Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 05 septembrie 2015, ora 21:45
Spania
Spania
2 - 0
Slovacia
Slovacia

Jordi Alba 5
Andrés Iniesta 30 (pen)
 
 
Spania - Slovacia 2-0 la Oviedo
Spania - Slovacia 2-0 la Oviedo

Spania – Slovacia 2-0. La Roja revine pe primul loc în grupa C

Spania a redevenit liderul grupei C după victoria obţinută în această seară în faţa Slovaciei, 2-0 la Oviedo.

Spania a redevenit liderul grupei C după victoria obţinută în această seară în faţa Slovaciei, 2-0 la Oviedo. Jordi Alba şi Andres Iniesta au asigurat succesul „La Roja” pe arena Carlos Tartiere, la capătul unuia dintre cele mai bune jocuri făcute în ultima vreme de elevii lui Vicente del Bosque.

Selecţionerul spaniol a decis să înceapă meciul cu Pedro şi David Silva ca titulari, fără Isco, Mata sau Koke în primul unsprezece. Sergio Busquets, Cesc Fabregas şi Andres Iniesta au evoluat în faţa apărării, o defensivă care l-a avut în continuare în banda dreaptă pe veteranul Juanfran, titularizat în dauna mai tinerilor săi colegi Azpilicueta şi Daniel Carvajal. Slovacia s-a temut de acest meci. Kozak i-a ţinut pe bancă pe Stoch, Sestak sau Vittek preferând să trimită în teren jucători cu poate mai puţină calitate ofensivă, dar mult mai disciplinaţi tactic. Gyomber a evoluat în faţa apărării alături de Gregus, în timp ce Hamsik, Hrosovsky şi Svento au avut misiunea de a-l sprijini în atac pe Mak.

La Roja şi-a văzut însă liniştită de plan. A pasat des şi perfect şi a desfăcut atunci când a trebuit autobuzul parcat de Kozak. Silva a fost cel care a declanşat furia spaniolilor printr-un nou moment de geniu. „El Chino” a filtrat excepţional o minge cu piciorul sau stâng, iar micuţul Jordi Alba, pierdut în uriaşa mare de fundaşi slovaci, a apărut din lateral şi a deschis scorul cu latul. Trecuseră doar cinci minute din meci, iar Spania îşi liniştea suporterii.

Ibericii nu şi-au pierdut niciun moment calmul. Doar Robert Mak a dat ceva emoţii defensivei conduse impecabil de Ramos şi Pique, iar Hamsik l-a încercat de la distanţă pe Casillas. Jordi Alba putea marca din nou, de această dată cu capul, însă golul doi a venit destul de repede, poate prea repede pentru naţionala slovacă, care încă spera că poate întoarce cumva meciul. Diego Costa a căzut după contactul cu Kozacic, iar Iniesta şi-a asumat responsabilitatea transformării loviturii de la unsprezece metri. Şi a marcat: 2-0 pentru Spania după 30 de minute de joc.

Slovacii n-au renunţat, dar nici n-au putut face prea multe. Au murit frumos, acceptând dominarea teritorială al spaniolilor şi în repriză secundă. Ocaziile spaniolilor n-au mai fost mari, dar au existat, iar Cazorla, Silva, Costa sau Koke puteau da proporţii mult mai mari scorului. În replică, doar Hamsik a mai încercat ceva pentru oaspeţi, dar făcă ca suporterii iberici să aibă motive  să tremure în toamna neinstalată la Oviedo.

La final, Spania a învins Slovacia cu 2-0 şi a trecut pe primul loc în grupă cu acelaşi număr de puncte, dar cu golaveraj mai bun şi cu avantajul meciurilor directe. Elevii lui Kozak rămân în gardă: Ucraina a învins Belarus şi este în continuare în ceafa celor două formaţii de pe primele două locuri, având după etapa a şaptea a preliminariilor cea mai bună linie de clasament dintre toate echipele clasate pe locul 3, situaţie care duce direct la EURO 2016.Statisticile meciului

 
75
Posesie
25
 
 
17
Total şuturi
5
 
 
3
Pe poartă
2
 
 
9
Afară
3
 
 
5
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
9
Cornere
3
 
 
1
Offside
2
 
 
0
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
6
Faulturi
8
 
 
918
Total pase
218
 
 
863
Completate
173
 

Filmul meciului

Jordi Alba
(David Silva)
5'
 
 
30'
Matúš Kozáčik
Andrés Iniesta
30'
 
 
46'
Michal Ďuriš
(Róbert Mak)
 
61'
Ondrej Duda
(Marek Hamšík)
Santi Cazorla
(Cesc Fàbregas)
67'
 
 
73'
Erik Sabo
(Patrik Hrošovský)
Paco Alcácer
(Diego Costa)
75'
 
 
83'
Lukáš Tesák
Koke
(Andrés Iniesta)
85'
 

Echipele de start

1
18
15
3
16
6
5
10
11
19
21
13
20
18
6
3
17
2
16
15
4
23

Comentarii pe marginea meciului Spania - Slovacia