Cristiano Ronaldo, Portugalia
Cristiano Ronaldo, Portugalia

Recorduri şi statistici în grupele EURO 2016

Cele mai importante recorduri şi cele mai interesante cifre statistice înregistrate în faza grupelor la EURO 2016. Ronaldo şi Bale, printre jucătorii remarcaţi
Articol scris de David Petre
23 iunie 2016

La EURO 2016 au fost marcate cele mai multe goluri din istoria turneelor finale europene, un total de 69. Este însă efectul măririi numărului de echipe calificate de la 16 la 24, altfel vorbim de una dintre cele mai scăzute medii de goluri pe meci, 1.92. Doar în 1992 (1.75) şi 1980 (1.83) au fost înregistrate rate mai scăzute, în timp ce media cea mai mare a fost înregistrată în 2000 (2.71). Comparativ, dacă anul acesta s-au marcat 69 de goluri în 36 de meciuri, în 2000 s-a marcat de 65 de ori în doar 24 de jocuri, iar la ediţia următoare de 64 de ori.

45 dintre cele 69 de goluri din acest an au fost marcate în repriza a doua, adica un procent de 65%. 19 dintre ele (27.5% din total) au fost înscrise după minutul 80.

Niciuna dintre echipele calificate la EURO 2016 nu a reuşit să câştige grupa cu maxim de puncte. Ultima oară când s-a petrecut acest lucru a fost în 1996.

Ucraina este singura echipă care nu a obţinut niciun punct la ediţia din acest an şi nici nu a marcat vreun gol. În schimb, Ţara Galilor şi Ungaria au marcat de cele mai multe ori (câte 6 goluri).

Portugalia este singura echipă care s-a calificat în optimile de finală fără să înregistreze vreo victorie. A obţinut trei remize şi a terminat cu 3 puncte şi golaveraj 4-4.

Ţara Galilor este prima debutantă care îşi câştigă grupa de la Suedia în 1992, în timp ce Islanda a obţinut calificarea în faza eliminatorie la prima sa participare la un turneu final major.

Posesia înregistrată de Germania în meciul cu Irlanda de Nord (79%) este cea mai mare de la EURO 1980 încoace.

Petr Cech a devenit portarul cu cele mai multe goluri încasate la turneele finale europene (21 de goluri). Deţinătorul vechiului record era danezul Peter Schmeichel (20).

Cristiano Ronaldo a bifat în meciul cu Ungaria cea de-a 17-a prezenţă la un turneu final european, record absolut în istoria competiţiei. În acest meci a marcat două goluri, devenind astfel primul jucător care marchează la patru ediţii diferite de Campionat European. Totalul său de goluri este în acest moment de 8, cu doar 1 mai puţin decât recordmanul absolut, Michel Platini.

Gareth Bale a devenit al şaptelea jucător care marchează în toate cele trei meciuri din grupe (de la ediţia 1980, când a fost introdus acest sistem). Ultimul care reuşise acest lucru a fost englezul Alan Shearer în 1996. De asemenea, Bale este primul jucător de la Thomas Hassler în 1992 care marchează două goluri din lovituri libere la un Campionat European.

Pentru Rusia, eliminarea încă din faza grupelor este a treia consecutivă la un turneu major, după EURO 2012 şi Campionatul Mondial 2014.

Pentru Alvaro Morata, înfrângerea în faţa Croaţiei este doar a doua suferită în cariera sa de senior într-un meci în care marchează. Prima dată se întâmplase acest lucru în finala Ligii Campionilor din 2015, Barceona – Juventus.

Spania a ratat patru din ultimele şapte penalty-uri de care a beneficiat la Campionatul European în timpul regulamentar de joc (exceptând loviturile de departajare).Comentarii