Toni Kroos, regele paselor în prima etapă a grupelor la EURO 2016
Toni Kroos, regele paselor în prima etapă a grupelor la EURO 2016

Spania, Germania şi Portugalia domină statisticile după prima fază a grupelor la EURO 2016

Câteva date statistice după încheierea primei etape din faza grupelor la EURO 2016. Gareth Bale, Zlatan Ibrahimovic şi Toni Kroos în prim-plan.
Articol scris de David Petre
15 iunie 2016

Spania a înregistrat cea mai bună posesie a balonului în prima etapă din faza grupelor la EURO 2016. În faţa unei naţionale a Cehiei care a preferat să se apere şi a îndrăznit arareori să părăsească propria jumătate, elevii lui Vicente del Bosque au plimbat mingea în ritmul obişnuit, bucurându-se de ea în două treimi din timpul jocului. Nu este de mirare că ocupă şi primul loc în ierarhia celor mai multe pase, 690, totuşi cu doar o pasă mai mult decât a încercat Germania în meciul cu Ucraina. Sergio Ramos a jucat cele mai multe baloane din tabăra ibericilor (98), urmat de „magicianul” Iniesta (90), jucător pe care cele mai multe site-uri de speciale l-au desemnat cel mai elegant dintre fotbaliştii care au evoluat în primele 12 meciuri de la turneul final.

La nivel de echipe, Spania este lider şi în clasamentul poziţiilor de ofsaid, cu cifra 7 în dreptul acestei categorii statistice. Alvaro Morata şi Nolito au fost surprinşi în poziţie afară din joc de câte trei ori şi Aduriz o dată, totuşi recordman la această categorie este suedezul Zlatan Ibrahimovic, surprins în ofsaid de 4 ori în jocul cu Irlanda.

Dacă Spania este echipa cu cele mai multe pase încercate, Germania este pe primul loc când vine vorba de pase reuşite: 612 au completat nemţii în jocul cu Ucraina, faţă de cele „doar” 601 ale Spaniei. Lider absolut în clasamentul individual al paselor este Toni Kroos (101 pase corecte din 107), urmat de viitorul adversar al României, elveţianul Granit Xhaka (90/100). Este un capitol la care jucătorii noştri nu s-au remarcat: Mihai Pintii a oferit cele mai multe pase corecte din tabăra tricoloră, 27, număr cu care ocupă abia locul 112 în topul individual. De altfel doar două echipe au completat mai puţine pase decât cele 186 reuşite de elevii lui Anghel Iordănescu: Cehia (160) şi Islanda (132).

Chiar dacă a scos doar un 1-1 cu Islanda, nu se poate spune că Portugalia nu a încercat. Lusitanii au expediat cele mai multe şuturi spre poartă (25) şi cele mai multe pe spaţiul porţii (10). Cu toate acestea, omul care a prins de cele mai multe ori cadrul porţii a fost galezul Gareth Bale, care a şi transformat în gol unul din cele cinci şuturi cadrate.

Ca să încheiem articolul într-o notă optimistă, trebuie remarcat că românii sunt şi ei cei mai buni la un capitol al acestui European. Este vorba de clasamentul penalty-urilor, unde Bogdan Stancu este singurul care a beneficiat de o astfel de fază, de care a ştiut să profite.Comentarii