Bjorn Kuipers
Bjorn Kuipers

Spaniolii în alertă: Kuipers, arbitrul meciului Croaţia – Spania, este o piază rea

Centralul olandez Bjorn Kuipers a fost desemnat pentru a conduce partida Croaţia - Spania, în ultima etapă din faza grupelor.
Articol scris de Florin Codreanu
19 iunie 2016

Centralul olandez Bjorn Kuipers a fost desemnat pentru a conduce partida Croaţia – Spania, în ultima etapă din faza grupelor. Experimentatul arbitru în vârstă de 43 de ani este în fapt unul dintre cei mai bine cotaţi centrali din lume, însă spaniolii nu sunt foarte mulţumiţi de această decizie a UEFA. Probabil mai mult din superstiţie, pentru că olandezul este o adevărată „piază rea” pentru selecţionata iberică.

Toate cotidianele centrale din Madrid notează că Spania a avut rezultate foarte proaste atunci când la centru s-a aflat Bjorn Kuipers. De fapt, Spania a pierdut de fiecare dată când a fost arbitrată de centralul născut la Oldenzaal. Prima ocazie a fost cea din 2013, când La Roja a pierdut finala Cupei Confederaţiilor în faţa Baziliei cu scorul de 3-0. Cel de-al doilea meci important pierdut de iberici cu Bjorn Kuipers la centrul terenului a fost pe contra Slovaciei, când Spania a pierdut 1-2 şi şi-a complicat serios ecuaţia calificării.

Mai mult decât atât, spaniolii sunt alertaţi şi de faptul că naţionala croată n-a pierdut niciodată atunci când a fost arbitrată de Kuipers. În patru meciuri în care olandezul a condus partidele Croaţiei, naţionala lui Modric şi Rakitic a înregistrat trei victorii şi o remiză.

Pentru Bjorn Kuipers, partida Croaţia – Spania va fi a doua partidă pe care o arbitrează la turneul final după meciul Germania – Polonia, scor 0-0. La partida Franţa – România (2-1), în meciul de deschidere de la Euro 2016, olandezul a fost rezerva lui Viktor Kassai. Kuipers este arbitru FIFA din 2006, iar în 2014 a fost desemnat să conducă finala Ligii Campionilor UEFA dintre Real Madrid şi Atletico Madrid.Comentarii