Sergio Markarian, selecţionerul Greciei
Sergio Markarian, selecţionerul Greciei

Sergio Markarian plănuieşte reconstrucţia naţionalei Greciei

Noul selecţioner al Greciei consideră nule şansele de calificare la EURO 2016 şi mizează pe jucători până în 22 de ani pentru reconstrucţie.
Articol scris de Florin Codreanu
5 aprilie 2015

Sergio Markarian a debutat cu o remiză pe banca tehnică a Greciei în deplasarea de la Budapesta contra Ungariei. Selecţionerul uruguayan cu origini armene a oferit o altă imagine naţionalei elene după debutul modest din preliminariile Euro 2016: „Puteam câştiga acest meci, la fel de bine cum îl şi puteam pierde. Dar dacă este să fiu mulţumit de ceva, atunci mă declar mulţumit de nivelul de implicare a echipei”, a declarat fostul selecţioner al statului Peru, la finalul jocului din Ungaria.

Partida cu Ungaria a fost însă doar un prim pas. Fostul antrenor de la Panathinaikos crede că fotbalul grec este într-un moment dificil şi are nevoie de o schimbare drastică: „În acest moment situaţia nu este deloc confortabilă. Şansele de calificare sunt nule, aşa că trebuie să ne concentrăm pe Cupa Mondială. Grecia trebuie să schimbe liniile, însă, înainte de toate, fotbalul grec trebuie să-şi schimbe concepţia asupra organizării în teritorii şi la nivel de cluburi. Avem juniori buni, de calitate, care trebuie să crească într-un mediu corect şi propice dezvoltării rapide”, a anunţat Markarian în presa elenă.

La Budapesta, Grecia a spălat puţin din imaginea serios şifonată de înfrângerile suferite în faţa României, Irlandei de Nord şi Insulelor Feroe. Markarian a trimis în teren o formulă echilibrată, i-a asigurat libertate de mişcare lui Panagiotis Kone de la Udinese şi l-a titularizat pe tânărul fundaş stânga de la Fulham, Kostas Stafylidis. Elenii au avut posesia în acest meci (62%) şi şi-au creat 13 ocazii de gol: „Avem nevoie de calitate în fiecare compartiment, dar pentru a ne face jocul avem nevoie înainte de toate de solidaritate şi determinare. Greciei i-au lipsit aceste elemente în grupă, cel puţin până în acest moment”, a precizat tehnicianul în vârstă de 70 de ani.

Markarian i-a convocat pentru această acţiune a echipei reprezentative pe debutanţii Markos Vellidis, Tasos Lagos şi Apostolos Giannou, dar şi pe tinerii Nikos Karelis, Giannis Gianniotas, Stefanos Kapino, Michalis Bakkakis şi Kostas Stafylidis. Conform presei de la Atena, pe lista selecţionabililor se vor număra în viitor şi tânărul fundaş de la Panionios, Christos Tasoulis, mijlocaşii Charis Mavrias (Panathinaikos), Petros Mantolas (AEK) şi Dimitris Kolovos (Panionios), dar şi atacanţii Anastasios Bakasetas (Panionios) şi Dimitrios Diamantakos (Olympiacos). Toţi aceşti jucători fac parte, conform cotidianului „Protathlitis”, din planul revoluţionar de reîmprospătare a echipei reprezentative gândit de Sergio Markarian. Aceeaşi sursă precizează că noul selecţioner nu a exclus posibilitatea naturalizării unor jucători importanţi din Superliga greacă, dar că principala sa ţintă o reprezintă tinerii jucător greci cu vârste până în 22 de ani.Comentarii