Gabor Kiraly, Ungaria
Gabor Kiraly, Ungaria

Marcus Rashford este cel mai tânăr jucător de la EURO 2016, Gábor Király cel mai vârstnic

La peste 40 de ani, portarul naţionalei Ungariei ar putea deveni cel mai vârsntic jucător care a evoluat vreodată la un turneu final european.
Articol scris de David Petre
4 iunie 2016

Marcus Rashford este cel mai tânăr jucător convocat pentru EURO 2016. La data la care va lua startul turneului final din Franţa, proaspătul internaţional englez care a explodat în această primăvară în tricoul lui Manchester United va avea 18 ani şi 214 zile. El nu va fi însă cel mai tânăr jucător din istoria turneelor finale europene, disctincţie de care se bucură olandezul Jetro Willems, cel care a evoluat împotriva Danemarcei la ediţia anterioară a Campionatului European. În schimb, dacă Anglia ajunge în ultimul act al competiţiei şi Rashford va fi pe teren în acel meci, el ar fi putea deveni cel mai tânăr jucător din istoria finalelor europene, luându-i onorificul loc lui Cristiano Ronaldo, cel care la data finalei EURO 2004 avea 19 ani şi 150 de zile.

Un alt portughez îi succede lui Rashford în topul celor mai tineri fotbalişti chemaţi să îşi reprezinte ţările la turneul final din perioada 10 iunie – 10 iulie. Este vorba de Renato Sanches, cel care din această vară va îmbrăca tricoul lui Bayern Munchen după transferul de la Benfica Lisabona. Celor doi le urmează turcul Emre Mor, croatul Ante Coric şi elveţianul Breel Embolo.

În ceea ce priveşte cei mai vârstnici jucători convocaţi pentru EURO 2016, primii cinci sunt, deloc surprinzător, portari. Decanul de vârstă este goalkeeperul maghiar Gábor Király, care a împlinit deja vârsta de 40 de ani pe data de 1 aprilie şi care, dacă va fi folosit în Franţa, va deveni cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat vreodată la un turneu final de Campionat European. În acest moment, deţinătorul acestei distincţii onorifice este legendarul căpital al Germaniei, Lothar Matthaus, care în ziua în care a jucat contra Portugaliei la EURO 2000 avea 39 de ani şi 91 de zile.

40 de ani împliniţi are şi Shay Given, goalkeeperul naţionalei Irlandei, născut pe 20 aprilie 1976, deci la 19 zile după Gábor Király. Celor doi le succed în topul „experienţei” albanezul Orges Shehi şi nord-irlandezul Roy Carroll, care vor împini în septembrie 39 de ani. Italianul Gianluigi Buffon încheie topul celor mai vârstnici goalkeeperi de la EURO 2016.

Pe cel mai în vârstă jucător de câmp îl găsim în tabăra Portugaliei. Este Ricardo Carvalho, care a împlinit 38 de ani pe data de 18 mai şi încă evoluează la AS Monaco, club la care a ajuns gratis în 2013 după ce îi expirase contractul cu Real Madrid. Urmează, în ordinea vârstelor, islandezul Eidur Gudjohnsen şi reprezentantul Ucrainei, Anatoliy Tymoshchuk.

În ceea ce priveşte naţionala României, cel mai vârstnic jucător este Lucian Sânmărtean, născut pe 13 martie 1980. Îi urmează Răzvan Raţ şi Ovidiu Hoban. Cel mai tânăr dintre tricolori este dinamovistul Steliano Filip, născut pe 15 mai 1994, mai tânăr cu aproape un an decât rivalul de la Steaua, Nicolae Stanciu. Florin Andone este cel mai tânăr dintre straniei, împlinind vârsta de 23 de ani în luna aprilie.Articole pe aceeaşi temă

Comentarii