Galilor nu a reuşit să înscrie în trei dintre ultimele patru partide directe şi a continuat seria negativă la meciul de astăzi. Dean Saunders în 1990 rămâne ultimul marcator al galezilor în duelurile cu Suedia.

Selecţionerul Erik Hamrén a încercat mai multe formule în compartimentul ofensiv de-a lungul meciurilor amicale din ultimele luni, iar odată cu revenirea lui Zlatan Ibrahimovic l-a ales pe Marcus Berg ca partener de atac. Albin Ekdal a fost multă vreme incert pentru Euro 2016, dar cele 30 de minute din repriza secundă vor reprezenta un aspect încurajator atât pentru selecţionerul gazdelor, cât şi pentru fostul mijlocaş al lui Juventus. De partea cealaltă, Chris Coleman nu s-a putut baza în prima parte a meciului pe Gareth Bale, iar lipsa atacantului celor de la Real Madrid s-a resimţit din plin în jocul galezior, care au fost aproape inexistenţi în ofensivă.

Început foarte bun al gazdelor, care şi-au creat două mari ocazii de a marca încă din primele cinci minute de joc: Martin Olsson şi Marcus Berg ar fi putut deschide rapid scorul, dar execuţia din poziţie bună a fundaşului celor de la Norwich a trecut puţin pe lângă poarta apărată de Hennessey, în timp ce finalizarea atacantului suedez a fost blocată în ultimul moment de Williams. Oaspeţii au preferat o abordare defensivă a meciului, limitându-se la o aşezare bine organizată, care treptat a temperat parţial elanul ofensiv al oamenilor lui Erik Hamrén. Puţine reuşite în dreptul lui Zlatan Ibrahimovic de-a lungul primelor 30 de minute, o lovitură liberă executată modest în zid şi o tentativă de la distanţă, mult pe lângă poarta adversă fiind singurele momente în care fostul jucător al celor de la Paris Saint-Germain a ieşit în prim plan. Însă căpitanul noridicilor a contribuit decisiv la golul din finalul primei reprize, când Ibrahimovic, întâmpinat de trei adversari, a aşteptat perfect venirea unui coechipier din linia a doua, iar assist-ul său a fost valorificat ideal de Emil Forsberg, cu un şut bine plasat.

Repriza secundă a continuat în aceeaşi notă de dominare a suedezilor, care şi-au mărit avantajul în minutul 57, când fundaşul Mikael Lustig a profitat de o serie de inexactităţi ale defensivei galeze în urma unui corner şi a înscris din a treia încercare. O oră a durat meciul lui Zlatan Ibrahimovic, înlocuit de Emir Kujović cu scop de precauţie, după ce golgheterul suedez a fost nevoit sa rateze meciul amical anterior în urma unei uşoare probleme musculare. Ieşirea lui Ibrahimovic a coincis cu intrarea principalului om al adversarilor, Gareth Bale, însă prezenţa pe teren a jucătorului de la Real Madrid nu a fost suficientă pentru a impulsiona foarte mult jocul de atac al galezilor. O serie de faze fixe în careul lui Olsen au fost singurele momente în care galezii au creat pericol, dar fără a modifica scorul de pe tabelă. Pe contraatac, oamenii lui Erik Hamrén au completat o seară perfectă prin John Guidetti, intrat pe teren cu un sfert de oră înainte de final.

Suedia se poate declara mulţumită de evoluţia din ultimul meci înainte de Euro 2016, deşi este evidentă dependenţa nordicilor de prezenţa pe teren a lui Zlatan Ibrahimovic. De partea cealaltă, Ţara Galilor va trebui să evidenţieze o defensivă mult mai solidă pentru a avea şanse din grupa cu Anglia, Rusia, respectiv Slovacia, şi de asemenea va trebui să găsească soluţii în ofensivă, fără a lăsa toate responsabilitatea pe seama lui Gareth Bale.

SUEDIA: A. Isaksson (46′ R. Olsen), Martin Olsson (46′ L. Augustinsson), A. Granqvist, E. Johansson, M. Lustig, E. Forsberg (61′ J. Durmaz), K. Källström, S. Larsson, O. Lewicki (61′ A. Ekdal), Z. Ibrahimovic (61′ E. Kujović), M. Berg (76′ J. Guidetti)

ŢARA GALILOR: W. Hennessey (46′ D. Ward), C. Gunter, A. Williams, J. Chester (64′ J. Collins), B. Davies, N. Taylor, A. King (64′ G. Bale), D. Vaughan (64′ D. Edwards), A. Ramsey, J. Williams (74′ E. Huws), S. Vokes (73′ S. Church)Comentarii