Roy Hodgson , selecţionerul Angliei
Roy Hodgson , selecţionerul Angliei

Roy Hogdson: „Anglia este mult schimbată şi este construită pentru atac”

Selecţionerul Angliei explică transformarea suferită de naţionala sa în ultimii ani şi motivele pentru care favorizează un joc eminamente ofensiv.
Articol scris de David Petre
2 iunie 2016

Când i-a succedat lui Fabio Capello în funcţia de selecţioner al Angliei cu doar o lună înainte de turneul final EURO 2012, Roy Hodgson a preluat o echipă eminamente defensivă. Prima sa decizie a stârnit rumoare în presa britanică, după ce fostul tehnician al lui Liverpool a decis să renunţe pentru acea competiţie la Rio Ferdinand, explicând că vârsta, starea fizică şi o schimbare de viziune în ceea ce priveşte echipa naţională sunt mai importante pentru el decât trecutul şi numărul de selecţii anterioare ale diverşilor jucători. Accidentarea de ultim moment a lui Gary Cahill părea să-i redeschidă lui Ferdinand drumul spre echipa naţională, însă Hodgson a rămas ferm pe poziţii şi a apelat la Martin Kelly, jucător cu mult mai puţină experienţă şi chiar valoare.

Patru ani mai târziu, naţionala Angliei este mult schimbată faţă de ce lăsase în urmă Capello. Echipa cu tendinţe defensive, construită în jurul unor jucători cu experienţă bogată la echipele de club, a lăsat locul unor tinere promisiuni care vor încerca să transfere şi la echipa naţională vibraţia ofensivă a celui mai spectaculos campionat din lume, Premier League.

Hodgson însuşi explică, cu câteva zile înainte de EURO 2016, schimbările survenite şi ce ar trebui să aşteptăm de la Anglia la turneul final care stă să înceapă.

„Privind în urmă spre echipa din 2012, lucrurile era cu totul diferite”, spune el. „Atunci era un grup foarte experimentat, călit şi la echipa naţională şi la echipele de club, o formaţie care se baza pe fundaşi şi pe mijlocaşii defensivi. La turneul din 2012 n-am avut prea multe soluţii în atac, dar ultimii patru ani ne-au dus în cu totul altă direcţie. În Anglia au explodat jucători de profil ofensiv, atât mijlocaşi cât şi atacanţi pur sânge şi de aceea am ales construcţia unui lot care să pună în valoare acest potenţial. Cred că avem atât de mulţi jucători de atac de certă valoare încât nu avea sens să irosim această situaţie. Nu am vrut să îi sacrific şi să merg pe mâna unor fotbalişti care poate ştiu mai bine să păstreze posesia dar care nu au aceeaşi explozie”.

„Bineînţeles că defensiva rămâne un aspect important al jocului”, mai spune selecţionerul englez. „Trebuie însă ca acesta să fie un efort colectiv al întregii echipe şi nu doar sarcina celor patru fundaşi şi a portarului. Apărarea trebuie să înceapă cu jucătorii de atac şi să fie o responsabilitate a tuturor celor care se află în teren. Este o chestiune ce ţine de capacitatea atletică şi de mobilitate. Trebuie să ne bazăm pe jucători care pot să alerge mult, care să fie pregătiţi să pună câţiva kilometri în plus pentru a recupera o posesie pierdută decât să avem fotbalişti cu poziţii fixe, imobili”.

Anglia susţine în această seară ultimul amical înainte de EURO 2016, urmând să întâlnească pe Wembley o naţională a Portugaliei din care va lipsi Cristiano Ronaldo.Comentarii