EURO 2016, Optimi de finală, 27 iunie 2016, ora 22:00
Anglia

Anglia - Islanda

Islanda
 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
FIFA
Amicale
Anglia000000000000211072
Islanda000000000000201127
Ragnar Sigurdsson şi Kolbeinn Sigthorsson au marcat pentru Islanda în victoria surprinzătoare obţinută cu Anglia în optimile de la Euro 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu

După ce a lăsat Olanda acasă şi s-a clasat pe prima poziţie a grupei F de la Euro 2016, Islanda continuă să scrie istorie şi să trăiască momente incredibile la turneul final din Franţa. Stadionul Allianz Riviera din Nice a fost în această seară gazda uneia dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului modern, prin succesul istoric consemnat de Islanda în detrimentul unei naţionale a Angliei care nu concepea să lipsească din sferturile de finală ale Campionatului European 2016.

Naţionala nordică, aflată la prima prezenţă la un turneu final de Campionat European, a reprezintat cea mai mică ţară participantă la o competiţie de acest nivel, însă în ciuda tuturor circumstanţelor Islanda a dat dovadă de caracter şi nu s-a lăsat intimidată de numele mult mai titratului său adversar, la fel cum s-a întâmplat deja din faza grupelor, când oamenii lui Lars Lagerbaeck au reuşit să părăsească terenul neînvinşi din duelul cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo. Selecţionerul islandez a trimis pe teren aceeaşi formulă iniţială de joc precum în toate cele trei confruntări din grupă, cu Jon Dadhi Bodhvarsson şi Kolbeinn Sigthorsson în compartimentul ofensiv.

De partea cealaltă, selecţionerul Roy Hodgson a încercat cea de-a treia chipa de start diferită la Euro 2016, cu Wayne Rooney, Kyle Walker, Danny Rose, Harry Kane, Dele Alli şi Raheem Sterling reveniţi în primul 11 după rezultatul de egalitate, scor 0-0, cu Slovacia.

Considerată favorită categorică la o calificare facilă în sferturile de finală ale competiţiei, Anglia a părut că îşi va face cu adevărat misiunea uşoară în startul meciului, după un penalty obţinut rapid de Raheem Sterling, abil în a determina faultul portarului Hannes Thor Halldorsson. Căpitanul Wayne Rooney, aflat la prezenţa cu numărul 115 în tricoul echipei naţionale (prin care îl egalează pe David Beckham), a executat imparabil, iar drumul către sferturi părea să fie o simplă formalitate. Şi totuşi insistenţa şi capacitatea de revenire a naţionalei lui Lars Lagerbaeck au impresionat încă o dată: avantajul englezilor a durat doar 90 de secunde, deoarece Islanda, prin deja bine cunoscuta aruncare lungă de la margine, executată de Aron Gunnarsson, a restabilit imediat egalitatea prin Ragnar Sigurdsson. O bucurie imensă în răndul miilor de fani islandezi, care vedeau cum naţionala lor refuză să cedeze în faţa unei ţări a cărei capitală are o populaţie de aproape 28 de ori mai mare decât întregul stat islandez. Însă nici măcar vocalii şi entuziaştii fani nordici nu ar fi putut spera la desfăşurarea ulterioară a primelor 45 de minute. Pe fondul unei dominări cât se poate de normală a Angliei, oamenii lui Lars Lagerbaeck au continuat să fie periculoşi la fiecare acţiune de contraatac şi în minutul 18 au trimis adversarului un mesaj clar, acela că Islanda nu avea de gând să fie intimidată de renumele fostei campioane mondiale. Totul a început, desigur, de la o lungă aruncare de la margine marca Gunnarsson, respinsă iniţial de defensiva engleză, dar continuată cu o minge readusă la marginea careului, de unde şutul lui Kolbeinn Sigthorsson a fost suficient pentru a-l învinge pe Joe Hart. 2-1 pentru Islanda în faţa a peste 15000 de englezi rămaşi increduli privind scorul de pe tabelă. Inutilă replica Angliei din prima repriză, cu doar alte două momente de pericol la poarta lui Hannes Thor Halldorsson.

După cum era de aşteptat, partea secundă a reprezentat o cursă continuă de recuperare a Angliei, aflată în căutarea golului care să readucă lucrurile la normalitate. Însă vedetele de zeci de milioane de euro ale englezilor nu au reuşit să depăşească o puternică şi foarte bine organizată defensivă a oponenţilor. Fără a se baza pe o calitate tehnică remarcabilă sau pe un joc elaborat pe faza ofensivă, nordicii au demonstrat că disponibilitatea la efort, forţa fizică şi disciplina tactică pot compensa diferenţa de valoare individuală faţă de numele sonore de la Manchester City, Manchester United, Chelsea sau Liverpool. Nici măcar presiunea inerentă apropierii de un rezultat incredibil nu a dus la o cădere a islandezilor, care şi-au respectat sarcinile de joc cu o rigurozitate admirabilă. Prezenţa pe teren a atacantului Jamie Vardy nu a mai fost de ajuns pentru a salva o echipă a Angliei care nici măcar în ultima parte a confruntării de la Nice nu a avut capacitatea de a-şi pune în dificultate surprinzătorul oponent.

Rezultat final 1-2, iar Anglia dezamăgeşte încă o dată la un turneu final de Campionat European. Jucătorii lui Roy Hodgson, care foarte probabil va părăsi banca tehnică după deznodământul ruşinos din această seară, se pregătesc să revină acasă, unde foarte probabil vor avea parte de un val de critici juste şi meritate din partea exigentei prese locale, care nu va putea tolera eliminarea în faţa unui adversar de nivelul Islandei. De partea cealaltă, oamenii lui Lars Lagerbaeck sărbătoresc cea mai importantă performanţă din carieră prin calificarea în sferturile de finală ale Campionatului European 2016, urmând a întâlni Franţa, într-un meci programat a se disputa dumincă, de la ora 22:00.

Statistici

 
63
Posesie
37
 
 
17
Total şuturi
8
 
 
5
Pe poartă
5
 
 
9
Afară
3
 
 
3
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
7
Cornere
2
 
 
2
Offside
1
 
 
1
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
6
Faulturi
15
 
 
531
Total pase
257
 
 
442
Completate
171
 

Echipele de start în meciul Anglia - Islanda de la EURO 2016

Filmul meciului Anglia - Islanda

Wayne Rooney
4'
 
 
6'
Ragnar Sigurdsson
(Kári Árnason)
 
18'
Kolbeinn Sigthórsson
(Jón Dadi Bödvarsson)
 
38'
Gylfi Sigurdsson
Jack Wilshere
(Eric Dier)
46'
 
Daniel Sturridge
47'
 
Jamie Vardy
(Raheem Sterling)
60'
 
 
65'
Aron Gunnarsson
 
77'
Elmar Bjarnason
(Kolbeinn Sigthórsson)
Marcus Rashford
(Wayne Rooney)
87'
 
 
89'
Arnór Ingvi Traustason
(Jón Dadi Bödvarsson)