Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 09 octombrie 2015, ora 21:45
Slovacia
Slovacia
0 - 1
Belarus
Belarus

 
 
Stanislav Dragun 34
Slovacia - Belarus 0-1
Slovacia - Belarus 0-1

Slovacia – Belarus 0-1. Slovacii învinşi, dar aproape calificaţi

Slovacia a pierdut meciul de acasă cu Belarus dar o victorie în meciul din Luxemburg o califică direct la EURO 2016.

Una dintre surprizele serii s-a produs la Zilina, acolo unde naţionala Slovaciei a pierdut pe teren propriu în faţa reprezentativei bieloruse cu scorul de 1-0. În ciuda celor 20 de acţiuni de poartă şi a unei posesii de 60%, Slovacia şi-a îngreunat misiunea de a merge direct la Euro 2016, dar jocul relaxant din ultimă rundă îi păstrează totuşi speranţele intacte.

Belarus a fost o surpriză frumoasă într-o seară a preliminariilor altfel lipstită de neprevăzut. Frumoasă pentru că atât cât a putut, reprezentativa pregătită de Alexandr Khatskevich a încercat să joace şi, cu puţin noroc, a plecat de la Zilina cu toate cele trei puncte puse în joc. Oaspeţii n-au venit să se apere în Slovacia şi au început jocul cu doi atacanţi şi cu un singur mijlocaş defensiv. Aşezaţi într-un 4-4-2 sub formă de romb, bieloruşii au fost de multe ori expuşi jocului rapid de pase al gazdelor, însă imprecizia la finalizare şi, de ce nu, ghinionul, au refuzat victoria naţionalei lui Kozak.

Cu Hamsik în spatele lui Duris şi cu doi jucători rapizi în benzile terenului (Weiss şi Mak), Slovacia a ratat primele trei şanse importante ale jocului în prima jumătate de oră. Hamsik şi mai ales Robert Mak s-au împiedicat însă fie de fundaşii oaspeţilor fie de neşansă şi tabela a rămas imaculată. Până în minutul 34, când Belarus a deschis scorul în urma unui corner. Brazilianul naturalizat, Renan Bressan, a centrat perfect pentru Stanislaw Drahun şi masivul fundaş de la Krylia Sovetov Samara a marcat al cincilea său gol pentru echipa reprezentativă. Intersant este că fundaşul născut la Minsk a marcat pentru prima dată în tricoul Belarusului într-un meci disputat pe 7 octombrie 2011 la Bucureşti contra României. Slovacia n-a capitulat însă şi a încercat să restabilească rapid egalitatea, însă elevilor lui Kozak le-a lipsit imaginaţia cu care au impresionat până acum în aceste preliminarii.

După pauză, incisivul Robert Mak a fost blocat in extremis de Drahun, pentru ca portarul Gorbunov să intervină apoi spectaculos la şutul din lovitură liberă expediat de Wladimir Weiss. Cu 25 de minute înainte de finalul meciului, oaspeţii au rămas în inferioritate numerică, după ce Martynovich a primit al doilea cartonaş galben din partea arbitrului Huseyn Gocek. Slovacia a atacat în ultimul sfert de oră al jocului căutând cu disperare măcar golul egalizator, însă Juraj Kucka a trimis mingea doar în bară, după un şut superb de la peste 20 de metri. Gazdele puteau egala în prelungirile partidei, atunci când atacantul Michal Duris a reluat cu capul din interiorul careului, însă bine plasat, portarul Gorbunov a reţinut cu siguranţă.

Belarus învinge în Slovacia cu 1-0 obţinând cea de-a doua victorie consecutivă din grupa C şi cea de-a treia în total în economia clasamentului general. Speranţele elevilor lui Khatskevich au fost însă ruinate de multă vreme, iar actualmente bieloruşii nu mai pot nici urca mai sus de locul patru nici coborî. Slovacia va juca în ultimă rundă în Luxemburg şi are şanse mari să meargă de pe locul doi din grupă, direct la Euro 2016.Statisticile meciului

 
57
Posesie
43
 
 
20
Total şuturi
6
 
 
7
Pe poartă
2
 
 
7
Afară
4
 
 
6
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
6
Cornere
3
 
 
2
Offside
1
 
 
2
Galbene
5
 
 
0
Roşii
1
 
 
14
Faulturi
19
 
 
398
Total pase
248
 
 
336
Completate
179
 

Filmul meciului

Martin Škrtel
11'
 
 
34'
Stanislav Dragun
(Renan Bressan)
Vladimír Weiss
36'
 
 
40'
Maksim Volodko
(Maksim Bordachev)
 
49'
Igor Stasevich
 
57'
Aleksandr Martynovich
Adam Nemec
(Viktor Pečovský)
60'
 
 
65'
Aleksandr Martynovich
 
69'
Sergei Politevich
(Pavel Nekhaychik)
Miroslav Stoch
(Vladimír Weiss)
71'
 
 
71'
Sergei Kislyak
(Nikolai Signevich)
Ondrej Duda
(Róbert Mak)
79'
 
 
84'
Mikhail Gordeichuk
 
90'+4
Denis Polyakov

Echipele de start

23
18
16
3
15
7
22
19
20
17
21
11
20
9
2
7
17
5
3
18
19
22

Comentarii pe marginea meciului Slovacia - Belarus