Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 09 octombrie 2015, ora 21:45
Moldova
Moldova
1 - 2
Rusia
Rusia

Eugeniu Cebotaru 85
 
Sergei Ignashevich 58
Artem Dzyuba 78
Rusia a câştigat în Moldova, scor 2-1
Rusia a câştigat în Moldova, scor 2-1

Moldova – Rusia 1-2. Leonid Slutsky apropie naţionala rusă de Euro 2016

Rusia a câştigat deplasarea din Moldova şi păstrează prima şansă la calificarea directă la EURO 2016, fiindu-i suficientă o remiză în meciul cu Muntenegru.

Chiar dacă pentru moldoveni meciul cu Rusia n-a avut miză fotbalistică, partida de la Chişinău a însemnat un eveniment major pentru amfitrioni. Reţelele de socializare şi mijloacele mass-media au anunţat invazia fanilor moldoveni la partida contra trupei pregătite de Slutsky în speranţa ca fotbalul va oferi şansa răzbunării pe „Mama Rusie”. Favorita incontestabilă a meciului, Rusia avea nevoie de o victorie pe arena Zimbru, mai ales că Suedia avea misiuni uşoare în ultimele două meciuri ale grupei. După marea surpriză din tur, când Moldova a făcut unul din cele două puncte din grupa G chiar la Moscova, naţionala pregătită de românul Ştefan Stoica (încă în calitate de interimar) a ridicat miza partidei de la nivel sportiv la nivel geopolitic şi istoric.

Şi moldovenii au rezistat, au rezistat cu stoicism încercând să doboare zidul Kremlinului într-o seară în care fotbalul a condus pentru 90 de minute lumea vecinilor de peste Prut. Sora vitregă a Rusiei postsovietice, Moldova a căutat să supere cât se poate de mult pe terenul din Chişinău fiica bună a Rusiei sovietice. Însă Rusia nu e atât de uşor de păcălit. Rusia are experienţă în orice domeniu, inclusiv în fotbal, iar acesta s-a demonstrat a fi elementul decisiv într-o seară de vineri în care plăieşii lui Ştefan Stoica au căutat să răzbune istoria. Rusia, ţara care a oprit invazia nazistă și a cucerit jumătate din Europa în baza unei capacități infinite de absorbție a suferinței și sacrificiului, a procedat exact la fel şi pe stadionul Zimbrul. A îndurat cu răbdare defensiva agresivă şi energică a moldovenilor, iar într-un final a reuşit ceea ce şi-a propus. Cam aşa cum se întâmplă mereu când Rusia îşi doreşte ceva.

Pe un stadion arhiplin unde presa de peste Prut susţine că înainte de startul jocului s-a strigat România, Moldova s-a apărat în tranşee în fata mult mai valoroasei adversare directe. Iar ruşii s-au pornit greu, în ciuda faptului că Slutsky a trimis în teren un unsprezece ofensiv cu Kokorin şi Shatov lângă colosul Dzyuba. Oaspeţii au dominat complet jocul şi în prima parte au trecut pe lângă gol măcar în două rânduri: Kokorin în minutul 28 şi Dzyuba înainte de pauză n-au reuşit însă să înscrie şi păstrau speranţele moldovenilor intacte.

Entuziasmul general s-a prăbuşit la un sfert de oră de la reluare, atunci când gigantul lui Zenit, Dzyuba, a deviat o minge aruncată în careu de Denisov şi fundaşul Serghei Ignashevich l-a învins pe portarul gazdelor din şase metri. Moldovenii au reacţionat prin Milinceanu şi, purtaţi parcă pe braţe de fanii din tribună, au renunţat la defensiva prudentă încercând să găsească drumul potrivit către poarta Kremlinului.

Experienţa ruşilor a contat şi, în urma unei noi faze fixe, Dzyuba a înscris pentru 2-0, cu 13 minute înainte de finalul timpului regulamentar. Dar cu cinci minute înainte de finalul meciului, Moldova a reuşit să reducă din handicap prin Cebotaru şi facut-o tot în urma unei faze fixe la care ruşii s-au aparat inexact.

Nu s-a mai schimbat însă nimic până la final şi Rusia s-a impus la limită în Moldova cu 2-1 având acum o şansă uriaşă la locul doi în grupă şi la calificarea directă. Moldova rămâne ultima în clasament şi va încheia grupa preliminară de pe această poziţie indiferent de rezultatul din ultima rundă. Visul unei seri reci de octombrie s-a spulberat pentru microbiştii moldoveni. Visul real însă continuă.Statisticile meciului

 
38
Posesie
62
 
 
2
Total şuturi
15
 
 
1
Pe poartă
6
 
 
0
Afară
6
 
 
1
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
7
 
 
4
Offside
5
 
 
1
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
10
 
 
252
Total pase
505
 
 
172
Completate
423
 

Filmul meciului

 
27'
Oleg Kuzmin
(Igor Smolnikov)
 
42'
Dmitri Kombarov
Alexandru Antoniuc
57'
 
 
58'
Sergei Ignashevich
(Artem Dzyuba)
Alexandru Vremea
(Cătălin Carp)
70'
 
 
75'
Pavel Mamaev
 
76'
Denis Glushakov
(Roman Shirokov)
 
78'
Artem Dzyuba
(Sergei Ignashevich)
Vladimir Ambros
(Alexandru Onica)
79'
 
Eugeniu Cebotaru
(Vitalie Bordian)
85'
 
 
88'
Fedor Smolov
(Artem Dzyuba)
Serghei Istrati
(Nicolae Milinceanu)
88'
 

Echipele de start

23
9
2
16
6
7
10
17
22
14
11
22
17
15
9
7
5
3
6
4
23
1

Comentarii pe marginea meciului Moldova - Rusia