Adi Popa, România
Adi Popa, România

România – Georgia 5-1. Pregătiţi pentru Euro 2016

România s-a impus cu scorul de 5-1 în faţa Georgiei, în ultimul meci de pregătire înainte de debutul la Campionatul European 2016 din Franţa.
Articol scris de Răzvan Mitacu
3 iunie 2016

Cu exact o săptămână înainte de primul meci de la Campionatul European 2016, România a susţinut un ultim test de verificare, în compania Georgiei şi a reuşit să evidenţieze o evoluţie mult mai încurajatoare faţă de cele două partide recent disputate de oamenii lui Anghel Iordănescu, cu reprezentativa statului Congo (1-1), respectiv Ucraina (3-4).

Revenirea pe stadionul Naţional din Bucureşti a fost de bun augur pentru România, intrată pe teren cu o formaţie de start care foarte probabil va fi similară cu cea de la Euro 2016, în speranţa că problemele medicale vor ocoli naţionala în următoarea perioadă. Vlad Chiricheş a fost menajat la confruntarea din această seară după ce a acuzat o accidentare minoră, astfel că fundaşul lui Ludogorets, Cosmin Moţi, a fost titularizat în centrul defensivei, iar experimentatul apărător stânga, Răzvan Raţ, şi-a recăpătat banoderola de căpitan. Ovidiu Hoban şi Mihai Pintilii au evoluat la închidere, cu Adi Popa, Nicuşor Stanciu şi Bogdan Stancu aflaţi în sprijinul lui Florin Andone, tânărul atacant ajuns de curând în cantonamentul ‘tricolorilor’ după meciurile disputate la Cordoba.

Profitând de un început de meci dezastruos al defensivei oaspeţilor, România a rezolvat practic soarta victorie încă după primele trei minute de joc: Adi Popa a deschis rapid scorul în urma unei mari greşeli comise de Lasha Dvali, a cărui pasă către propriul portar a fost interceptată de jucătorul Stelei. Faza imediat următoare a dus la majorarea avantajului pe tabelă, centrarea cu efect a lui Raţ fiind deviată în propria poartă de fundaşul lui Dinamo Tbilisi, Aleksandre Amisulashvili. O primă jumătate de repriză entuziasmantă pentru România, care şi-a mai trecut în cont două mari ocazii, la finalizările lui Bogdan Stancu, respectiv Adi Popa, de fiecare dată bara salvându-l pe portarul Roin Kvaskhvadze. Ciprian Tătăruşanu a fost întrebuinţat serios o singură dată de-a lungul primei reprize, la o lovitură de cap a lui Kverkvelia, în urma unui corner gestionat superifical de oamenii Anghel Iordănescu. Pătrunderile pe cele două benzi ale lui Bogdan Stancu şi Adi Popa au pus des în dificultate lenta apărare georgiană, astfel că acţiunile pericolase la poarta oaspeţilor au continuat să apară, însă cu mai puţină inspiraţie la ultima pasă.

Repriza secundă a debutat în aceeaşi manieră pozitivă precum primele 45 de minute, iar România şi-a majorat avantajul pe tabelă, de această dată Nicuşor Stanciu fiind beneficiarul erorilor din apărarea georgiană. Numărul 10 al naţionalei şi-a continuat astfel seria pozitivă, aflându-se la al treilea meci consecutiv cu gol marcat, ceea ce foarte probabil îi va asigura un loc de titular la partida de săptămâna viitoare, cu Franţa. Alexandru Chipciu, Andrei Prepeliţă şi Claudiu Keseru au primit minute de joc în a două jumătate a reprizei, însă ‘tricolorii’ nu au mai reuşit să impună un ritm de joc convingător, limitându-se mai degrabă în a gestiona avantajul de pe tabelă. Autogolul lui Cosmin Moţi din minutul 68 a readus în joc selecţionata georgiană, care mai apoi a creat unele momente de pericol în careul lui Tătăruşanu, ceea ce ilustrează încă o dată maniera mai puţin mai inspirată în care echipa lui Anghel Iordănescu reacţionează după primirea unui gol. Cu zece minute înainte de final, o acţiune de atac creată de jucătorii recent intraţi pe teren, Keșeru, Alex Chipciu şi Torje, a depăşit din nou cu uşurinţă defensiva oamenilor lui Vladimir Weiss, iar mijlocaşul celor de la Ankaraspor a refăcut diferenţa de trei goluri în favoarea ‘tricolorilor’. Finalul partidei de pe Naţional Arena l-a scos în prim plan pe Claudiu Keseru, care şi-a trecut la rândul său numele pe lista marcatorilor, printr-o execuţie de la distanţă deviată decisiv de un advesar.

Rezultatul final de 5-1 şi evoluţia bună din anumite momente ale meciului vor aduce mult mai multă încredere în propriile forţe, deşi în mod evident adversarii pe care România urmează să îi înfrunte la Euro 2016 vor fi de o valoare mult superioară. Echipa lui Anghel Iordănescu se pregăteşte acum de deplasarea în Franţa şi debutul la cel mai aşteptat eveniment al verii, prin meciul de vinerea viitoare împotriva reprezentativei ţării gazdă de la Campionatul European.

ROMÂNIA: C. Tătăruşanu, R. Raţ, C. Moţi, D. Grigore, C. Săpunaru, O. Hoban (64′ A. Prepeliță), M. Pintilii (84′ L. Sânmărtean), N. Stanciu (83′ D. Alibec), Adrian Popa (73′ C. Keseru), B. Stancu (73′ G. Torje), F. Andone (64′ A. Chipciu)

GEORGIA: R. Kvaskhvadze, A. Amisulashvili, S. Kverkvelia, L. Dvali (34′ L. Mchedlidze), G. Navalovski (64′ Z. Tsiskaridze), G. Kashia, U. Lobzhanidze, G. Aburjania (65′ N. Kvekveskiri), T. Okriashvili, V. Dvalishvili (78′ G. Kvilitaia), V. QazaishviliComentarii