Preliminariile EURO 2016, Grupa E, 12 octombrie 2015, ora 21:45
San Marino
San Marino
0 - 2
Slovenia
Slovenia

 
 
Boštjan Cesar 54
Nejc Pečnik 75
San Marino - Slovenia 0-2
San Marino - Slovenia 0-2

San Marino – Slovenia 0-2. Katanec, misiune îndeplintă: Slovenia merge la baraj

Slovenia şi-a adjudecat locul 3 în grupa Angliei şi merge la barajul de calificare pentru EURO 2016.

Misiune facilă pentru naţionala Sloveniei în deplasarea din San Marino. În faţa unei formaţii cu un singur punct acumulat în 9 partide şi un singur gol marcat, Slovenia era aproape sigură de baraj şi nu avea şanse de a mai prinde locul doi, ocupat de Elveţia. Având avantajul meciurilor directe în faţa Estoniei, Slovenia era obligată să nu piardă în San Marino pentru a-şi asigura locul trei, însă chiar şi în cazul unei înfrângeri a naţionalei lui Srečko Katanec, estonienii aveau nevoie de un miracol, întrucât golaverajul negativ nu-i ajuta să spere la prea mult.

Pentru acest meci, Katanec nu i-a inclus în lot pe Ales Mertelj, Miso Brecko, Roman Bezjak, Dalibor Stevanovic, Nik Kapun şi Martin Milec, dar s-au regăsit debutanţii Nejc Vidmar, Nejc Skubic şi Dejan Trajkovski, ultimii doi de la revelaţia sezonului trecut din Slovenia, Domzale. În meciul tur de la Ljubliana, Ilicic, Kampl, Struna, Novakovic, Lazarevic şi Ilic asiguraseră un adevărat recital pentru publicul sloven în victoria cu 6-0 obţinută în martie în faţa modestei reprezentative pregătite de Pierangelo Manzaroli. Nici în această seară slovenii n-au avut emoţii mari, iar la final, elevii lui Katanec au obţinut victoria necesară pentru a bifa barajul ce poate conduce Slovenia spre Euro 2016. Chiar dacă n-au câştigat încă niciun meci din cele 61 de meciuri jucate pe teren propriu în preliminarii, San Marino a îngreunat vizibil misiunea oaspeţilor în primele 45 de minute. Aşezaţi impecabil în teren de selecţionerul Manzaroli, jucătorii reprezentativei gazdă au blocat foarte bine atacanţii sloveni, în special pe Birsa şi Beric. Ocaziile reprizei au venit de la Andraz Kirm, care n-a reuşit să-l învingă din lovitură liberă pe portarul gazdelor Aldo Simoncini şi de la fundaşul Miral Samardzic, a cărui lovitura de cap a trecut puţin peste poartă.

La reluare, o lovitură liberă în careul oaspeţilor a născut pericol real pentru poarta lui Oblak, însă centrarea capitanului Selva a fost reluată în blocajul advers de optarul Jose Hirsch. Câteva minute mai târziu, Matteo Vitaioli l-a pus la grea încercare pe Jan Oblak printr-o execuţie curajoasă, însă după 54 de minute, oaspeţii au deschis scorul. Bostian Cesar, experimentatul fundaş al lui Chievo Verona a înscris printr-o splendidă lovitură de cap în poarta lui Simoncini şi a deblocat jocul slovenilor. Birsa a încercat vigilenţa portarului gazdelor în minutul 63, pentru ca talentatul Rene Krhin să dribleze în flancul stâng doi adversari însă să rateze ţinta de la 16 metri. În minutul 75, Nejc Pecnik a marcat al doilea gol al naţionalei sale şi a făcut-o tot printr-o lovitură de cap precisă, stabilind de altfel şi rezultatul final al întâlnirii de la Serravalle.

Slovenia încheie grupa pe poziţia a treia şi îşi va juca şansa la barajul de calificare. Cu cinci victorii şi patru înfrângeri într-o grupă deloc uşoară, elevii lui Katanec merg spre baraj cu capul sus şi mizează pe experienţa selecţionerului lor, un obişnuit al unor astfel de teste difcile. San Marino încheie aşa cum era de aşteptat pe ultima poziţie în clasament, dar reuşeşte să termine aceste preliminarii cu un punct, o performanţă istorică pentru micuţul stat.Statisticile meciului

 
34
Posesie
66
 
 
5
Total şuturi
14
 
 
1
Pe poartă
6
 
 
2
Afară
7
 
 
2
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
12
 
 
0
Offside
5
 
 
2
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
15
 
 
175
Total pase
478
 
 
115
Completate
423
 

Filmul meciului

Alex Gasperoni
12'
 
 
34'
Josip Iličić
 
46'
Tim Matavž
(Robert Berić)
 
46'
Nejc Pečnik
(Josip Iličić)
 
48'
Jasmin Kurtič
 
54'
Boštjan Cesar
(Andraž Kirm)
 
70'
Dejan Lazarevič
(Andraž Kirm)
Danilo Rinaldi
(Andy Selva)
71'
 
Alessandro Della Valle
(Carlo Valentini)
73'
 
Cristian Brolli
73'
 
 
75'
Nejc Pečnik
(Bojan Jokić)
Pier Filippo Mazza
(Matteo Vitaioli)
90'+1
 

Echipele de start

1
19
9
6
4
2
7
14
8
20
10
11
7
10
8
21
17
15
4
5
13
12

Comentarii pe marginea meciului San Marino - Slovenia