Mehmed Bazdarevic, selecţionerul Bosniei la EURO 2016

Mehmed Bazdarevic
Mehmed Bazdarevic
Articol scris de Florin Codreanu

Mehmed Bazdarevic s-a născut pe 28 septembrie 1960 în localitatea Visegrad, care astăzi se găseşte pe teritoriul Bosniei-Herţegovina. Fostul mijlocaş sârb a evoluat cea mai mare parte din cariera sa în tricoul echipelor Zeljeznicar Sarajevo şi Sochaux-Montbeliard, intrând la un moment dat în atenţia unor cluburi puternice din Europa precum Arsenal sau Borussia Dortmund. Bazdarevic a bifat meciuri ca jucător atât în reprezentativa fostei Republici Iugoslavia, cât şi în tricoul Bosniei Herţegovina.

Cariera de fotbalist şi-a început-o în 1978 în tricoul echipei Zeljeznicar Sarajevo, echipă unde a rămas timp de unsprezece ani. A făcut parte din proiectul de succes condus de antrenorul Ivica Osim, care a transformat Zeljeznicar în semifinalista Cupei Uefa în 1985. În sezonul 1980-1981, Mehmed Bazdarevic a fost cel mai bun jucător al finalei Cupei Iugoslaviei, pierdute de echipa sa cu scorul de 2-3 în faţa celor de la Velez Mostar, meci în care Mehmed (20 de ani pe atunci) a marcat ambele goluri ale echipei din Sarajevo. În 1984 a făcut parte din echipa olimpică a Iugoslaviei, care reuşea să obţină medalia de bronz la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles şi a participat la Campionatul European din Franţa cu naţionala Iugoslaviei, evoluând în toate partidele.

După aproape 300 de meciuri în tricoul lui Zeljeznicar, Bazdarevic s-a transferat în 1987 în Franţa la Sochax, unde a rămas până în 1996 în ciuda faptului că a trezit la un moment dat interesul unor echipe mult mai puternice din Franţa, Anglia sau Germania. Nu a câştigat niciun trofeu ca jucător în tricoul galben-albaştrilor, dar a strâns peste 350 de jocuri în toate competiţiile, devenind unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria clubului francez. Ultimii doi ani din carieră i-a petrecut la Olympique Nimes în sezonul 1996-1997 şi în Elveţia la Etoile Carouge în 1997-1998.

Stabilit în Franţa, Mehmed Bazdarevic a devenit antrenor în 1998, lucrând vreme de cinci ani ca secund al celebrilor Jean Fernandez şi Guy Lacombe. Din 2003 a preluat-o pe Istres reuşind să conducă echipa spre un parcurs perfect în sezonul 2003-2004, încheiat cu promovarea în prima ligă franceză. În 2005 a devenit antrenor principal în Tunisia la Etoile du Sahel, echipă cu care s-a calificat în finala Cupei Campionilor Africii, pierdută în faţa egiptenilor de la Al Ahly.

A revenit în Franţa în 2007 pentru a prelua frâiele grupării Grenoble la recomandarea mentorului sau, Ivica Osim, care îi cunoştea pe propietarii japonezi ai echipei. Aici a reuşit a doua promovare din cariera sa în prima ligă franceză, ducând Grenoble pentru prima dată în istoria clubului în elita fotbalului francez. Mai mult, cu Mehmed Bazdarevic pe banca tehnică, Grenoble a prins semifinalele Cupei Franţei în sezonul 2008-2009. A părăsit echipa din motive financiare şi în 2011 a devenit antrenor la Sochaux, echipa unde evoluase vreme nouă ani ca fotbalist. Nu a rezistat decât un sezon, iar între 2012 şi 2014 a preferat două aventuri în Qatar şi Alegeria la echipele Al-Wakrah, respectiv MC Alger.

Pe 13 decembrie 2014, Mehmed Bazdarevic a fost confirmat în funcţia de selecţioner al Bosniei-Herţegovina urmând a-l înlocui pe Safet Susic. Bazdarevic a fost considerat cea mai potrivită variantă de către Federaţia din Bosnia, deşi pe listă se mai aflau nume importante precum Milovan Rajevac, Felix Magath sau Vahid Halilhodzic.

  • Data naşterii: 28 septembrie 1960
  • Naţionalitate: bosniac
  • Cariera de jucător: Željezničar, Sochaux, Nîmes, Étoile Carouge
  • Antrenor la echipe de club: Istres, Étoile du Sahel, Al-Wakrah, Grenoble, Sochaux, MC Alger

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016