Sergio Markarian, selecţionerul Greciei la EURO 2016

Sergio Markarian, selecţionerul Greciei
Sergio Markarian, selecţionerul Greciei
Articol scris de Florin Codreanu

Sergio Apraham Markarian Abrahamian s-a născut pe 1 noiembrie 1944 la Montevideo, în Uruguay, într-o familie cu origini armene. Până la vârsta majoratului, Markarian a crescut însă în Argentina, unde a început să joace fotbal la nivel de juniori-amatori. Un tip realist şi obiectiv încă din vremea copilăriei, fără să-şi facă prea mari speranţe că va ajunge un mare fotbalist, Sergio a renunţat la fotbal şi a intrat la Universitate, ajungând ulterior General Manager al unei companii distribuitoare de petrol din Uruguay. Însă marea sa dragoste, fotbalul, l-a făcut sa încerce să obţină o diplomă de antrenor.

Şi-a început cariera de antrenor undeva la mijocul anilor ’70 în campionatul de amatori uruguayan, pentru ca în 1983 să debuteze ca antrenor profesionist pe banca grupării paraguayene Olimpia Asuncion. A fost un debut entuziasmant, întrucât Markarian a adus titlul de campion al ţării pentru Olimpia în 1983, precum şi doi ani mai târziu, în 1985. A plecat apoi la echipa Sol de America unde a impresionat nu neapărat prin intermediul rezultatelor ci prin fotbalul ofensiv şi atrăgător pe care l-a propus. Din 1990 a ajuns la cea mai titrată echipă din Paraguay, Cerro Porteno, cu care a devenit campion al ţării şi a câştigat o Cupă a Paraguayului. A preluat apoi naţionala sub 23 de ani a paraguayenilor, reuşind să câştige în mod surprinzător Campionatul Pre Olimpic din America de Sud. S-a mutat în următorii ani în Peru, unde a reuşit sa câştige două titluri de campion al acestei ţări cu două echipe diferite: Universitario de Deportes şi Sporting Cristal.

Poate cel mai important succes al carierei sale s-a produs însă în 1997 când a reuşit, spre surprinderea tuturor specialiştilor, să câştige Copa Libertadores cu Sporting Cristal, succes care l-a apropiat de primul contract din Europa. Deşi a fost dorit si de AEK Atena, Markarian a mers la Ionikos, echipă cu care a reuşit să se califice în Cupa UEFA în 1998. A preluat naţionala statului Paraguay în 2002 şi a calificat-o la Cupa Mondială, dar apoi a ales să se întoarcă în Grecia pentru a prelua celebra grupare Panathinaikos Atena. Cu acest club, Markarian a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, performanţă unică în istoria clubului în noul format al competiţiei. Un an mai târziu atingea aceeaşi fază a sferturilor şi în Cupa Uefa pe banca aceleiaşi echipe, însă a demisionat din pricina problemelor cu oficialii clubului. A ajuns la Iraklis pentru câteva luni, iar din 2005 Markarian s-a întors în Paraguay pentru a antrena Libertad, echipa cu care a câştigat de două ori titlul de campion în prima ligă paraguayană.

Din 2010, Markarian a preluat frâiele naţionalei statului Peru. Uruguayanul l-a înlocuit in funcţie pe Jose del Solar şi în 2011 a condus această ţară spre un fabulos loc 3 la Copa America. A devenit al treilea cel mai bine plătit antrenor din America de Sud din acel moment, după Mano Menezes şi Marcelo Bielsa, dar în 2014 a fost îndepărtat din funcţie după un conflict deschis cu starurile echipei peruane. În 2015 a devenit selecţionerul Greciei, revenind în ţara în care a lăsat o excelentă impresie pe banca tehnică a echipelor Ionikos şi Panathinaikos Atena.

  • Data naşterii: 1 noiembrie 1944
  • Naţionalitate: uruguayan
  • Cariera de jucător: -
  • Antrenor la echipe de club: Olimpia, Sol de América, Cerro Porteño, Universitario, Sporting Cristal, Ionikos, Panathinaikos, Iraklis, Libertad, Cruz Azul, U. de Chile, Danubio
  • Selecţioner: Paraguay, Peru

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016