Niko Kovac
Niko Kovac

Niko Kovac a fost demis de la naţionala Croaţiei

Niko Kovac a fost demis din funcţia de selecţioner al Croaţiei după ultimele rezultate din cadrul preliminariilor pentru Euro 2016
Articol scris de Răzvan Mitacu
14 septembrie 2015

Croaţia a decis să renunţe la selecţionerul Niko Kovac după ce ultimele două meciuri din cadrul preliminariilor pentru Campionatul European 2016 au afectat şansele naţionalei de a ajunge la turneul final din Franţa. Croaţia a înregistrat un surprinzător rezultat de egalitate, scor 0-0, în Azerbaijan pentru ca apoi să piarda (2-0) cu Norvegia.

„Comitetul Executiv al Federației Croate de Fotbal [HNS] a luat în unanimitate decizia de reziliere a contractului cu Niko Kovac şi întreg staff-ul său.” – a anunţat preşedintele Federaţiei, Davor Suker, care apoi a precizat: „Vom intervieva potenţialii săi înlocuitori de-a lungul următoarelor zile şi vom propune un nume la următoarea şedinţă a Comitetului, programată pe 21 septembrie.” Suker nu a dorit să ofere detalii în ceea ce priveşte posibilii înlocuitori, însă presa locală îl indică pe antrenorul celor de la Lokomotiva Zagreb, Ante Cacic, ca principal favorit.

Kovac, care a condus echipa naţională a Croaţiei la Campionatul Mondial din 2014 după ce a preluat echipa de la fostul selecţioner Igor Stimac în octombrie 2013, a fost asupru criticat de presă şi a intrat în conflict inclusiv cu jucătorii, iar căpitanul Luka Modric s-a arătat extrem de nemulţumit de afirmaţiile lui Niko Kovac, conform căruia jucătorii nu au fost implicaţi în totalitate la meciul pierdut cu Norvegia.

Croaţia se află momentan pe locul al treilea în grupa H de calificare la Euro 2016, cu 15 puncte, trei mai puţin faţă de Italia şi unul în spatele Norvegiei. Însă foarte probabil Croaţia va fi penalizată cu un punct în clasament, conform deciziei UEFA, ca urmare a incidentelor de la meciul cu Italia de pe teren propriu, când o svastică a fost vizibilă pe gazon. Federaţia a făcut apel la această decizie însă şansele ca sancţiunea să fie anulată sunt foarte mici, astfel că naţionala Croaţiei va avea o sarcină dificilă pe acest final de preliminarii, urmând a evolua acasă cu Bulgaria şi în deplasare cu Malta, pe 10, respectiv 13 octombrie.Comentarii