Luka Modric, Ivan Rakitic (Croaţia)
Luka Modric, Ivan Rakitic (Croaţia)

Modric şi Rakitic caută revanşa în meciul Turcia – Croaţia

Luka Modric şi Ivan Rakitic au ratat penalty-uri în meciul dintre Turcia şi Croaţia din sferturile EURO 2008. Patru ani mai târziu, au şansa revanşei.
Articol scris de Florin Codreanu
11 iunie 2016

Unul dintre cele mai interesante meciuri ale zilei de duminică este confruntarea din Grupa D dintre Turcia şi Croaţia, o reeditare a duelului de acum 20 de ani de la EURO 1996. Atunci croaţii s-au impus la limită, scor 1-0, după reuşita atacantului de la Padova, Goran Vlaovic, însă peste 12 ani turcii aveau să-şi ia revanşa eliminând Croaţia la penalty-uri în sferturile turneului final din Austria şi Elveţia.

Meciul memorabil disputat pe Ernst-Happel din Viena a avut o desfăşurare emoţionantă pentru suporterii ambelor formaţii: croaţii au marcat în minutul 119 prin Ivan Klasnic, dar turcii au egalat în minutul 120+2 prin Semih Senturk. Ulterior, loteria penalty-urilor a stabilit câştigătoarea, Turcia calificându-se în semifinale, după ce Modric, Rakitic şi Petric au ratat loviturile de la unsprezece metri ale croaţilor.

Între timp, Luka Modric şi Ivan Rakitic au ajuns staruri în dream-team-urile numite Real Madrid şi FC Barcelona, dar n-au uitat confruntarea din 2008: „A fost un moment trist pentru noi, mai ales că făcusem un joc bun per total în acea seară. Nu ne-am tratat atunci adversarul aşa cum merita, deşi ştiam că adună o serie de jucători importanţi. Am pierdut un joc pe care îl aveam în mână, iar sentimentul de frustrare ne-a dominat ceva timp, mai ales pe noi, cei care am compromis şansele de calificare în acea seară” mărturiseşte mijlocaşul Ivan Rakitic. „Ne-am dezamăgit suporterii, ne-am dezamăgit antrenorul, ne-am dezamăgit pe noi înşine” rememorează cu tristeţe şi Luka Modric. Cei doi mijlocaşi sunt anunţaţi titulari în confruntarea care va avea loc duminică, 12 iunie la Paris. Şi caută să răzbune acea seară neagră de 20 iunie 2008.

Turcia a pierdut toate cele trei meciuri de deschidere de la turneele finale de Campionat European disputate, dar a marcat de opt ori în ultimele patru jocuri de la cea mai importantă competiţie europeană interţări. Croaţii în schimb au pierdut un singur joc din cele şase disputate la ultimele ediţii ale turneelor finale de Campionat European şi anunţă că doresc răzbunarea: „Episodul Viena a trecut, nu putem să privim în trecut. Ne dorim să ne facem fericiţi suporterii de această dată şi ştim că purtăm pe umeri, nu doar responsabilitatea de a ne reprezenta naţiunea ci şi dorinţa arzătoare de revanşă a unui întreg popor” a mărturisit şi selecţionerul Ante Cacic. Ce se va întâmpla însă, vom afla duminică spre seară, într-un meci aşteptat cu sufletul la gură de suporterii pătimaşi ai celor două echipe reprezentative.Comentarii