Spania - Georgia 0-1
Spania - Georgia 0-1

Spania – Georgia 0-1. Mare surpriză, mari probleme pentru iberici

Spania a pierdut în mod neaşteptat amicalul cu Georgia, echipă ce fusese zdrobită cu câteva zile înainte de România la Bucureşti.
Articol scris de David Petre
8 iunie 2016

Cu trei zile înainte de startul EURO 2016, campioana europeană en-titre a avut parte de o surpriză în amicalul cu Georgia. De acum va conta doar modul în care Vicente del Bosque şi cei 23 de jucători aleşi pentru turneul final vor înţelege ce s-a întâmplat pe terenul lui Getafe. Dacă vor analiza lucid cauzele unui eşec neaşteptat, venit la doar câteva zile după o victorie clară cu Coreea de Sud (6-1), testul s-ar putea dovedi util, în sensul că selecţionerul va putea repara erorile în vederea partidelor care contează, pe principiul „orice şut în fund e un pas înainte”. Dacă însă propria manieră de joc va afecta moralul echipei, este posibil ca Spania să nu reuşească la Campionatul European mai mult decât a făcut în urmă cu doi ani la Mondialul brazilian, adică să dezamăgească.

O bună parte dintre echipele calificate la EURO au preferat ca ultim adversar în campania de pregătire un adversar modest, aşa cum de exemplu, San Marino a fost pentru Croaţia. Poate că unii s-ar fi aşteptat ca şi Georgia să corespundă acestui tipar, mai ales dacă au văzut această echipă în recentul cu amical cu România. Georgia nu este însă o formaţie atât de slabă pe cât a părut la Bucureşti, iar nemţii pot depune mărturie, după ce au avut serios de tras în finalul preliminariilor pentru a bate această echipă sârguincioasă, nimeni alta decât cea care scosese Scoţia din drumul către turneul final. La Madrid, pe stadionul lui Getafe, Spania a dat piept cu această echipă a Georgiei, nu cu umbra care reparase moralul românilor pe Naţional Arena.

Prima lecţie pe care o poate desprinde Del Bosque după acest joc este că nu ar trebui să altereze sistemul de joc chiar înainte de EURO. Ibericii au ieşit pe teren într-un 4-1-4-1 care nu i-a avantajat, în care singurul lucru evidenţiabil a fost debutul lui Lucas Vasquez, altfel destul de modest. Doi oameni la mijloc, Thiago şi Fabregas, schimbaţi în regim de urgenţă la pauză după un joc slab, dar şi cu Busquets în spatele lor, închizător într-un meci în care Spania n-a prea avut ce să închidă. Probabil singura constantă faţă de amicalele anterioare a fost Nolito, însă nici el nu a părut să se înţeleagă cu fundaşul de bandă Jordi Alba, semn de întrebare atât pentru selecţioner dar şi pentru cei de la Barcelona, care par să fi reaprins interesul pentru fostul lor jucător de la echipa a doua.

Georgia a venit la Madrid în ideea clară de a se apăra, astfel că gazdele nu au avut emoţii în a păstra posesia mingii. Thiago a avut o bară în prima repriză, Cesc, Aduriz şi Ramos au avut alte ocazii clare de gol, însă scorul pauzei a fost 0-1: o serie de erori în defensiva Spaniei au făcut ca mingea să ajungă în minutul 40 la Okriashvili, iar acesta nu a avut decât să o împingă în poarta goală din apropiere, fără însă ca vreo vină să-i poată fi atribuită şi portarului David de Gea.

A fost un scor prost pentru publicul spectator, dar bun pentru ca selecţionerul să vadă o reacţie în teren. Iniesta, David Silva, Koke şi Pedro şi-au făcut apariţia în echipa iberică în partea a doua, Iniesta a fost cel care a limpezit în mod vizibil jocul, însă autocarul gruzin s-a dovedit de nedepăşit. Cea mai importantă fază s-a petrecut în minutul 51, la o ciocnire violentă între Busquets şi portarul Revishvili la care Spania ar fi trebuit să primească un penalty. Jocul a fost oprit minute bune ca urmare a sângerării profunde a celor doi jucători, iar goalkeeperul formaţiei vizitatoare a trebuit să părăsească terenul. Urmare a acestei întreruperi şi a repetatelor trageri de timp ale oaspeţilor, jocul a fost prelungit cu aproape 10 minute, însă nici aşa nu a fost suficient pentru ca deţinătoarea titlului european să găsească drumul spre egalare, deşi a cătat-o şi cu Pique vârf de atac.

Spania – Georgia s-a terminat 0-1, probabil cel mai mare surpriză în seria de amicale premergătoare turneului final. Probabil că selecţionerul Vicente del Bosque are câteva idei clare după această partidă (de exemplu faptul că Iniesta nu poate lipsi din unsprezecele Spaniei sau că Thiago şi Fabregas au dificultăţi să joace împreună), iar de acum va simţi şi presiunea timpului, prea scurt să repare tot ce nu merge la propria echipă.Comentarii