Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 12 iunie 2015, ora 21:45
Norvegia
Norvegia
0 - 0
Azerbaijan
Azerbaijan
Norvegia - Azerbaidjan 0-0
Norvegia - Azerbaidjan 0-0

Norvegia – Azerbaijan 0-0. Prosinečki impresionează pe banca azerilor

Norvegia bifează un semieşec în meciul cu Azerbaijan şi permite Bulgariei să îi ameninţe locul 3 din Grupa H a preliminariilor EURO 2016.

Croatul Robert Prosinečki îşi continuă cu succes munca începută în martie pe banca Azerbaidjanului. Naţionala sa a produs o semi surpriză în partida de la Oslo din această seară, iar croatul rămâne neînvins după primele sale două meciuri oficiale. Azerbaidjan a smuls o remiză norocoasă dar meritată în partida contra Norvegiei şi a lăsat o impresie pozitivă pe Ullevaal, după ce s-a luptat de la egal la egal cu ocupanta locului trei în grupa H.

Robert Prosinečki a bifat al doilea său meci oficial pe banca tehnică a azerilor la Oslo, iar imaginea lăsată de echipa sa a fost una extrem de bună. În ciuda calităţii inferioare, azerii au intrat foarte motivaţi în teren şi au demonstrat entuziasm, intensitate, spirit şi atitudine. La finalul partidei, oaspeţii se pot lăuda că au schimbat aproape acelaşi număr de pase ca şi norvegienii, au expediat şapte şuturi către poarta lui Nyland şi au ajuns de suficient de multe ori în careul gazdelor. Norvegia pe de altă parte se poate plânge şi de lipsa de sprijin din partea Zeiţei Fortuna. Elevii lui Per-Mathias Høgmo au trimis de două ori mingea în bară şi, în ciuda celor 15 acţiuni periculoase de poartă, n-au reuşit să puncteze decisiv.

Ocaziile primei reprize au venit de la Skjelbred şi Johansen, care n-au reuşit însă să-l învingă pe excelentul portar al oaspeţilor, Agayev. Cu tânărul Odegaard în rol de dispecer dar fără o forţă ofensivă suficient de impunătoare, norvegienii au suferit din nou în faţa porţii adverse. Norvegia a marcat doar şapte goluri în şase meciuri în aceste preliminarii, iar trei dintre ele au fost reuşite în poarta Maltei.

După pauză în echipa Norvegiei şi-a făcut reapariţia Magnus Eikrem, aflat la primul joc după aproape doi ani de pauză. Elabdellaoi şi noul intrat, Adama Diomande, n-au reuşit să-l învingă nici ei la reluare pe Kamran Agayev, pentru ca Even Hovland să ţintească bara cu câteva minute înainte de finalul timpului regulamentar. Ultima şansă a meciului de pe Ullevaal s-a născut din piciorul magic al lui Odegaard, însă acelaşi Diomande a fost blocat în ultimă instanţă de Agayev.

La fluierul de final al centralului polonez Pawel Gil, sentimentele erau contradictorii: optmismul azer renăscut din spiritul de luptă al croatului Robert Prosinečki şi frustrarea norvegiană acumulată de-a lungul ultimelor două partide din preliminarii: 1-5 în Croaţia şi 0-0 cu Azerbaijan. Norvegia ratează şansa de a egala în această rundă la puncte Italia şi merge în runda următoare în Bulgaria pentru un joc extrem de important. Azerii în schimb acumulează al patrulea punct în două meciuri cu Prosinečki pe bancă şi privesc spre viitor cu speranţă.Statisticile meciului

 
52
Posesie
48
 
 
15
Total şuturi
11
 
 
2
Pe poartă
2
 
 
10
Afară
7
 
 
3
Blocate
2
 
 
1
Bare
0
 
 
7
Cornere
2
 
 
2
Offside
4
 
 
0
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
11
 
 
471
Total pase
419
 
 
412
Completate
356
 

Filmul meciului

 
45'
Arif Dashdemirov
Pål André Helland
(Per Ciljan Skjelbred)
55'
 
Magnus Eikrem
(Alexander Søderlund)
68'
 
Adama Diomandé
(Joshua King)
79'
 
 
81'
Vüqar Nadirov
(Ruslan Gurbanov)
 
90'+3
Magomed Kurbanov
(Dmitri Nazarov)

Echipele de start

12
2
3
21
14
15
6
8
11
9
7
22
11
13
16
2
19
5
6
14
21
1

Comentarii pe marginea meciului Norvegia - Azerbaijan