Austria şi Ungaria se întâlnesc în Grupa F la EURO 2016
Austria şi Ungaria se întâlnesc în Grupa F la EURO 2016

Statistici şi amănunte interesante despre partida Austria – Ungaria

Austria şi Ungaria s-au întâlnit de 137 de ori înaintea duelului din Grupa F de la EURO 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2016

Fără îndoială, Austria – Ungaria este un meci interesant la această ediţie a turneului final. Poate nu nepărat prin ceea ce reprezintă cele două echipe în momentul actual pentru fotbalul european, ci pentru background-ul celor două naţiuni. Un meci istoric pe care noua arenă din Bordeaux îl aşteaptă cu sufletul la gură, marţi, 14 iunie, de la ora 19:00 ora României.

137 de întâlniri directe. Atâtea meciuri adună cele două echipe între ele înaintea duelului cu numărul 138 de la Euro 2016. Confruntarea istorică dintre două naţiuni cu o istorie pe cât de similară, pe atât de diferită. Primul joc direct dintre Austria şi Ungaria s-a disputat în 1934 şi s-a încheiat cu victoria austriecilor la Bologna. 72 de ani mai târziu consemnăm ultimul duel direct dintre cele două echipe, într-un meci disputat la Graz în Austria şi încheiat cu victoria maghiarilor, 2-1 în august 2006.

Revenind în prezent, patru dintre actualii jucători din loturile celor două formaţii au evoluat împreună în Germania. Austriacul Christian Fuchs şi maghiarul Adam Szalai au fost coechipieri la Schalke 04 în sezonul 2013-2013 în timp de Michael Gregoritsch şi Zoltan Stieber au evoluat în acelaşi tricou în sezonul 2015-2016 pentru SV Hamburg. De asemenea, Zlatko Junuzovic de la austrieci şi Laszlo Kleinheisler de la maghiari au luptat împreună pentru a salva de la retrogradare echipa germană Werder Bremen la finalul sezonului recent încheiat. Între 1867 şi 1918, Austria şi Ungaria au fost practic aceeaşi naţiune, cu toate că au avut echipe naţionale de fotbal diferite. Astăzi, cele două naţiuni sunt legate oarecum prin fundaşul austriac, Gyorgy Garics, un fotbalist născut în Ungaria, care are dublă cetăţenie: maghiară şi austriacă. La 14 ani, familia lui Garics a emigrat în Austria, iar copilul crescut de Haladas VSE s-a transferat la Rapid Viena. Un club unde a adunat peste 100 de meciuri în opt ani de zile, înainte de a pleca la Napoli în Italia pentru 500.000 de euro: „Este un meci important pentru echipa mea naţională, nu neapărat pentru mine. Sunt profesionist şi îmi voi face datoria pentru ţara mea. Ungaria este o parte frumoasă a trecutului meu, a familiei mele, dar eu mă simt austriac” avea să mărturisească Garics în urmă cu câteva luni înainte de Euro 2016.

Partida Austria – Ungaria, dincolo de faptul că se anunţă un meci interesant prin profilul istoric şi etnic al celor două formaţii este totodată un meci special pentru portarul maghiar, Gabor Kiraly. Veteranul din poarta Ungariei ar putea deveni cel mai în vârstă jucător care a evoluat vreodată la un turneu final de Campionat European! La 40 de ani şi 75 de zile, Kiraly, anunţat titular de presa maghiară în meciul de marţi va doborî recordul deţinut de Lothar Matthaus, după participarea sa la Euro 2000 la 39 de ani şi 91 de zile.Comentarii