Roy Hodgson, selecţionerul Angliei la EURO 2016

Roy Hodgson, selecţionerul Angliei
Roy Hodgson, selecţionerul Angliei
Articol scris de Florin Codreanu

Roy Hodgson s-a născut pe 9 august 1947 la Croydon în Sudul Londrei. Fostul fundaş şi-a început cariera la echipele de tineret ale clubului Crystal Palace, echipa pentru care şi-a făcut debutul în 1965. Tatăl său, un mare fan al echipei Everton, a încercat să-l direcţioneze în acel an pe fiul său către gruparea din Liverpool, dar Roy n-a reuşit să treacă probele de joc de la echipa „caramelelor”. Anul 1966 îl găseşte pe Hodgson la modesta grupare Torbridge Angels. De altfel, cea mai mare parte a carierei sale se va desfăşura la acest nivel, Hodgson evoluând între 1966 şi 1976 la mai multe echipei mici din diviziile inferioare ale fotbalului britanic. În cariera sa de fotbalist se regăsesc experienţe la echipe modeste precum Gravesen&Northfleet, Maidstone United, Ashford Town, Berea Park sau Carshalton Athletic. S-a retras din activitate în 1976, an în care şi-a început şi cariera de antrenor.

Recomandat de managerul lui Malmo, Bob Houghton, Roy a devenit antrenor principal la Halmstad în acel an. Cu un an înainte de venirea sa, Halmstad se luptase din greu pentru evitatarea retrogradării, dar sosirea lui Hogdson a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului suedez. Roy a transformat-o pe Halmstad în noua campioană a Suediei în mai puţin de 12 luni, o performanţă istorică pentru micuţa gruparea suedeză. A ales apoi să revină în Anglia ca asistent al lui Bob Houghton la Bristol City, unde a fost instalat principal în 1982, dar destituit după patru luni. Bristol Rovers traversa în acel moment uriaşe probleme financiare. S-a întors în Suedia pentru a o prelua pe divizionara secundă IK Oddevold, iar un an mai târziu a preluat-o pe Orebro SK cu care a promovat în Allsvenskan League.

Anul 1985 îl găseşte pe Roy Hogdson pe banca lui Malmo, echipă cu care a reuşit să câştige 5 titluri de campion al Suediei şi alte două Cupe. Suedezii i-au oferit în acel moment un contract pe viaţă, însă Roy a refuzat şi a ales să plece în Elveţia, la Neuchâtel Xamax. A petrecut cinci ani în „Ţara Cantoanelor”, dar numai primii doi la Xamax, pentru că din 1992 a devenit selecţioner al Elveţiei, calificând echipa la Mondialul American şi poziţionând-o în primele cinci echipe din Europa ca rezultate în acel an. Rezultatele sale bune i-au oferit şansa de a o prelua pe Inter Milano începând cu sezonul 1995. Având o echipă care cuprindea fotbalişti ca Zanetti, Djorkaeff sau Paul Ince, Roy a dus Inter Milano până în finala Cupei Uefa în 1997, reuşind să redreseze o echipă aflată în declin. Din iunie 1997 s-a întors în Anglia la Blackburn Rovers, apoi pentru un sezon fără rezultate în Elveţia, la Grasshoppers.

Ca un adevărat globetrotter, Hogdson a încercat experienţa din Danemarca, unde a reuşit să câştige titlul şi Cupa Danemarcei cu FC Copenahaga. A urmat o perioadă fără prea multe reuşite profesionale în care Hogdson a pregătit echipele naţionale ale Finlandei sau Emiratelor Arabe Unite, dar şi cluburi de fotbal ca Viking, West Bromwich, Udinese sau Liverpool. A reuşit totuşi să joace o finală de Europa League alături de Fulham în 2010. Din mai 2012 ocupă funcţia de selecţioner al Angliei, echipă naţională cu care a participal la Cupa Mondială din Brazilia 2014.

  • Data naşterii: 9 august 1947
  • Naţionalitate: englez
  • Cariera de jucător: Crystal Palace, Tonbridge Angels, Gravesend & Northfleet, Maidstone Utd., Berea Park
  • Antrenor la echipe de club: Halmstads BK, Bristol City, IK Oddevold, Örebro SK, Malmö FF, Neuchâtel Xamax, Inter Milano, Blackburn Rovers FC, Grasshopper Club, FC København, Udinese, Viking FK, Fulham, Liverpool, West Bromwich Albion
  • Selecţioner: Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Anglia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016