Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 07 septembrie 2015, ora 21:45
Scoţia
Scoţia
2 - 3
Germania
Germania

Mats Hummels 28 (a)
James McArthur 43
 
Thomas Müller 18
Thomas Müller 34
İlkay Gündoğan 54
Germania
Germania

Scoţia – Germania 2-3. Thomas Müller, decisiv pentru campioana mondială

Două goluri şi o pasă de gol reuşite de Thomas Müller au adus victoria Germaniei în meciul din grupa D de calificare la Euro 2016 contra Scoţiei.

Pe stadionul Hampden Park din Glasgow, Scoţia a primit vizita Germaniei şi a făcut tot posibilul pentru a rămâne în lupta pentru un loc la Campionatul European din 2016, însă în cele din urmă valoarea mult superioară a nemţilor a triumfat în detrimentul determinării şi dorinţei de victorie a gazdelor.

Selecţionerul Scoţiei, Gordon Strachan, a efectuat trei modificări în formula de start faţă de meciul pierdut surprinzător în urmă cu trei zile în Georgia (scor 1-0). Ikechi Anya, care a marcat în eşecul înregistrat de scoţieni cu 2-1 în chiar prima partidă din Grupa D, la Dortmund, contra Germaniei, a rămas pe banca de rezerve, alături de atacantul Steven Naismith. Andrew Robertson a fost lăsat în afara lotului, în timp ce Grant Hanley, James McArthur şi James Forrest au început ca titulari. De partea cealaltă, selecţionerul Joachim Löw a decis să apeleze la o singură modificare în primul 11 faţă de confruntarea câştigată pe teren propriu cu Polonia: Ilkay Gündogan a evoluat în locul lui Karim Bellarabi, accidentat.

Mesut Özil şi Toni Kroos au pus în dificultate mijlocul advers încă din start, reuşind să găsească spaţii între linii şi să îşi scoată adversarii din joc prin execuţii tehnice imprevizibile. Iar superioritatea campioanei mondiale s-a concretizat în minutul 18, când Müller a pătruns în forţă pe zona centrală şi a finalizat cu un şut care l-a învins pe David Marshall după ce a fost deviat de un fundaş scoţian. Puţină şansă pentru atacantul lui Bayern Munchen, care însă şi-a trecut astfel numele pe lista marcatorilor încă o dată, după ce a deschis scorul şi în confruntarea cu Polonia.

Însă norocul le-a surâns gazdelor zece minute mai târziu, când o lovitură liberă executată de Shaun Maloney nu a fost reţinută corespunzător de Manuel Neuer, iar balonul ricoşat din Hummels şi-a găsit drumul în poartă. Bucuria scoţienilor a durat doar şase minute, deoarece acelaşi Thomas Müller a împins simplu în poartă o minge respinsă de David Marshall la şutul lui Emre Can. Spiritul de luptă şi determinarea dovedite de oamenii lui Gordon Strachan i-au premiat încă o dată pe scoţieni, care în cele din urmă au reuşit să intre la cabine cu un scor de egalitate: James McArthur l-a învins pe Manuel Neuer cu un minut înainte de finalul primei reprize, după un corner respins slab de apărarea germană.

Partea secundă a debutat cu o echipă a Germaniei mult mai concentrată şi atentă, iar o frumoasă combinaţie între İlkay Gündoğan şi Thomas Müller a dus la golul al treilea marcat de nemţi, de această dată cu jucătorul lui Bayern în postura de pasator decisiv. Al treilea moment de avantaj pentru oaspeţi, care au gestionat mult mai bine ultima parte a meciului, fără a le mai permite scoţienilor să se apropie periculos de poarta lui Manuel Neuer. Ikechi Anya, Scott Brown şi James Forrest au fost trimişi pe teren de selecţionerul Gordon Strachan, însă Scoţia nu a mai avut forţa de a reveni încă o dată.

Germania se impune pe Hampden Park din Glasgow, în faţa a 52000 de spectatori, şi face astfel un pas decisiv către prezenţa la Campionatul European 2016. Campioana Mondială ajunge la 19 puncte în grupa D, cu două mai mult faţă de Polonia şi la patru lungimi de Irlanda, iar meciul următor, cu naţionala condusă de Martin O’Neill, foarte probabil va consemna calificarea matematică. De partea cealaltă Scoţia mai păstrează doar şanse teoretice de a prinde locul de baraj, fiind clasată la patru puncte în spatele Irlandei.Statisticile meciului

 
32
Posesie
68
 
 
4
Total şuturi
12
 
 
3
Pe poartă
6
 
 
1
Afară
2
 
 
0
Blocate
4
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
2
 
 
3
Offside
4
 
 
2
Galbene
0
 
 
0
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
8
 
 
242
Total pase
773
 
 
200
Completate
712
 

Filmul meciului

 
18'
Thomas Müller
Mats Hummels
28'
 
 
34'
Thomas Müller
(İlkay Gündoğan)
James McArthur
(Shaun Maloney)
43'
 
 
54'
İlkay Gündoğan
(Thomas Müller)
James Morrison
56'
 
Shaun Maloney
58'
 
Ikechi Anya
(Shaun Maloney)
60'
 
Chris Martin
(Scott Brown)
81'
 
Matt Ritchie
(James Forrest)
81'
 
 
86'
André Schürrle
(Mario Götze)
 
90'+2
Christoph Kramer
(Mesut Özil)

Echipele de start

1
3
5
4
2
6
8
15
7
10
9
19
13
21
8
7
18
14
17
5
3
1

Comentarii pe marginea meciului Scoţia - Germania