Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 06 septembrie 2015, ora 19:00
Norvegia
Norvegia
2 - 0
Croaţia
Croaţia

Jo Inge Berget 51
Vedran Ćorluka 69 (a)
 
Marcelo Brozović 50
Jo Inge Berget, eroul Norvegiei în meciul cu Croaţia
Jo Inge Berget, eroul Norvegiei în meciul cu Croaţia

Norvegia – Croaţia 2-0. Surpriza de la Oslo aruncă în aer Grupa H

Norvegia a urcat pe primu loc în Grupa H după ce a învins în mod neaşteptat Croaţia, în faţa căreia pierduse meciul tur cu scorul de 5-1.

Norvegia a produs marea surpriză a Grupei H, iar după victoria cu Croaţia urcă, cel puţin până la meciul Italiei cu Bulgaria, pe primul loc în acastă grupă. Dacă în urmă cu trei zile nordicii avuseseră în Bulgaria un duel decisiv pentru locul 3, astăzi au motive să spere în calificarea directă la turneul final de vara viitoare, cu atât mai mult cu cât Croaţia a legat două meciuri consecutive în care a dezamăgit.

Jocul de la Oslo a avut două reprize diametral opuse. Norvegia a avut iniţiativa în prima parte, dar i-au fost interzise toate culoarele spre poarta adversă. Mulţumirea croaţilor cu o remiză i-a făcut să stea grupaţi într-o defensivă alertă, întinşi între propriul careu şi linia de mijloc a terenului. Norvegienilor nu le-a rămas decât speranţa fazelor fixe, dar tot ce au obţinut a fost puţină confuzie în careul advers în minutul 28, când Subasic a ieşit bine dintre buturi şi a blocat o posibilă recentrare într-o zonă periculoasă. În schimb oaspeţii au mers pe aceeaşi linie ca şi în Azerbaijan, o totală apatie ofensivă, astfel că singura lor situaţie de gol înainte de pauză a fost o lovitură de cap a lui Mandzukic după o lovitură liberă executată de Rakitic.

Repriza secundă a fost însă mult mai animată încă din start, cu croaţii la timonă. O cursă spectaculoasa a lui Perisic in banda dreaptă încheiată cu o centrare pentru luftul lui Mandzukic a fost urmată de două bune acţiuni ale vârfului lui Juventus, o lovitură de cap bine cadrată şi apoi o foarfecă din marginea careului care a smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor nordici, iar Croaţia părea pe val. A fost însă doar o impresie, fiindcă Norvegia l-a scos la rampă pe Jo Inge Berget, iar vârful lui Molde avea să îşi conducă naţionala spre o victorie istorică. Un dribling rafinat în marginea careului mic i-a lăsat lui Berget culoar liber pentru primul său gol în tricoul primei reprezentative, apoi tot el a mai punctat o dată cu ajutorul lui Corluka după ce l-a întors pentru a doua oară pe veteranul Srna.

Croaţia a resimţit lovitura şi nu a mai avut decât o ocazie la reluarea spectaculoasă a lui Mandzukic, puţin pe lângă poartă. Fostul jucător al lui Atletico Madrid avea însă să fie mai util în propriul careu, unde a scos de pe linia porţii o lovitură de cap pe care scria 3-0. Jocul s-a liniştit spre final, iar spectatorii au savurat o victorie de răsunet a Norvegiei şi locul 1 într-o grupă ce până acum o săptămână părea rezolvată.

După această surpriză, finalul preliminariilor în Grupa H devine palpitant. Următoarea etapă propune meciurile Azerbaijan-Italia, Novervia-Malta şi Croaţia-Bulgaria, în timp ce în runda a 10-a sunt programate duelurile Italia-Norvegia şi Malta-Croaţia.Statisticile meciului

 
50
Posesie
50
 
 
7
Total şuturi
8
 
 
3
Pe poartă
3
 
 
1
Afară
4
 
 
3
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
7
Cornere
5
 
 
0
Offside
3
 
 
3
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
20
Faulturi
12
 
 
0
Total pase
0
 
 
0
Completate
0
 

Filmul meciului

 
36'
Šime Vrsaljko
Vegard Forren
38'
 
 
50'
Marcelo Brozović
Jo Inge Berget
51'
 
Alexander Søderlund
59'
 
 
63'
Ivica Olić
(Marko Pjaca)
Vedran Ćorluka
69'
 
 
72'
Ivica Olić
 
72'
Nikola Kalinić
(Ivan Rakitić)
Tom Høgli
75'
 
Håvard Nielsen
(Per Ciljan Skjelbred)
90'+1
 
Håvard Nordtveit
(Stefan Johansen)
90'+2
 
Valon Berisha
(Alexander Søderlund)
90'+4
 

Echipele de start

12
2
21
3
14
19
10
8
5
15
9
17
4
14
8
7
10
11
5
21
2
23

Comentarii pe marginea meciului Norvegia - Croaţia