Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 29 martie 2015, ora 21:45
Portugalia
Portugalia
2 - 1
Serbia
Serbia

Ricardo Carvalho 10
Fábio Coentrão 63
 
Nemanja Matić 61
Portugalia a învins Serbia cu 2-1 în preliminariile EURO 2016
Portugalia a învins Serbia cu 2-1 în preliminariile EURO 2016

Portugalia – Serbia 2-1. Lusitanii trec pe primul loc în grupă, sârbii sunt aproape eliminaţi

Portugalia nu a strălucit în meciul contra Serbiei, dar a obţinut o victorie extrem de importantă în economia grupei I din preliminariile EURO 2016.

Portugalia nu a strălucit în meciul contra Serbiei, dar a obţinut o victorie extrem de importantă în economia grupei. Ricardo Carvalho şi Fabio Coentrao au marcat golurile victoriei lusitanilor, în timp ce Matic a înscris pentru oaspeţi.

Fernando Santos a început fără surprize mari în primul unsprezece partida de la Lisabona, însă i-a surprins pe oaspeţi prin aşezarea tactică. Fostul selecţioner al Greciei l-a folosit pe fundaşul Benficai, Eliseu, în poziţia de fundaş lateral stânga şi pe Coentrao în linia mediană, în timp ce Cristiano Ronaldo s-a bucurat de o libertate de mişcare totală. Superstarul de la Real Madrid a început meciul în banda stângă, dar a jucat şi „număr 9,” şi „fals 9” în diferite momente ale jocului. Bruno Alves l-a înlocuit pe accidentatul Pepe în centrul defensivei, în timp ce Tiago Lopes a fost preferat în linia mediană în detrimentul lui William Carvalho. Selecţionerul sârbilor a preferat un 4-2-3-1 cu masivii Petrovic şi Matic în fata apărării şi cu Tadic, Ljajic şi Markovic în spatele lui Mitrovic.

Portughezii au început însă mult mai bine jocul şi în minutul 10 au reuşit să deschidă scorul după o serie de acţiuni periculoase la poarta lui Stojkovic. Fabio Coentrao, aflat la unul dintre cele mai bune jocuri ale sale din ultima perioadă, i-a centrat perfect lui Ricardo Carvalho, iar fundaşul de la AS Monaco a trimis mingea în plasă, după o puternică lovitură de cap. Sârbii au simţit presiunea puternică a gazdelor din primele 20 de minute şi au încercat să schimbe puţin ritmul jocului. Cel mai activ jucător al reprizei pentru oaspti a fost fundaşul lui Manchester City, Alexandar Kolarov, însă acesta a fost foarte puţin sprijinit de către coechipieri, în cele mai multe dintre acţiunile iniţiate. Portugalia a fost aproape de 2-0 în două rânduri, iar ambele ocazii l-au avut în prim plan pe Ronaldo. Căpitanul lusitanilor l-a încercat pentru început pe Stojkovic cu un şut senazational de la 25 de metri, scos de portarul sârbilor de sub bară, apoi a iniţiat o acţiune de toată frumuseţea după o combinaţie cu Moutinho, însă centrarea sa a fost respinsă în ultimă instanţă de Ivanovic din faţa porţii.

La pauză s-a intrat cu 1-0 pentru portughezi, însă sârbii au reuşit să schimbe faţa jocului la reluare. Profitând şi de pasul înapoi făcut oarecum vizibil de lusitani, care s-au bazat exclusiv pe contraatacurile direcţionate de Moutinho şi Tiago şi continuate de viteza lui Nani sau Ronaldo, oaspeţii au intrat în meci.

Aleksandar Mitrovic a avut o uriaşă şansă de egalare în minutul 55, dar lovitura sa de cap a trecut puţin peste bara transversală. Kolarov l-a pus câteva minute mai târziu la grea încercare pe Rui Patricio, însă elevii lui Curtic au reuşit în cele din urmă să egaleze în minutul 61. Radoslav Petrovic a reluat cu capul o centrare, balonul a ajuns la Nemanja Matic, iar mijlocaşul de la Chelsea a reuşit un gol splendid pentru echipa reprezentativă.

Reacţia portughezilor a fost însă extraordinară. La numai două minute de la golul egalizator marcat de Matic, Nani a şutat senzaţional de la distanţă, dar Stojkovic a reuşit să respingă mingea expediată de extrema lui Sporting. Un minut mai târziu, Fabio Coentrao a fost găsit în careu de pasa pe poziţie viitoare a lui Moutinho şi fundaşul lui Real Madrid a adus din nou Portugalia în avantaj, reluând simplu în plasa porţii lui Stojkovic: 2-1 pentru Portugalia.

Curtic a renunţat aproape imediat la Lazar Markovic, foarte şters până în acel moment, şi l-a aruncat în lupta pe talentatul Filip Djuricic. Unul dintr cei mai buni jucători ai oaspeţilor în acest meci, Radoslav Petrovic a fost din nou aproape de gol cu 15 minute înainte de final, când l-a încercat cu un şut foarte puternic pe Rui Patricio, dar portarul gazdelor a intervenit sigur şi a păstrat avantajul echipei sale naţionale. Fernando Santos, un tactician deja recunoscut în fotbalul mondial, a simţit imediat pericolul şi şi-a baricadat zona centrală a liniei mediene, renunţând la Danny pentru William. Din acel moment, Serbia n-a prea mai contat în faza de atac, în ciuda eforturilor disperate ale lui Tadic sau Skuletic.

Portugalia învinge Serbia cu 2-1 şi se instalează pe primul loc al grupei după patru meciuri, având acum cu două puncte mai mult decât Danemarca. Serbia, cu un singur punct acumulat în acelaşi număr de meciuri, are şanse infime la calificarea din grupă.Statisticile meciului

 
53
Posesie
47
 
 
11
Total şuturi
11
 
 
6
Pe poartă
4
 
 
3
Afară
3
 
 
2
Blocate
4
 
 
0
Bare
0
 
 
8
Cornere
5
 
 
3
Offside
1
 
 
2
Galbene
5
 
 
0
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
12
 
 
502
Total pase
417
 
 
433
Completate
362
 

Filmul meciului

Ricardo Carvalho
(Fábio Coentrão)
10'
 
José Fonte
(Ricardo Carvalho)
17'
 
 
25'
Nemanja Matić
 
41'
Adem Ljajić
Fábio Coentrão
41'
 
 
47'
Aleksandar Kolarov
 
61'
Nemanja Matić
(Radosav Petrović)
Fábio Coentrão
(João Moutinho)
63'
 
 
65'
Filip Djuričić
(Lazar Marković)
Ricardo Quaresma
(Fábio Coentrão)
78'
 
 
78'
Zoran Tošić
(Dušan Tadić)
 
82'
Zoran Tošić
 
85'
Petar Škuletić
(Adem Ljajić)
William Carvalho
(Danny)
86'
 
 
90'+1
Filip Djuričić
João Moutinho
90'+2
 

Echipele de start

1
18
6
2
13
5
19
8
7
10
17
9
21
22
10
8
14
18
6
5
11
1

Comentarii pe marginea meciului Portugalia - Serbia