Elveţia - România 0-1, 30 mai 2012
Elveţia - România 0-1, 30 mai 2012

România – Elveţia, statistica meciurilor precedente

Statistica partidelor anterioare disputate între România şi Elveţia, înainte de confruntarea directă din grupa A de la Campionatul European 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu
14 iunie 2016

Echipa naţională a României îşi continuă parcursul la Campionatul European 2016 din Franţa prin confruntarea cu reprezentativa Elveţiei, programată a se disputa miercuri seara, de la ora 19:00, pe stadionul Parc des Princes din Paris, în tentativa oamenilor lui Anghel Iordănescu de a obţine primele puncte în cadrul grupei A de la Euro 2016.

Duelul din capitala Franţei va fi foarte probabil unul extrem de echilibrat, după cum este de altfel şi bilanţul general al partidelor jucate de-a lungul timpului cu Elveţia. 12 meciuri precedente disputate între cele două echipe naţionale şi cinci victorii înrregistrate de fiecare reprezentativă, cu alte două confruntări încheiate la egalitate. Adversarii noştri stau mai bine la capitolul golurilor marcate (19, faţă de cele 13 înscrise de ‘tricolori’), un aspect cauzat mai ales de rezultatul consemnat pe 24 mai 1967, în cadrul campaniei de calificare la Campionatul European 1968 din Italia, când România a suferit o înfrângere categorică pe stadionul Hardturm din Zurich, cu scorul de 7-1. Nicolae Dobrin marca atunci singurul gol al naţionalei pregătite la momentul respectiv de Ilie Oană, într-o grupă din preliminarii care în cele din urmă avea să se încheie prin ratarea calificării la turneul final din Italia atât pentru România, cât şi pentru Elveţia.

Cea mai recentă confruntare directă dintre cele două naţionale a avut loc pe 30 mai 2012, într-un meci amical disputat pe Swissporarena din Lucerna, la puţin timp după inaugurarea stadionului. Reprezentativa României, pregătită pe atunci de selecţionerul Victor Piţurcă, s-a impus la limită, scor 1-0, graţie reuşitei din repriza secundă a lui Gheorghe Grozav, jucător ieşit între timp din circuitul naţionalei. Elveţia era atunci condusă de pe bancă de celebrul Ottmar Hitzfeld, iar pe teren se putea baza pe mulţi dintre adversarii pe care România îi va înfrunta şi în meciul de mâine, jucători precum Yann Sommer, Stefan Lichtsteiner, Johann Djourou, Granit Xhaka sau Admir Mehmedi.Comentarii