EURO 2016, Grupa B, 16 iunie 2016, ora 16:00
Anglia

Anglia - Ţara Galilor

Ţara Galilor
 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
Anglia2200220000004400111
FIFA
Anglia2110440000006510133
Ţara Galilor4004201100006015313
Amicale
Anglia0000000000009157201422186
Ţara Galilor0000000000009114205786221
Anglia - Ţara Galilor s-a încheiat 2-1 după golul marcat în prelungiri de Daniel Sturridge, deşi la pauză au condus galezii prin golul fantastic al lui Bale.
Articol scris de David Petre

La nouă luni după ce eliminase Anglia chiar pe terenul ei din grupele Campionatului Mondial de Rugby, Ţara Galilor a fost aproape să îşi trimită rivala acasă şi de la Europeanul de fotbal. Turneul din Franţa are însă ceva special (după cum notau jurnaliştii de la L’Equipe „un dramatism ieşit din comun”), iar acest meci a urmat şablonul golului pe final de meci, în cazul de faţă reuşit de Daniel Sturridge în minutul 92 pentru victoria echipei lui Roy Hodgson.

A meritat Anglia victoria? Greu de spus. A fost echipa pozitivă, a avut o posesie de două ori mai mare, a pasat de trei ori mai mult, a construit, a şutat, a încercat. În schimb Ţara Galilor, în obişnuitul ei 5-3-2, s-a închis conform aşteptărilor şi a mizat pe geniul lui Gareth Bale (care a răspuns prompt cu un gol incredibil), dar a adunat mulţi kilometri în bloca atacurile Angliei şi a pus mult suflet în jocul său, economicos dar bine organizat. A ieşit un tipic meci britanic, dar fără mari ocazii de gol, meritul fiind al lui Chris Coleman şi al elevilor săi. Este greu de spus dacă Anglia este câştigătoarea meritorie a acestui joc, dar cu siguranţă mulţi vor deplânge ghinionul Ţării Galilor, care a fost la un minut de o remiză istorică, care ar fi apropiat-o de faza eliminatorie a turneului.

După 1-1 cu Rusia în prima partidă, pentru Anglia ar fi fost un dezastru să nu câştige astăzi, mai ales într-un joc pe stilul ei şi în care avea lotul mai valoros. A fost însă nevoie ca Hodgson să ruleze toţi jucătorii de atac pentru a obţine cele trei puncte: a început cu Sterling, Kane şi Lallana, dar golurile au fost marcat de Vardy şi Sturridge, cel din urmă într-un moment în care pe teren se afla şi Marcus Rashford. De notat faptul că Sturridge a prins pe ultima sută de metri lotul pentru EURO, mai ales după ce a acuzat probleme fizice chiar înainte ca Hodgson să ia decizia finală.

Anglia a defilat în preliminarii, când a obţinut victorii pe linie, iar acest lucru a aprins în Albion o speranţă de mult uitată înainte de un turneu final. Trebuie însă precizat că jucători precum Kane, Vardy, Dele Alli, Sturridge sau Rashford au participat puţin sau chiar deloc la campania de calificare şi este firesc ca astăzi echipa să se caute. Este una din explicaţiile rezultatului prost (deşi cu ghinion) contra Rusiei, iar astăzi ale unui joc nu tocmai bun cu Ţara Galilor. Anglia a avut cifre asemănătoare Portugaliei în jocul cu Islanda, dar nu a fost cu adevărat periculoasă. De fapt doar 4 dintre cele 21 de şuturi expediate au prins cadrul porţii, golul prin care a egalat a avut doza sa de noroc, iar faptul că a câştigat în minutul 92 vorbeşte, din nou, de şansă.

Absent în primul meci de la EURO, Hennessey a revenit în poarta Ţării Galilor şi a avut emoţii în minutul 7, când Lallana a centrat bine în faţa porţii dar Sterling a reluat în înaltul tribunei. Două lovituri de cap ale fundaşilor centrali Cahill şi Smalling după faze fixe au fost celelalte ocazii ale englezilor în prima parte, dacă nu punem la socoteală posibilul penalty neacordat la Ben Davies, care a atins mingea cu mâna în faţa propriei porţi.

Ţara Galilor nu a putut să construiască. Selecţionerul Chris Coleman a ieşit de câteva ori la marginea terenului să solicite elevilor săi să combine mai repede, dar travaliul fantastic al lui Ramsey care a pendulat continuu între cele două careuri nu a fost suficient pentru a ţine de minge. Totuşi, fără vreo ocazie notabilă, galezii au intrat la cabine în avantaj, după ce Gareth Bale a executat incredibil o lovitură liberă de la mare distanţă, mingea a prins un efect ciudat şi Hart nu a putut să o respingă decât în propria poartă.

Hogdson a mutat încă de la pauză, cu Vardy şi Sturridge pe poziţiile lui Kane şi Sterling. În noua formulă, Anglia a obţinut egalarea în minutul 56 prin Vardy, care a beneficiat de respingerea greşită a lui Williams la o minge înaltă şi a avut de îndeplinit o simplă formalitate din doi metri. Au urmat momente de presiune la porta lui Hennessey, cu galezii retraşi la un moment dat cu nouă jucători de câmp în propriul careu, dar ocaziile au lipsit. Meciul părea să se îndrepte spre o remiză care ar fi complicat soarta Angliei în grupă, dar în prelungiri Sturridge a avut singura sa realizare din acest joc, una de trei puncte.

Vor fi multe calcule în Grupa B după acest rezultat. Anglia face 4 puncte, este pe primul loc şi îi este suficient un egal în ultima rundă când va întâlni Slovacia, o echipă incomodă care a învins Spania în preliminarii. Slovacia şi Ţara Galilor împart locul 2 cu câte trei puncte, în timp ce Rusia are un punct şi păstrează şanse de calificare mai departe.

Statistici

 
65
Posesie
35
 
 
21
Total şuturi
6
 
 
4
Pe poartă
2
 
 
9
Afară
2
 
 
8
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
9
Cornere
3
 
 
1
Offside
1
 
 
0
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
10
Faulturi
9
 
 
498
Total pase
204
 
 
431
Completate
143
 

Echipele de start în meciul Anglia - Ţara Galilor de la EURO 2016

1
3
6
5
2
10
17
20
7
9
8
9
11
10
16
7
2
5
6
4
3
1

Filmul meciului Anglia - Ţara Galilor

 
42'
Gareth Bale
Daniel Sturridge
(Raheem Sterling)
46'
 
Jamie Vardy
(Harry Kane)
46'
 
Jamie Vardy
56'
 
 
61'
Ben Davies
 
67'
David Edwards
(Joe Ledley)
 
72'
Jonathan Williams
(Hal Robson-Kanu)
Marcus Rashford
(Adam Lallana)
73'
 
Daniel Sturridge
(Dele Alli)
90'+2