Cristiano Ronaldo, Portugalia
Cristiano Ronaldo, Portugalia

Ricardo Carvalho prefaţează Portugalia – Islanda: „Când Cristiano Ronaldo este fericit, adversarii trebuie să se teamă!”

Înaintea meciului Portugalia - Islanda, primul pentru lusitani la EURO 2016, Ricardo Carvalho îşi simte echipa naţională mai pregătită decât la turneele anterioare.
Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2016

Experimentatul fundaş portughez Ricardo Carvalho se află probabil la ultima experienţă la nivel înalt alături de echipa reprezentativă a Portugaliei. Fundaşul lui AS Monaco, ajuns la 38 de ani a vorbit despre debutul Portugaliei la Euro 2016, care se va produce marţi, 14 iunie, contra Islandei. În opinia lui Carvalho, Portugalia păstrează un as în mânecă prin prezenţa superstarului de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo pe care fundaşul născut în 1978 la Amarante îl vede extra motivat pentru a reuşi în sfârşit o performanţă alături de echipa sa naţională.

După experienţa Paolo Bento, Portugalia şi-a recăpătat zâmbetul. Fernando Santos este omul care a reuşit să-i capaciteze pe lusitani în aşa fel încât să creadă neîndoielnic în şansele lor înaintea oricărui joc. Carvalho s-a confesat în MARCA, susţinând că echipa sa reprezentativă este mai pregătită acum decât a fost la ultimele ediţii ale turneelor finale: „Pentru noi lucrurile s-au schimbat. Nu ne mai gândim că plecăm cu avantaj în faţa adversarilor noştri, am înţeles deja că echipa este cea care poate decide cât de mult avansăm în competiţii de acest gen”, mărturiseşte Ricardo, care nu uită însă să confirme care este marele atu al lusitanilor: „Pentru Cristiano este o mare bucurie să îmbrace tricoul echipei naţionale. La doar câteva ore după ce s-a alăturat lotului a marcat două goluri într-un amical. Îl văd fericit, îl văd pregătit şi atunci când Cristiano este fericit, adversarii noştri trebuie să se teamă!”.

Carvalho şi-a împărţit o bună parte din cariera sa internaţională alături de super starul lui Real Madrid. Anii petrecuţi la echipa reprezentativă au fost dublaţi de anii pe care Ricardo i-a petrecut la Real Madrid alături de Ronaldo în era Mourinho. Cei doi se cunosc foarte bine, iar la echipa reprezentativă, începând cu Euro 2004 din Grecia, Carvalho şi Ronaldo au fost adevăraţi lideri. „Că să câştigi un turneu final trebuie să ajungi mai întâi în finală şi e drum destul de lung până acolo. Eu am jucat deja o finală şi am pierdut-o, îmi doresc enorm să avem şansă să mai jucăm una. Însă fotbalul nu-mi datorează nimic, fotbalul a fost generos cu mine. Am jucat la cluburi foarte mari, am câştigat titluri importante, am avut ocazia să joc alături de fotbalişti uimitori. Dacă ar fi să trag linie aş spune că la acest turneu final depindem mult mai mult de noi decât depindem de ceea ce fac adversarii noştri. Avem experienţă şi avem cel mai bun fotbalist din lume în echipa noastră. Ne dorim să ne facem poporul fericit, pentru că ştim cât de mult trăiesc portughezii pentru fotbal.” mărturiseşte Ricardo.

Lusitanul ştie că adversarii din grupa de la Euro 2016 nu sunt tocmai confortabili, însă vorbeşte despre speranţă, despre ideal şi despre visul unei naţiuni: „Visul nostru nu este diferit de visul celorlalţi jucători care vin la Euro. Vrem să ne scoatem compatrioţii în stradă, vrem ca portughezii să se bucure. Avem o grupă dificilă, cu toate că la prima vedere nu pare. Islanda a făcut o serie de meciuri extraordinare în preliminarii, Austria trăieşte o perioadă frumoasă datorită unei generaţii de excepţie, iar Ungaria vine pregătită să invoce istoria. Idealul nostru este să depăşim faza grupelor şi să tratăm fiecare meci la fel cum am trata o finală de turneu final. Am avut cu toţii sezoane bune la echipele noastre de club, avem calitate şi putem face lucruri frumoase la acest turneu final”, a adăugat fundaşul lui Monaco.Comentarii