Marco van Basten, Olanda
Marco van Basten, Olanda

Marco van Basten – lebăda din Utrecht

Povestea lui Marco van Basten, atacantul de geniu care a decis printr-un gol fabulos finala Campionatului European din 1988.
Articol scris de Florin Codreanu
3 iunie 2016

Se spune despre Marco van Basten că a fost unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria fotbalului. Cu excepţia staturii sale impunătoare, nimic explicativ – agresiv sau muscular – la puştiul slăbuţ şi tăcut, simpatic, graţios şi binevoitor, dar lesne confundabil cu un amator admis în teren cu oarecare îngăduinţă. Din această postură fără de postură, Marco a făcut în 1981 saltul de la amatorii de la USV Elinkwijk la Ajax Amsterdam: „Nimeni nu putea să prevadă că Ajax îşi adusese unul dintre cei mai mari atacanţi ai săi din istorie. Nu părea impresionant la niciun capitol, poate doar la ambiţie. Însă Marco şi-a activat butonul pornire în acel an şi nimeni nu l-a mai putut stinge. Decât acea accidentare cumplită”, îşi aminteşte Kurt Linder, fost antrenor la Ajax în anii 80.

În aprilie 1982 avea să debuteze cu gol pentru „lăncieri”, pentru ca, în sezonul imediat următor, să înscrie de 9 ori în 20 de jocuri. Din 1983 a devenit titular cu acte în regulă, mai ales după plecarea lui Wim Kieft la Pisa, în Italia. Şi s-a impus, devenind Gheata de Aur a Europei cu 37 de goluri în 26 de jocuri. După ce în 1987 a marcat golul care a adus Cupa UEFA Ajaxului într-o finală cu Lokomotiv Leipzig, Van Basten a fost achiziţionat de AC Milan, alături de alţi doi olandezi: Ruud Gullit şi Frank Rijkaard. Plecase de la Ajax după 128 de goluri marcate în 133 de meciuri şi se pregătea de provocarea carierei sale. La chiar primul an, a devenit campion al Italiei, însă a evoluat doar în 11 meciuri din cauza eternelor sale probleme cu accidentările.

Deja în 1988, firul poveştii noastre atinge apogeul. Prezenţa lui Van Basten la Campionatul European din acel an nu poate fi ignorată de nicio statistică. Olanda a început greu turneul final, fiind învinsă la Koln de Uniunea Sovietică. A urmat un meci capital pentru „portocala mecanică” în faţa Angliei lui Robson, un meci decis de inegalabilul Van Basten. Trei goluri goluri în poarta lui Peter Shilton, trei goluri care l-au făcut până şi pe Rinus Michels să aplaude. Viteza de reacţie a lui Marco, viteza de execuţie, capacitatea tehnică, graţia şi simţul porţii, dar mai ales, luciditatea sa în clipele în care totul pare de mult hotărât şi încheiat, au făcut din jucătorul născut la Utrecht un atacant capabil să producă un dezastru de proporţii în orice moment, pentru orice rival. Olanda a trecut apoi de Irlanda prin golul lui Kieft şi s-a calificat pentru semifinala de la Hamburg, contra Germaniei. Specialiştii penalty-urilor, Matthaus şi Koeman, marcau fiecare pentru echipa lor câte un gol, dar Van Basten a ap
ărut din nou în acel moment, când totul părea hotărât. Şi a lovit: a marcat pentru 2-1 în minutul 89 şi a dus Olanda în finala de la Munchen.

O finală istorică în care numele starului de la AC Milan a pătruns definitiv în inima oricărui microbist, mai mult sau mai puţin experimentat. Gullit a marcat primul în minutul 32, însă golul doi a făcut înconjurul lumii. Minutul 54, nu poate fi uşor explicat în cuvinte. Atunci când centrarea lui Muhren l-a găsit într-un unghi imposibil, Van Basten a ştiut că nu poate rata întâlnirea definitivă cu graţia. Convins că singura execuţie posibilă din acel unghi era un şut la colţul lung din voleu, Marco a procedat exact aşa, iar golul sau a intrat în legenda. Olanda era campioană europeană, iar Van Basten golgeterul turneului final, cu cinci reuşite.

Pentru atacantul olandez, trofeele au continuat să curgă din acel moment, atât pe plan individual cât şi pe plan colectiv. Cupa Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală, Lo Scudetto, Balonul de Aur în 1988, 1989 şi 1992. Apoi un final de carieră produs mult prea devreme, în 1995, după eternele sale probleme la gleznă: „Marco a fost cel mai mare atacant pe care l-am antrenat. Retragerea să prematură a fost o tragedie pentru fotbal, pentru el şi pentru AC Milan”, anunţa fostul său antrenor Fabio Capello, completat de fostul coechipier al lui Van Basten, Ruud Gullit: „Dacă nu avea problemele cu accidentările, nimeni, niciodată, nu ar fi putut să-l egaleze sau să-l depăşească.”

Articole pe aceeaşi temă

Comentarii