Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 29 martie 2015, ora 19:00
Scoţia
Scoţia
6 - 1
Gibraltar
Gibraltar

Shaun Maloney 18 (pen)
Steven Fletcher 29
Shaun Maloney 34 (pen)
Steven Naismith 39
Steven Fletcher 77
Steven Fletcher 90
 
Lee Casciaro 19
Steven Fletcher, Scoția
Steven Fletcher, Scoția

Scoția – Gibraltar 6-1. Hattrick Steven Fletcher și primul gol oficial pentru Gibraltar

Atacantul Steven Fletcher a marcat 3 goluri în victoria obținută de Scoția pe teren propriu cu Gibraltar, contând pentru preliminariile EURO 2016

Pe stadionul Hampden Park din Glasgow Scoţia nu avea voie să facă niciun pas greşit în compania modestei naţionale a statului Gibraltar pentru a păstra intacte speranţele unei calificări istorice la un turneu final de Campionat European.

După ce a început campania de calificare la EURO 2016 cu un eşec previzibil pe terenul Germaniei, Scoţia a continuat cu şapte puncte din următoarele trei meciuri, astfel că naţionala condusă de Gordon Strachan are tot dreptul să spere că îşi va juca până la final şansele de calificare. Deloc surprinzător, Gibraltar a pierdut toate meciurile disputate de-a lungul preliminariilor pentru EURO 2016, cu un bilanţ de 21 de goluri primite înainte de această confruntare şi niciun gol marcat. Scoţia devine astfel prima echipă în faţa căreia Gibraltar reuşeşte să înscrie un gol într-un meci oficial odată cu afilierea la UEFA, obţinută în mai 2013.

Oaspeţii au rezistat aproape 20 de minute fără să primească, dar inevitabilul s-a produs în urma unui penalty executat de Shaun Maloney, după ce fostul atacant al lui Wigan şi Celtic a fost faultat în careu de Jamie Robba. A urmat apoi un moment cu siguranţă istoric pentru o naţională mică, dar ambiţioasă a Gibraltarului: Lee Casciaro a devenit primul marcator oficial al echipei, invingându-l pe David Marshall cu un şut puternic. San Marino rămâne astfel singura naţională fără gol înscris de-a lungul preliminariilor EURO 2016.

Doar 9 minute a durat rezultatul de egalitate pe tabelă, lovitura de cap a lui Steven Fletcher aducându-i atacantului celor de la Sunderland primul dintre cele trei goluri marcate în acest meci. Un nou penalty transformat de Maloney şi golul lui Steven Naismith din minutul 39 au stabilit scorul la pauză, un 4-1 pentru Scoţia care îşi asigura astfel cele trei puncte puse în joc. Ultimul sfert de oră al confruntării de la Glasgow a consemnat hattrick-ul lui Steven Fletcher, mai întăi printr-o nouă lovitură de cap precisă, apoi cu un şut din interiorul careului, după o pasă decisivă a lui Barry Bannan.

Scoţia acumulează astfel 10 puncte şi egalează în fruntea clasamentului pe Germania şi Polonia (echipă care însă are momentan cu un meci mai puţin). Naţionala lui Gordon Strachan se află într-o poziţie favorabilă cel puţin pentru un loc la baraj, dar scoţienii vor lupta cu siguranţă până la final în tentativa lor de a produce surpriza prin calificarea directă din grupa D a preliminariilor EURO 2016.Statisticile meciului

 
68
Posesie
32
 
 
18
Total şuturi
5
 
 
12
Pe poartă
3
 
 
6
Afară
2
 
 
0
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
6
Cornere
2
 
 
4
Offside
0
 
 
0
Galbene
0
 
 
0
Roşii
0
 
 
6
Faulturi
8
 
 
621
Total pase
229
 
 
562
Completate
160
 

Filmul meciului

Shaun Maloney
18'
 
 
19'
Lee Casciaro
(Aaron Payas)
Steven Fletcher
29'
 
Shaun Maloney
34'
 
Steven Naismith
(Ikechi Anya)
39'
 
Gordon Greer
(Matt Ritchie)
46'
 
 
53'
Jean Carlos Garcia
(David Artell)
Jordan Rhodes
(Steven Naismith)
67'
 
 
74'
Jake Gosling
(Roy Chipolina)
Barry Bannan
(Ikechi Anya)
74'
 
Steven Fletcher
(Jordan Rhodes)
77'
 
 
82'
John Paul Duarte
(Anthony Bardon)
Steven Fletcher
(Barry Bannan)
90'
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Scoţia - Gibraltar