Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 14 octombrie 2014, ora 21:45
Serbia
Serbia
0 - 3
Albania
Albania

 
 
 
Serbia - Albania, preliminarii EURO 2016
Serbia - Albania, preliminarii EURO 2016

Serbia – Albania. Meciul cu drona

Meciul Serbia - Albania a fost abandonat după ce o dronă a survolat arena din Belgrad afişând un steag ce conţinea harta Albaniei Mari.

Partida dintre Serbia şi Albania s-a desfăşurat, aşa cum era de aşteptat, într-o atmosferă extrem de tensionată. Deşi a interzis Spaniei să joace în aceeaşi grupă cu Gibraltar sau Rusiei în aceeaşi grupă cu Georgia, UEFA a permis în momentul tragerii la sorţi ca Serbia şi Albania să evolueze în aceeaşi grupă a preliminariilor.

Decizia a fost neinspirată, pentru că partida de la Belgrad s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru cele două formaţii. Sârbii şi albanezii se contrează de ani buni din pricina regiunii Kosovo, care din 2008 reprezintă o regiune independentă de Serbia şi unde etnicii albanezi reprezintă peste 92% din populaţie. Cu toate aceste considerente, UEFA a decis că partida de la Belgrad se poate disputa şi a asigurat, la nivel declarativ, că s-au luat toate măsurile de siguranţă necesare.

Meciul a început aşa cum se aştepta toată lumea. Dueluri duse la limita regulamentului, contre dure, proteste vehemente la aproape fiecare decizie. Până în minutul 40, când partidă a fost întreruptă, cele două formaţii n-au ratat ocazii importante de gol, cu toate că Serbia a trimis patru şuturi bune către poarta lui Erit Berisha, în timp ce Xhaka şi Balaj au încercat şi ei poarta lui Stojokvic de la distanţă.

Totul a decurs, ce e drept, normal până în minutul 40, în ciuda tensiunii de pe teren. Din minutul 41 însă, iadul s-a dezlănţuit la Belgrad, iar centralul englez Martin Atkinson a fost nevoit ulterior să oprească jocul. Spiritele s-au inflamat puternic când o dronă a survolat arena din Belgrad afişând un steag ce conţinea harta Albaniei Mari. Fotbalistul lui Anderlecht Bruxelles, Alexandr Mitrovic, a smuls în cele din urmă steagul pentru a-l duce la marginea terenului, în timp ce jucătorii lui Gianni de Biasi au încercat la rândul lor să intre în posesia steagului cu pricina. A fost momentul care a determinat fanii sârbi să intre pe teren şi să încerce să lovească jucătorii albanezi. Zeci de fumigene şi petardele au fost aruncate din tribune, iar disperarea a cuprins arena belgrădeană. Englezul Martin Atkinson a oprit pentru 30 de minute partida, dar după consultările de rigoare, a decis că partida se va întrerupe definitiv.

Ulterior, UEFA a decis că Serbia să câştige la „masa verde” cu 3-0, însă gazdele au fost şi ele penalizate cu 3 puncte, astfel că ambele formaţii vor rămâne cu 0 puncte după această întâlnire.Statisticile meciului

 
54
Posesie
46
 
 
4
Total şuturi
3
 
 
0
Pe poartă
2
 
 
3
Afară
1
 
 
1
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
1
Cornere
3
 
 
1
Offside
0
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
8
Faulturi
5
 
 
161
Total pase
112
 
 
145
Completate
98
 

Filmul meciului

 
34'
Ansi Agolli
Branislav Ivanović
35'
 

Echipele de start

1
11
5
13
6
10
14
8
7
19
18
19
2
14
22
3
13
4
5
15
7
1
4141
5. Cana
15. Mavraj
13. Kukeli
2. Lila
14. Xhaka
19. Balaj

Comentarii pe marginea meciului Serbia - Albania