Kyle Lafferty
Kyle Lafferty

Polonia – Irlanda de Nord, duelul specialistelor în faze fixe

Polonia şi Irlanda de Nord sunt echipele care au marcat cele mai multe goluri cu capul în preliminariile EURO 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
11 iunie 2016

Irlanda de Nord şi Polonia se vor înfrunta pe 12 iunie într-un meci care pare la prima vedere destul de dezechilibrat. Experienţa polonezilor şi numele grele din lotul naţionalei pregătite de Adam Nawalka par să cântărească greu în opinia bookmakerilor, care acordă şanse mici britanicilor de a produce o surpriza la debutul lor la Euro 2016. Cu toate acestea, nord-irlandezii rămân optimişti înaintea duelului cu Lewandowski et comp: „Ştim că pornim cu a doua şansă indiferent de adversarul pe care îl vom înfrunta. Asta nu înseamnă că misiunea lor va fi mai uşoară, pentru că vom face tot posibilul să lăsăm o impresie frumoasă fanilor noştri şi iubitorilor fotbalului în general”, a anunţat vedeta echipei lui Michael O’Neill, Kyle Lafferty.

Atacantul lui Norwich City a făcut ravagii în preliminariile Campionatului European, marcând de 7 ori pentru echipa sa reprezentativă şi pasând o dată decisiv. Mizând pe înălţimea şi alonja sa impresionantă, Lafferty şi-a ajutat enorm echipa națională în cursa pentru turneul final. O echipă reprezentativă, care, atenție, a reuşit să marcheze mai mult de jumătate dintre golurile sale din preliminarii în urma unor faze fixe, având cea mai mare raţie a golurilor marcate în acest fel dintre toate echipele participante la Euro 2016.

Nord-irlandezii au marcat şase goluri cu capul în preliminarii, un capitol la care sunt depăşiţi doar de reprezentativa Poloniei, care a marcat de opt ori prin acelaşi procedeu. Aşadar, vom avea parte în primul meci programat în grupa C, duminică de la ora 19:00, de un duel direct al celor mai bune echipe din preliminarii la capitolul faze fixe. Un avantaj de care este conştient şi masivul fundaş de la Cagliari, Bartosz Salamon (1.97cm): „Exersăm destul de mult acest lucru, pentru că ştim cât de importante se pot demonstra aceste detalii pe parcursul unor meciuri atât de dificile. Pentru noi fazele fixe sunt un capitol important pe parcursul celor 90 de minute”, a mărturisit jucătorul care a trecut în 2013 şi prin curtea lui AC Milan.

Ultima întâlnire directă dintre cele două echipe s-a desfăşurat în preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud 2010 şi s-a terminat nedecis, 1-1 în septembrie 2009. Kyle Lafferty (17 goluri în 51 de selecţii la echipa reprezentativă) marca şi atunci golul nord-irlandezilor.Comentarii