Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei
Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei

Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei până în 2018

Marc Wilmots va rămâne în funcţia de selecţioner al Belgiei pentru turneele EURO 2016 din Franţa şi pentru Campionatul Mondial 2018 din Rusia.
Articol scris de Florin Codreanu
15 iulie 2014

Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei

Federaţia Belgiană de Fotbal a anunţat că selecţionerul Marc Wilmots va rămâne încă patru ani în funcţie după terminarea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia 2014, urmând să se ocupe de pregătirea echipei pentru turneele EURO 2016 din Franţa şi pentru Campionatul Mondial 2018 din Rusia.

Fostul mijlocaş ofensiv al celor de la Standard Liege şi Schalke 04 a preluat funcţia de selecţioner al Belgiei pe 15 mai 2012, după plecarea lui Georges Leekens.

„Vreau să-mi continui munca pe care am început-o alături de băieţi, de staff-ul meu şi de suporterii noştri minunaţi. Din punctul meu de vedere am făcut progrese foarte mari în ultimii doi ani şi consider că s-a conturat climatul favorabil pentru continuitate. Sunt foarte mândru că pot continua să activez în această funcţie”, a declarat tehnicianul în vârstă de 45 de ani.

„Marc este selecţionerul potrivit. Are o experienţă uriaşă în spate, este un fost mare internaţional, unul dintre marii fotbalişti pe care această ţară i-a construit. Viziunea şi profesionalismul său, dar şi atmosfera excelentă din cadrul lotului naţional ne-au determinat să încercăm prelungirea acordului cu el. În plus, rezultatele obţinute de Marc Wilmots în aceşti doi ani îl recomandă drept o variantă potrivită pentru continuitate”, a confirmat şi François De Keersmaecker, preşedintele Federaţiei Belgiene de Fotbal.

Născut la Dongelberg, Marc Wilmots a făcut primii paşi în fotbal la Saint Trond, înainte de a îmbrăca tricoul lui Standard Liege între 1991 şi 1996. Plecarea din campionatul belgian l-a maturizat şi completat ca fotbalist, ajungând să evolueze în peste 135 de meciuri pentru Schalke 04 în Germania. Pentru reprezentativa belgiană, Marc Wilmots a reuşit să înscrie de 28 de ori în 70 de selecţii. Dupa retragere a acceptat provocarea politicii şi a devenit senator al Partidului Mouvement Reformateur (MR), însă doi ani mai târziu a renunţat la această funcţie, considerându-se incompatibil cu viziunea partidului. Din 2003 s-a apucat de antrenorat la două din echipele sale de suflet: Schalke 04 (2003) şi Saint Trond (2004-2005). Din 2009 a devenit secundul echipei reprezentative, pentru ca trei ani mai târziu Federaţia Belgiană de Fotbal să-i acorde încredere totală în funcţia de selecţioner.Comentarii