Nolito, două duble pentru Spania în trei zile
Nolito, două duble pentru Spania în trei zile

Spania – Coreea de Sud 6-1. Set pentru iberici înainte de EURO 2016

Nolito şi Morata au reuşit câte o dublă şi Spania s-a impus lejer în amicalul cu Coreea de Sud, echipă care venea după 15 meciuri consecutive fără înfrângere.
Articol scris de David Petre
1 iunie 2016

Spania a câştigat cu 6-1 amicalul cu Coreea de Sud disputat pe stadionul Red Bull din Salzburg, penultimul pentru iberici înainte de EURO 2016. Pentru cei care nu au văzut meciul, scorul final ar putea induce în eroare: pe teren Spania nu a fost o bestie posedată care distruge tot ce întâlneşte în cale, în timp ce Coreea de Sud nu a arătat rău de la mijloc în sus şi chiar nu este o echipă slabă, fapt ce poate fi probat de seria de 15 jocuri consecutive fără înfrângere cu care se mândrea înaintea acestui amical. Explicaţia scorului stă în faptul că asiaticii au intrat pe teren cu o apărare care a semănat izbitor cu ce a propus România în amicalul cu Ucraina şi, mai mult, a avut şi între buturi un gafeur.

La câteva zile după ce folosise o formulă experimentală contra Bosniei, Vicente del Bosque a adus în prim-plan mai mulţi dintre jucătorii de bază: Casillas în poartă, Bellerin, Pique, Bartra şi Azpilicueta în apărare, trei oameni la mijloc – Fabregas, Bruno Soriano, Iniesta şi trei în atac – David Silva, Morata şi Nolito. În această dispoziţie ibericii s-au aruncat încă din start în atac, însă au avut în faţă un adversar ce a ştiut să ducă repede mingea în faţă prin triunghiuri de pase bine gândite.

Nolito a avut golul în vârful bocancului încă din minutul 3 după ce fusese excelent lansat pe un culoar liber, apoi Iniesta l-a pus la încercare pe goalkeeperul coreean printr-un şut din afara careului, probabil cel mai bun şut al său de la distanţă în întreg sezonul. Pique şi Bellerin au semnat următoarele două oportunităţi pentru iberici, însă deschiderea scorului avea să survină dintr-o fază fixă: Spania a obţinut în minutul 30 o lovitură liberă dintr-o poziţie uşor lateral dreapta, de unde David Silva a găsit vinclul perfect pentru primul gol al jocului. 90 de secunde mai târziu s-a făcut 2-0, când mingea a ricoşat la Fabregas după o dublă greşeală în apărarea asiaticilor şi mijlocaşul lui Chelsea a avut de îndeplinit o simplă formalitate în a împinge balonul în poarta goală. Scorul pauzei a fost 3-0: o minge în diagonală l-a găsit pe Nolito în careu, fundaşul la marcaj şi portarul au fost indecişi şi jucătorul Celtei a marcat simplu după o fentă scurtă.

La pauză del Bosque a făcut patru schimbări (Thiago pentru Iniesta, Pedro pentru Silva, Busquets pentru Fabregas şi Alba pentru Azpilicueta), dar jocul Spaniei nu s-a schimbat cu nimic. Morata a ieşit la rampă în minutul 51 când s-a înălţat peste portarul Coreei la o lovitură de colţ şi a urcat scorul de 4-0, apoi Bellerin a insistat la o minge ce părea pierdută, a scos-o în centrul careului şi Nolito şi-a trecut în cont dubla. Pentru jucătorul Celtei a fost al patrulea gol în doua meciuri la echipa naţională şi deja Vicente del Bosque are toate motivele să îl folosească titular la EURO pe postul de aripă stânga, cel mai probabil în dauna lui Pedro, fiind greu de crezut că David Silva ar putea ieşi din unsprezece de start. De notat că, după ce marcase două goluri în amicalul cu Bosnia, Nolito a devenit primul jucător cu două duble în trei zile pentru Spania după… legendarul Alfredo di Stefano în anul 1960.

Din minutul 60 selecţionerul Spaniei a renunţat la Pique, l-a retras pe Soriano alături de Bartra şi a testat jocul cu doi atacanţi, mizând pe Aduriz alături de Morata. Jocul Spaniei a scăzut însă în intensitate, Coreea a prins mai mult curaj la construcţie şi şi-a văzut eforturile răsplătite pe tabelă în minutul 83, când centrarea şutată a lui Se-Jong a fost deviată în propria poartă de Bruno Soriano. Cel care a încasat golul a fost Sergio Rico, care şi-a făcut debutul la naţionala Spaniei odată cu intrarea pe teren în minutul 73 în locul lui Casillas.

Nu a fost ultimul gol al partidei, fiindcă Morata şi-a trecut şi el în cont dubla cu două minute înainte de final, cu o reuşită splendidă din apropierea liniei de fund, profitând de încă o ieşire greşită a nefericitului portar Jin-Hyeon.

Spania arată bine înainte de EURO 2016, însă mai are de pus la punct anumite lucruri înaintea turneului final. Del Bosque are probabil o imagine destul de clară privind echipa cu care va începe jocul cu Cehia (13 iunie, Grupa D), dar scorul drastic în faţa Coreei nu trebuie să le dea ibericilor un exces de încredere, ci doar certitudinea faptului că au argumente în încercarea de a obţine a treia coroană continentală consecutivă. Până la EURO Spania mai are de disputat un amical cu Georgia, pe 7 iunie la Getafe.Comentarii