Renato Sanches, Portugalia
Renato Sanches, Portugalia

Renato Sanches, diamantul sângeriu al Portugaliei

Parcursul pozitiv al Portugaliei la Euro 2016 a reprezentat ocazia ideală pentru tânărul Renato Sanches de a se face remarcat în lumea fotbalului.
Articol scris de Florin Codreanu
8 iulie 2016

Sao Tome e Principe este o fostă colonie portugheză, actualmente o ţară insulară din Oceanul Atlantic. De acolo, după o copilărie în care ai săi prospectau fără rost petrol şi pescuiau ce prindeau, vine tatăl său, Renato. Din altă insulă, Republica Capului Verde, o republica situată în arhipelagul omonim din Macaronesia, vine mama sa, Maria das Dores. Când navigatorul veneţian, Alvise da Ca’da Mosto, aflat în serviciul Portugaliei, descoperea Insulele Capului Verde în 1455, lumea arăta altfel. Iar Portugalia avea să stăpânească diamante, mine şi alte bogaţii naturale.

La 561 de ani distanţă, lusitanii încă profită de pe urma descoperirii făcute de Alvise da Ca’da Mosto. Având originile în aceste două zone din Atlantic, Renato Junior Luz Sanches este noul diamant al fotbalului european şi al lusitanilor. Bayern Munchen, colosul fotbalului german, a anticipat perfect maniera în care îl poate şlefui şi s-a grăbit să arunce 40 de milioane de euro pentru a-l aduce pe Allianz. Până când puştiul născut acum 18 ani la Spitalul Amadora-Sintra din zona metropolitană a Capitalei va împlini 23 de ani, Bayern mai poate plăti încă atât pentru el. În paralel cu repezeala germanilor de a plăti colosala sumă pentru acest puşti necunoscut, s-au grăbit şi alţi oameni de fotbal să conteste această mutare. Bayern Munchen îşi freacă însă mâinile fericită după acest turneul final. Renato Sanches nu pare nicidecum un puşti supraevaluat ci mai degrabă unul dintre cei mai promiţători fotbalişti sub 19 ani din ultimul deceniu.

Sanches n-a avut o copilărie uşoară. A crescut într-un cartier improvizat al Lisabonei, Musgueira, unde vecinii săi aşteptau căderea întunericului pentru a da o lovitură, iar pe timpul zilei rânjeau năuc în faţa poliţiştilor veniţi să-i intervieveze. Părinţii săi s-au despărţit la câteva luni după naşterea băiatului, iar tatăl său avea să plece în Franţa. Şi problemele s-au acutizat. Cu alte cuvinte, Renato s-a născut sărac. Şi fotbalist. Darul nativ şi l-a exersat pentru început pe un teren pe care prietenii săi din cartier puseseră stăpânire cu forţa. Apoi, cu puţin noroc a fost remarcat de cei de la Aguias da Musgueira pe vremea când avea numai 8 anişori. O remarcă salvatoare, pentru că imediat a ajuns la Benfica pentru 750 de euro şi 25 de mingi. Atât a plătit Benfica Lisabona pentru el, fără a anticipa că peste zece ani urma să încaseze 40 de milioane de euro, plus alte 40 în următorii ani. Ascensiunea lui Renato a fost însă vizibilă. Meciurile de la Benfica B l-au adus în atenţia Federaţiei Portugheze, decisă să nu rateze diamantul rătăcit prin Musguiera. A ajuns la naţionalele de tineret sub 15 şi sub 16 ani, apoi a făcut saltul spre echipa naţională sub 17 ani şi ulterior la cea sub 19 ani. Continuarea normală ar fi fost echipa de tineret sub 21 de ani a Portugaliei, dar Fernando Santos n-a mai avut răbdare şi l-a urcat la naţionala mare.

Pe 18 martie anul acesta a debutat pentru Portugalia în meciurile amicale cu Belgia şi Bulgaria. Câteva luni mai târziu avea să doboare recordul deţinut de Cristiano Ronaldo de mai bine de 12 ani: recordul celui mai tânăr fotbalist portughez din toate timpurile, parte a echipei reprezentative la un turneu final. Unii îl aseamănă cu Edgar Davids, probabil mai mult pentru look. Alţii, mai pricepuţi, îl compară cu Seedorf. Recent, fostul preşedinte de la Sporting Lisabona, Bruno de Carvalho, l-a atacat considerând că Renato nu are de fapt 18 ani. A urmat atacul vehement al lui Guy Roux, legendarul tehnician care a condus-o pe Auxerre între 1961 şi 2005. Toţi se bazează pe faptul că fotbaliştii de origine africană au un trecut dubios când vine vorba despre vârsta lor reală. Adevărul se strecoară printre rânduri, iar Jornal do Noticias scrie: „Când tatăl sau s-a întors din Franţa în 2002, Renato nu era încă înregistrat. Părinţii săi l-au botezat în acel an şi pe 22 august 2002 a fost înregistrat cu data naşterii 18 august 1998, ora 3:25 p.m”.

Nimic cert în jurul acestor informaţii, care probabil vor fi investigate asiduu de-aici încolo. Deasupra acestor speculaţii se naşte însă o certitudine. Cu Renato Sanches titular, Portugalia va juca finala Campionatului European de Fotbal din Franţa. Diamantul lusitanilor a marcat un gol decisiv contra Poloniei şi s-a aşezat liniştit în inimile portughezilor explicându-şi clasa şi demonstrându-şi calitatea indubitabilă. Ca întotdeauna însă, atunci când substanţa divină e palpabilă, înfloresc cultele, superstiţiile şi comportamentul magic. Şi răutăţile, pentru că fără ele, lumea ar fi cu mult mai săracă. Pentru fotbal însă şi pentru frumuseţea acestui fenomen, întrebarea arzătoare nu este dacă Renato Sanches are 18, 20 sau 23 de ani. Nu! Întrebarea este dacă Renato ştie că trebuie să pună cumva capăt ceritudinilor periculoase care îl anunţă deja drept un mare star. Pentru puştiul născut la Amadora greul începe după finala de la Paris. Lupta sa va fi cu el însuşi, cu calitatea şi proiecţia sa formidabilă. Dacă Renato nu se va lăsa prins în discuţia ameninţătoare privind vârsta sa şi nici atras de străduinţele magico-financiare din jurul său, Portugalia se prea poate să-şi fi descoperit cu adevărat diamantul. Iar fotbalul un nou nume greu. Poate chiar de legendă.Comentarii