Robert Prosinecki, selecţionerul Azerbaijanului la EURO 2016

Robert Prosinecki
Robert Prosinecki
Articol scris de Florin Codreanu

Robert Prosinecki s-a născut pe 12 ianuarie 1969 în localitatea germană Schwenningen. Provine dintr-o familie de imigranţi croaţi şi este un fost mare mijlocaş al naţionalelor Croaţiei si Iugoslaviei. Pentru mulţi specialişti, Prosinecki a fost cel mai tehnic jucător pe care fotbalul croat l-a oferit sportului rege. De altfel, în 1997 a fost desemnat cel mai bun jucător din fosta Republică Iugoslavă, după ce în 1991 fusese declarat cel mai talentat tânăr fotbalist din lume.

Şi-a început cariera de fotbalist in Germania la echipa de tineret a clubului Stuttgarter Kickers, unde a petrecut şase ani între 1974 şi 1980. Din 1980 a ajuns la Dinamo Zagreb, echipă pentru care a debutat în fotbalul mare în 1986. S-a transferat un an mai târziu la cea mai importantă echipă din Iugoslavia acelor vremuri, Steaua Roşie Belgrad, club unde a rămas vreme de patru sezoane, adunând 117 meciuri şi 25 de goluri. În tricoul Stelei Roşii, Robert a câştigat trei titluri de campion al Iugoslaviei, Cupa Iugoslaviei si Cupa Campionilor Europeni în 1990/1991, înainte de a se transfera la Real Madrid.

Pe Bernabeu a rezistat timp de trei ani, deşi niciodată nu a atins nivelul pe care toată lumea îl aştepta de la el. A bifat 55 de jocuri pentru gruparea blanco şi a marcat de 10 ori câştigand o Cupă şi o Supercupă a Spaniei, dar sezonul 1994-1995 l-a găsit la Real Oviedo. După un sezon pe Estadio Carlos Tartiere a ajuns la FC Barcelona, dar nici la celălalt nume mare al Spaniei nu a reuşit să se impună cu adevărat, cu toate ca şi-a trecut în palmares şi în tricoul catalanilor o Supercupă a Spaniei. A rămas în Peninsula Iberică până în 1997 evoluând un an şi pentru FC Sevilla, pentru ca între 1997 şi 2000 să revină la Dinamo Zagreb. Pe Maksimir, Robert a câştigat trei titluri de campion al nou înfiinţatei ligi croate, o cupă a Croaţiei si o supercupă.

În această perioadă a reuşit să se califice cu reprezentativa croată până în semfinalele Campionatului Mondial şi să obţină medalia de bronz la Cupa Mondială din Franţa. S-a transferat în 2001 în Belgia la Standard Liege, apoi în Anglia la Portsmouth, pentru ca în sezonul 2002-2003 să ajungă în Slovenia la Olimpija. Ultimul an din cariera de fotbalist profesionist l-a petrecut în Croaţia la NK Zagreb. Prosinecki a bifat 15 selecţii în naţionala Iugoslaviei şi alte 49 în naţionala croată.

S-a retras din activitate in 2004, iar doi ani mai târziu a devenit secundul lui Slaven Bilic la echipa naţională a Croaţiei. Din 2010 îl găsim pe banca Stelei Roşii, cu care reuşeşte să câştige o Cupă a Serbiei şi să termine pe locul doi într-un moment în care clubul se confrunta cu mari probleme financiare. Din 2012 o preia pe Kayserispor din Turcia, iar pe 1 decembrie 2014 a fost confirmat în funcţia de selecţioner al Azerbidjanului pentru o perioadă de trei ani.

  • Data naşterii: 12 ianuarie 1969
  • Naţionalitate: croat
  • Cariera de jucător: Dinamo Zagreb, Steaua Roşie Belgrad, Real Madrid, Oviedo, FC Barcelona, Sevilla, Hrvatski Dragovoljac, Standard Liege, Portsmouth, Olimpija Ljubljana, NK Zagreb
  • Antrenor la echipe de club: Steaua Roşie Belgrad, Kayserispor
  • Selecţioner: Croaţia (secund), Azerbaijan

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016