Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 14 iunie 2015, ora 19:00
Rusia
Rusia
0 - 1
Austria
Austria

 
 
Marc Janko 33
Janko a decis meciul Rusia - Austria 0-1
Janko a decis meciul Rusia - Austria 0-1

Rusia – Austria 0-1. Austria este cu un picior şi jumătate la EURO 2016

Austria a câştigat în Rusia printr-un gol marcat din foarfecă de Janko şi are opt puncte avans faţă de trupa lui Capello, ocupanta locului 3 în grupă.

Un gol marcat din foarfecă de Marc Janko în minutul 33 a fost suficient pentru ca Austria să bifeze al cincilea succes în Grupa G şi să facă un pas uriaş spre primul său turneu final european în afara celui pe care l-a co-organizat în 2008. Chiar şi fără vedeta David Alaba, echipa condusă de Marcel Koller s-a dovedit pragmatică şi mai bine organizată, argumente care o recomandă deja drept una din echipele de urmărit vara viitoare.

Rusia lui Capello nu arată tocmai bine şi nu ar fi o mare surpriză dacă tehnicianul italian va schimbat până la Campionatul Mondial din 2018. În ciuda unor jucători de calitate, Rusia a avut perioade inexplicabile de cădere în faţa unei echipe bune dar, până la urmă, nu invincibile a Austriei. Shirokov a fost singurul jucător rus care s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, însă ineficienţa colegilor săi din atac şi o apărare visătoare au fost decisive în stabilirea rezultatului final care pentru echipa de la Moscova complică şansele de calificare. De partea cealaltă, Austria, lider detaşat în grupă, s-ar fi mulţumit şi cu un egal, dar nu a refuzat şansele primite: a controlat prima parte a meciului în care a şi marcat unicul gol, apoi s-a apărat destul de exact şi a avut pe contraatac oportunitatea de a mai înscrie.

Aflaţi oarecum sub presiunea rezultatului, ruşii şi-au creat prima ocazie abia în minutul 28, când Shatov a şutat în diagonală de la marginea suprafeţei de pedeapsă dar Almer s-a întins bine şi a scos în corner. Golul a picat în poarta cealaltă, marcat din foarfecă de Janko, pierdut din marcaj după o succesiune de şuturi spre poarta lui Akinfeev. Reuşita oaspeţilor le-a turnat ruşilor plumb în picioare şi aceştia au fost norocoşi să intre în dezavantaj minim la cabine, după ce Julian Baumgartlinger a fost servit ideal de Junuzovic şi a plasat mingea pe lângă Akinfeev, dar şi la o palmă de poartă.

Capello a făcut ajustări la pauză şi Rusia a arătat mai bine în a doua repriză. Alexey Miranchuk a avut o bună şansă de egalare cu o lovitură de cap, Shirokov a prins un şut bun din colţul careului scos de sub transversală de Almer, apoi tot el a ridicat inteligent mingea peste apărarea austriacă dar Oleg Shatov nu a ajuns la timp pentru o deviere decisivă. Minutul 67 a adus cea mai mare ocazie la poarta cealaltă: ruşii au stat prost la o fază fixă şi Sabitzer s-a trezit în postura de a marca din zona punctului de la unsprezece metri, însă Afinfeev a scos cu piciorul într-un reflex de portar de handbal.

Capello a făcut ultima schimbare îm minutul 70 renunţând la un fundaş pentru un atacant, iar Shatov a avut o bună şansă de egalare câteva minute mai târziu, când şi-a făcut bine mingea în marginea careului şi a avut suficient timp să îşi pregătească şutul, însă mingea nu a prins nici acum spaţiul porţii. Meciul s-a încheiat o nouă lovitură de cap care nu a prins spaţiul porţii, dar şi cu tribunele pe jumătate goale după ce publicul dezamăgit a considerat că a văzut destul.

În urma acestui rezultat, Austria acumulează 16 puncte şi pune deja o diferenţă de 8 faţă de Rusia, ocupanta locului 3. Prima etapă din septembrie propune meciul Rusia – Suedia, ultima şansă a elevilor lui Capelo de a evita barajul. Un eventual eşec al Rusiei asigură însă Austriei biletele pentru EURO, în eventualitatea unui succes cu Moldova, ultima clasată în grupă.Statisticile meciului

 
56
Posesie
44
 
 
14
Total şuturi
14
 
 
6
Pe poartă
5
 
 
6
Afară
6
 
 
2
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
7
Cornere
5
 
 
2
Offside
2
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
17
 
 
420
Total pase
304
 
 
371
Completate
250
 

Filmul meciului

Nikita Chernov
(Vasili Berezutski)
12'
 
 
33'
Marc Janko
(Zlatko Junuzovic)
Alexei Miranchuk
(Oleg Ivanov)
46'
 
 
65'
Marcel Sabitzer
(Martin Harnik)
Aleksandr Kerzhakov
(Dmitri Kombarov)
71'
 
 
75'
Rubin Okotie
(Marc Janko)
Aleksandr Kokorin
80'
 
 
86'
Sebastian Prödl
(Zlatko Junuzovic)
 
87'
Florian Klein

Echipele de start

1
23
4
14
6
8
18
20
15
17
9
21
11
10
7
6
14
17
3
4
5
1

Comentarii pe marginea meciului Rusia - Austria