Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 08 septembrie 2015, ora 21:45
Suedia
Suedia
1 - 4
Austria
Austria

Zlatan Ibrahimović 90+1
 
David Alaba 9 (pen)
Martin Harnik 38
Marc Janko 77
Martin Harnik 88
Austria a obţinut în Suedia calificarea la EURO 2016
Austria a obţinut în Suedia calificarea la EURO 2016

Suedia – Austria 1-4. Austria se impune clar şi merge la EURO 2016

Austria a câştigat cu 4-1 în Suedia şi a obţinut prima sa calificare la un turneu final de Campionat European. Suedia a fost depăşită de Rusia în Grupa G.

Decizia elveţianului Marcel Koller de a refuza propria naţională pentru a continua pe banca Austriei a părut surprinzătoare pentru unii, însă tehnicianul spunea în momentul prelungirii contractului cu federaţia de la Viena că este entuziasmat de proiectul început acolo şi că doreşte să meargă cu Austria la un turneu final. Un an şi jumătate mai târziu obiectivul său a fost îndeplinit: Austria a câştigat la pas o grupă dificilă în care se mai regăsesc Suedia, Rusia şi Muntenegru şi a scris istorie, obţinând prima sa calificare la Campionatul European de Fotbal. Austriecii au fost prezenţi şi la EURO 2008, însă din postura de ţară co-organizatoare au fost scutiţi atunci de emoţiile preliminariilor.

Echipa lui Marcel Koller era virtual calificată la turneul final din 2016, dar victoria din Suedia a oficializat această performanţă şi a confirmat faptul că Austria merită să meargă în Franţa şi are chiar potenţialul de a ajunge departe. Un singur pas greşit a făcut această echipă în preliminarii, un 1-1 în chiar prima etapă pe propriul teren cu Suedia, dar de atunci a legat şapte victorii în meciurile oficiale, ultima dintre ele fiind cea mai clară în ciuda meciului aparent cel mai greu. În schimb Suedia a „reuşit” în doar trei zile să îşi complice teribil viaţa şi, din principala candidată la locul 2, îşi vede periclitată chiar şi prezenţa la baraj, însă rămâne cu speranţa unui program lejer în ultimele două etape în care va da piept cu ultimele clasate ale grupei, Liechtenstein şi Moldova.

După 0-1 sâmbăta trecută în Rusia, Suedia avea nevoie de un rezultat pozitiv cu Austria şi a alergat pentru a-l obţine, dar a avut în faţă o echipă matură, bine organizată pe faza defensivă şi vijelioasă pe contraatac, decisă să fructifice orice ocazie ivită. S-a terminat 4-1 pentru Austria, dar lucrurile puteau să stea mult mai rău pentru suedezi dacă nu ar fi fost ocrotiţi de portarul Isaksson, autorul unor intervenţii remarcabile.

Suedia a început în posesie, cum era de aşteptat, dar s-a văzut condusă încă din minutul 9 după ce arbitrul Velasco Carballo a văzut un fault al lui Kallstrom asupra lui Junuzovic şi David Alaba a transformat fără emoţii penalty-ul. Ibrahimovic a fost unica referinţă ofensivă a gazdelor şi a avut înainte de pauză trei bune ocazii: două lovituri libere bătute destul de bine şi un şut din 5 metri, blocat în ultima clipă. Austria a lovit însă pe contraatac în minutul 38 şi de aici nu s-a mai uitat înapoi: Harnik i-a luat faţa lui Olsson la o minge prelungită în careu şi a marcat cu o lovitură simplă de cap pentru 0-2. Scorul putea lua proporţii încă înainte de finalul reprizei dacă Arnautovic nu ar fi ratat în două rânduri singur cu Isaksson sau dacă goalkeeperul gazdelor nu ar fi apărat bine colţul scurt la o nouă lovitură de cap a lui Harnik.

Austria a părut mai concentrată în debutul reprizei secunde, s-a apărat exact şi a avut prima mare ocazie de gol în minutul 58, când Alaba a primit mingea într-o poziţie liberă în careul advers dar l-a evidenţiat o dată în plus pe Isaksson. Suedia a reacţionat abia în minutul 64 prin Berg, care a preluat pe piept mingea centrată din partea stângă dar şutul la colţul scurt a fost respins de Almer. Cu un sfert de oră s-a făcut 0-3 graţie reuşitei lui Janko, care dintr-o superbă fentă în careu a rămas singur cu Isaksson, apoi Austria a marcat prin Harnik şi golul 4 şi a încins hora bucuriei calificării. A mai fost timp pentru ca Ibrahimovic să marcheze golul de onoare al Suediei, dar reuşitele sale ar putea conta mai mult în ultimele două meciuri ale grupei în care Suedia trebuie să recupereze cele două puncte ce o despart acum de Rusia.

Cu 22 de puncte din 24 posibile, Austria este deja calificată la EURO 2016 dar mai poate pune piedică Muntenegrului cu care joacă în deplasare în următoarea etapă. Rusia ocupă acum locul 2 cu 14 puncte, Suedia vine pe 3 cu 12 puncte şi Muntenegru este pe 4 cu 11 puncte, situaţie ce promite tensiune până la final.Statisticile meciului

 
53
Posesie
47
 
 
11
Total şuturi
16
 
 
6
Pe poartă
12
 
 
3
Afară
2
 
 
2
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
8
Cornere
3
 
 
2
Offside
4
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
16
Faulturi
16
 
 
375
Total pase
285
 
 
304
Completate
228
 

Filmul meciului

 
9'
David Alaba
Andreas Granqvist
15'
 
 
24'
Zlatko Junuzovic
 
30'
Marc Janko
 
38'
Martin Harnik
(Marc Janko)
Isaac Kiese Thelin
(Erkan Zengin)
62'
 
 
77'
Marc Janko
(David Alaba)
 
80'
Marcel Sabitzer
(Zlatko Junuzovic)
Jimmy Durmaz
(Martin Olsson)
82'
 
 
84'
Stefan Ilsanker
(Marc Janko)
Abdullah Khalili
(Albin Ekdal)
86'
 
 
88'
Jakob Jantscher
(Marko Arnautovic)
 
88'
Martin Harnik
(Jakob Jantscher)
 
90'+1
Stefan Ilsanker
Zlatan Ibrahimović
(Isaac Kiese Thelin)
90'+1
 

Echipele de start

1
5
4
3
7
6
9
8
22
19
10
21
11
10
7
14
8
17
15
3
5
1

Comentarii pe marginea meciului Suedia - Austria