Preliminariile EURO 2016, Grupa F, 07 septembrie 2015, ora 21:45
România
România
0 - 0
Grecia
Grecia
România nu a putut învinge Grecia
România nu a putut învinge Grecia

România – Grecia 0-0. Chin, remiză şi şanse de calificare

România rămâne în cursa de calificare pentru EURO 2016 deşi continuă seria evoluţiilor neconvingătoare. Grecia, cea mai slabă echipă din grupă, a scos o remiză la Bucureşti.

Lucru previzibil, realitatea din teren l-a contrazis pe Anghel Iordănescu: Grecia nu a fost cea mai puternică echipă din Grupa F, ci cea mai slabă. O minge lungă în prima repriză blocată de Dragoş Grigore, câteva centrări şi un şut (e drept, frumos) de la distanţă considerabilă a fost tot ce a putut oferi pe Arena Naţională echipa ce ne-a blocat drumul spre Campionatul Mondial 2014, mai puţin decât izbutise chiar şi naţionala Insulelor Feroe la Ploieşti. Nu oricine îşi poate permite însă să contrazică un general, iar fotbaliştii români au dat dovadă de firească supuşenie la opinia selecţionerului şi au primit cu maxim de respect adversarul. Partea bună este că defensiva a blocat bine lipsa atacurilor Greciei, dar este posibil ca Iordănescu să nu fie nici la acest capitol pe deplin mulţumit, fiind rare momentele în care Constantin Budescu s-a apărat în propria jumătate, situaţie în care s-ar putea să nu-l mai vedem convocat la echipa naţională.

Odată cu apropierea iminentei calificări a României la EURO 2016 se născuse în ţară o dezbatere privind aşteptările legate de prestaţia echipei noastre la turneul final. Pentru mai bine de 20 de minute calificarea n-a mai părut chiar iminentă, după ce Ungaria a marcat în Irlanda de Nord şi a redus la doar un punct distanţa dintre locurile 1 şi 3 ale grupei, ceea ce făcea premature şi discuţiile despre ce va fi în Franţa. Irlanda de Nord ne-a readus însă speranţele egalând în minutul 93 prin inepuizabilul Kyle Lafferty şi sperăm că pentru acest gol miraculos Generalul a sărutat cu atâta ardoare iconiţele după fluierul de final şi nu ca mulţumire pentru jocul nostru, lipsit de orizont.

Ar fi lipsit de realism şi chiar de bun simţ să ne propunem pentru vara viitoare victorii cu Anglia, Franţa sau Germania, însă câteva pretenţii tot se nasc privind echipa naţională. De exemplu să reducem numărul de pase de doi metri eşuate, să testăm măcar la antrenamente un triunghi de pase (cine ştie, poate se va dovedi că acest „sport” nu va fi o necunoscută totală pentru noi) sau să punem mingea jos pentru că de ceva ani încoace nu mai jucăm prin noroaie iar gazonul ne-ar putea ajuta. Sau, dacă tot ne place jocul „islandez” cu mingi lungi sau centrări înalte, măcar să ne adaptăm căutând jucători înalţi şi puternici.

Lipsa unui plan şi a aşteptărilor este ceea ce dăunează mai grav echipei naţionale decât valoarea chestionabilă a jucătorilor români. Degeaba a schimbat Iordănescu trei oameni în primul unsprezece faţă de jocul cu Ungaria, lipsa perspectivelor ofensive a fost constantă. Titular în premieră, Budescu nu a fost cel mai inspirat jucător dar s-a zbătut în avanposturi, fiind implicat în majoritatea acţiunilor finalizate. După o încercare de pasă decisivă în minutul 5, el a irosit cea mai mare ocazie a meciului în minutul 17, când l-a luat la ţintă pe portarul grec cu care rămăsese singur după o excelentă recuperare a lui Hoban. Urcările lui Papp şi Raţ în flancuri au menţinut România în jumătatea adversă, însă tabela a rămas imaculată: Torje a şutat în blocaj în minutul 37, apoi Keseru şi-a bătut joc de o şansă nesperată trâgând lamentabil de la 16 metri în locul unei pase simple pentru Hoban, rămas singur.

Keseru s-a conectat bine la pasa lui Budescu în minutul 57 dar şutul său a fost deviat în corner, capitol la care România s-a impus net (9-0), fără însă a-l putea pune vreodată în valoare pe Papp. După o oră de joc Iordănescu a sperat să lumineze jocul prin intrările lui Sânmărtean şi Adi Popa, dar a menţinut sistemul precaut în detrimentul unui joc cu doi atacanţi. România nu a mai contat decât printr-un şut al lui Torje la colţul scurt scos fără emoţii de portarul grec şi printr-o lovitură liberă executată din poziţie favorabilă direct în tribună. Grecia a avut un şut frumos al noului intrat Kone, iar la final s-a bucurat de cel de-al treilea punct în actuala campanie de calificare, care însă menţine incertitudinea în Grupa F.

După 0-0 cu Grecia, România depinde în continuare de ea însăşi pentru calificarea la EURO 2016, dar are acum nevoie de victorie cu Finlanda, echipă ce va veni la Bucureşti să îşi apere şansele de a termina pe locul 3.Statisticile meciului

 
51
Posesie
49
 
 
17
Total şuturi
2
 
 
2
Pe poartă
1
 
 
10
Afară
1
 
 
5
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
9
Cornere
0
 
 
2
Offside
1
 
 
1
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
10
Faulturi
12
 
 
327
Total pase
307
 
 
263
Completate
242
 

Filmul meciului

 
46'
Loukas Vyntra
(Giannis Fetfatzidis)
 
54'
Panagiotis Kone
(Kostas Fortounis)
Lucian Sânmărtean
(Constantin Budescu)
64'
 
Adrian Popa
(Alexandru Maxim)
64'
 
 
68'
José Holebas
Paul Papp
78'
 
Florin Andone
(Ovidiu Hoban)
80'
 
 
87'
Nikos Karelis
(Kostas Mitroglou)
 
90'
Kostas Manolas

Echipele de start

12
3
21
6
2
10
8
5
11
20
13
9
22
10
18
21
6
20
19
4
15
1

Comentarii pe marginea meciului România - Grecia