Săptămâna fotbalului
Săptămâna fotbalului

Săptămâna Fotbalului

Ce este "Săptămâna Fotbalului", noul format adoptat de UEFA pentru preliminariile Campionatului European de Fotbal 2014
Articol scris de David Petre
4 august 2014

Săptămâna fotbalului

În interesul cluburilor de fotbal, orarul calificărilor pentru marile competiţii fotbalistice la nivel de echipe naţionale fusese decalat în ultimele campanii cu o zi, majoritatea jocurilor având loc vinerea şi marţea. Trecerea competiţiilor echipelor naţionale în plan secund a avut ca rezultat direct scăderea performanţelor la acest nivel, astfel că jocul practicat de reprezentative are astăzi o calitate inferioară celui practic de echipele de club. UEFA intenţionează să lucreze la acest aspect şi să readucă echipele naţionale în prim-plan, născocind în 2014 „Săptămâna fotbalului”, un nou orar pentru jocurile din grupele preliminare pentru EURO 2016.

La întâlnirea Comitetului Executiv UEFA de la Nyon, Gianni Infantino a explicat că „Săptămâna Fotbalului se doreşte a fi o nouă abordare a turneelor de calificare ce au loc în Europa, în direcţia saltului calitativ şi interesului pentru fotbalul la nivelul echipelor naţionale”.

„Săptămâna Fotbalului” presupune desfăşurarea meciurilor timp de 6 zile într-o săptămână, de joi până marţi. În fiecare zi se vor disputa între 8 şi 10 meciuri, spre deosebire de cele 20-30 de jocuri care erau programate în aceeaşi zi în campaniile anterioare. Au fost stabilite şi orele de desfăşurare a meciurilor, acestea urmând a fi programate de la 19.00 şi 21.45 sâmbăta şi duminica, respectiv de la 21.45 în celelalte zile, joi, vineri, luni şi marţi. Atunci când o echipă are programate două jocuri într-o săptămână, ele se vor desfăşura la interval de trei zile.

Efectul imediat al „Săptămânii Fotbalului” este programarea mai multor meciuri în zilele de sâmbătă şi duminică. În preliminariile pentru EURO 2012 doar 26 de jocuri dintr-un total de 245 s-au desfăşurat în weekend, în timp ce procentul va creşte în preliminariile pentru EURO 2016 de trei ori, la peste 33%.

„Suporterii vor avea ocazia să vadă mai multe meciuri ale echipelor naţionale, iar televiziunile vor transmite mai mult fotbal. Toate formaţiile reprezentative vor avea parte de mai multă vizibilitate, iar aceasta este o veste bună pentru microbişti şi pentru fotbal în general”, a explicat secretarul general UEFA.

În scopul transparenţei şi corectitudinii, toate echipele vor disputa acelaşi număr de meciuri în zilele „Săptămânii Fotbalului”. Meciurile echipelor de top vor fi programate în zile diferite, astfel încât iubitorii fotbalului vor putea urmări live mai multe jocuri ale unor formaţii precum Germania, Anglia, Spania, Franţa, Olanda sau Italia.

Comentarii